5-те мъжки силуета и как да се обличаш според тях

5-те мъжки силуета и подходящото за тях облекло

След множество молби и запитвания от мъжката част за статия за мъжете, реших да удовлетворя това тяхно желание и да ги посъветвам как да се обличат според силуета си.

Поради тази причина следната статия е с обръщение в мъжки род. Но препоръчвам горещо и на дамите да я прочетат, особено ако разполагат с партньор, на когото биха искали да помогнат в избора на подходящо облекло.

 

За какво ти е нужно да разбереш кой е твоят силует?

Забелязал ли си как повечето дрехи по магазините ти седят много по-различно от това, което си видял на манекена, в някое списание или сайт? Това се дължи на използването на само един силует на мъжко тяло за производство на дрехите.

Този силует е Трапецът, който е с широки рамене, тесни талия и ханш. Но не всички мъже могат да се впишат в този така наречен „идеал“ за мъжко тяло. Но това не означава да се скапеш от тренировки, диети и комплекси.

Означава, че е време да се погледнеш в огледалото и да разбереш с какво разполагаш сега на момента откъм телесни дадености. Тогава ще можеш лесно да определиш как да прикриеш и подчертаеш определени части от тялото си.

А сега ще ти представя 5-те най-разпространени мъжки силуети и ще ти дам насоки как да подбираш облеклото си, за да изглеждаш стилно, мъжествено и по-атлетично.

 

Кои са 5-те мъжки силуета?

Това са Правоъгълник, Триъгълник, Обърнат триъгълник, Овал и Трапец. Най-разпространеният е силуетът Правоъгълник (около 40% от мъжете), следван от Овал (26%), Триъгълник (15%), Трапец (14%) и Обърнат триъгълник (само 5%).

5 мъжки силуета

Модната индустрия произвежда модели предимно за мъже със силует Трапец или Обърнат триъгълник. Идеалът за мъжко тяло са широки рамене и тесен ханш и заради това ти е толкова трудно на моменти да си намериш подходящо облекло.

Или просто не знаеш точно какво да търсиш и се насочваш винаги към дрехи, които не са за твоята фигура. Сега с теб ще разберем кои дрехи да търсиш.

Предупреждавам те, че може и да не намериш абсолютно точно най-подходящите. Но затова са шивачите и те съветвам горещо да си намериш някой, който може да ти преправя дрехите точно както ти е нужно.

Та, ето ги и един по един 5-те мъжки силуета:

 

Правоъгълник

Да започнем с най-разпространения мъжки силует. Характерното за него е, че раменете и ханшът са почти еднаква ширина, с малка преднина на раменете, но не забележителна.

Талията е права и е същата ширина като ханша. Силуетът като цяло е тънък и дълъг.

Мъжки силует ПравоъгълникПодходящи дрехи.

При теб и твоя Правоъгълен силует ще трябва леко да разширим и подчертаем раменете, като се стремим на скосим силуета от раменете надолу. Това става и със стеснение около талията.

Идеята е да структурираме силуета ти малко повече.

За целта можеш да използваш магическото въздействие на линиите и по-точно хоризонталните такива. Избирай блузи, ризи и връхни дрехи, които имат хоризонтални линии в горната част около гърдите и раменете.

Прочети: Уроци по стил – Хоризонтални линии

Търси вталени модели, които да очертават талията, но и да придават обем на раменете. Такива са вталените сака (с подплънки), палта и шлифери. Ако е нужно, помоли шивачът ти да дръпне дрехата малко отзад, за да се прибере талията.

Избягвай двойното закопчаване, защото то само ще подчертае още повече правите линии на силуета ти. По-скоро залагай на единично закопчаване.

Можеш спокойно да използваш напластяването в облеклото си, защото малко повече обем е добре дошъл. Носи ризи под пуловери, жилетки и суичъри разкопчани над тениски.

От аксесоарите бих ти препоръчала да използваш шалове, които ще ти помогнат да привлечеш вниманието върху горната част на тялото ти. Избирай цвета в съответствие с очите или наситеността на цвета на косата ти.

Прочети: Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

За да подчертаеш допълнително раменете си и да им придадеш повече ширина и обем, използвай детайли като еполети или пък по-ярки цветове и шарки в тази област. Деколте с V-образна форма ти седи страхотно, защото разширява раменете и стеснява талията визуално.

Избягвай вертикалните линии и карето, за да не подчертаваш допълнително правия си силует.

Прочети: Разликата между хармония, баланс и контраст.

 

Овал

Най-широката част при Овалния силует е центърът на торса. Раменете и ханшът са по тесни, като най-тесен обикновено е ханшът.

Крайниците са структурирани по подобен начин, т.е. краката и ръцете ти са по-разширени в средната си част. Този силует е характерен за по-едрите, здрави, набити, закръглени мъже.

Целта ни при Овалния силует е да го вталим и рамкираме, създавайки по-прави и издължаващи линии.

Подходящи дрехи.

Мъжки силует ОвалНай-добре е да използваш изчистени и тъмни дрехи, които подпомагат вталяването.

В горната част (разбирай блузи, ризи, връхни дрехи) избягвай тесни дрехи и вталявания. Ако дрехата седи плътно по корема ти, ще го подчертае излишно.

Търси модели, които минават покрай тялото ти и в никакъв случай не се изпъват при движение и сядане. Ризите не бива да ти опъват около корема, а да седят леко свободно. По-голямата и широка яка е идеална за теб, особено ако и вратът и главата ти са по-широки.

При избора на вратовръзка залагай на по-широки модели, които задължително да свършват до колана на панталона ти. Материята да е по-мека, за да не щръкне над края на корема. Папийонките са също много подходящ избор за мъжете с Овален силует.

Саката и палтата трябва да са само леко прибрани, защото силното вталяване ще ги направи трудни за закопчаване. Единичното закопчаване е за предпочитане пред двойното.

Връхните дрехи рамкират торса и го вталяват, когато са разкопчани. Използвай този трик, за да издължиш и вталиш силуета си между получилите се две вертикални линии.

Прочети: Уроци по стил – Вертикални линии.

Какво да правиш с панталоните? Горещо ти препоръчвам да забравиш за скини- панталоните и всякакви модели, които седят плътно по крака ти. Ако краката ти са и тънки, ще изглеждаш като Хъмпти-Дъмпти на кокили.

Най-важното при избора на панталони за мъжа с Овален силует е талията да е достатъчно свободна и комфортна. Добре е да бъде около естествената ти талия, от където панталонът да се спуска плавно надолу под края на корема до чатала.

Талия, която е разположена под корема ти, ще го подчертае и очертае неприятно. Избягвай носенето на колани, които прещипват и набръчкват панталона. Такъв обем е излишен и неприятен.

Може да ти звучи малко неприемливо, но тирантите са най-добрите ти приятели. Те захващат панталона на точната височина и позволяват на плата да се спуска надолу, както описах преди малко.

По този начин се получава една гладка непрекъсната и дълга повърхност, която работи в полза на издължаването и вталяването, които са ни нужни много сега. Освен това двете вертикални линии, които се получават допълнително изтеглят торса ти.

Пък и прилагайки номера с разкопчаната връхна дреха, можеш лесно да прикриеш тирантите. В последно време има завръщане в тенденциите на тирантите, така че ще си напълно адекватен, прилагайки ги.

Друг помощник на мъжа с овален силует са бастите на панталоните. Особено за господата с по-едри тела са задължителен елемент от облеклото в долната част на тялото.

При сядане бастите позволяват разширяване, което гарантира комфорта. Когато се изправиш пък, създават вертикални линии, които издължават и вталяват – какво повече да искаш?

 

Триъгълник

Мъжът със силует Триъгълник има тесни рамене, широки талия и ханш. Така се създава една триъгълна форма с основа ханша и връх към лицето.

Разликата между силует Овал и силует Триъгълник е в раменете, които при Триъгълника са по-полегати, докато при Овала са по-изправени.

Триъгълният ти силует може да те затрудни при намирането на подходящи дрехи, защото повечето се правят за Трапеца (за когото пиша по-долу). При теб основното е да създадеш структура в раменете и да прикриеш широката талия.

 

Подходящи дрехи.

Мъжки силует ТриъгълникИзбягвай блузи и връхни дрехи, които са с реглан и паднали ръкави. Такива са бомбърите и някои суичъри, чийто шевове на раменете са диагонални, не прави (като на реглана).

Стреми се да придадеш повече структура на раменете си. Това става с подплънки, еполети и структурирани рамене при сака, палта, шлифери и някои якета.

Използвай вертикални линии, за да издължиш и стесниш торса. Избягвай хоризонталните, особено в областта около талията. От тях можеш да се възползваш от гърдите нагоре.

Хоризонталните линии около раменете ще ти помогнат да разшириш и структурираш тази област. Недей да носиш дрехи с двойно закопчаване. Те ще насочват вниманието към корема.

Можеш да си вземеш карирана връхна дреха и да я съчетаеш с изчистен прав панталон. Шарката в съчетание със солиден цвят създава движение и структуриране и вниманието не пада върху талията ти.

Блузите, тениските и суичърите ти е добре да са с по-раздвижени със светли шарки и детайли около гърдите и раменете, докато областта около талията е добре да бъде в тъмни цветове, за да се втали и прикрие.

Забрави за полото, което стеснява раменете и гърдите, но очертава излишно широката ти талия. Можеш да използваш напластяване, като сложиш тъмен суичър или блуза под по-светло яке. Така ще прикриеш талията и разкопчаното яке ще създаде вертикални линии, които ще вталят областта и ще създадат движение и разсейване от нея.

Дължината на блузите и връхните ти дрехи е добре да е дълга до ханша или дори под него. Така ще насочиш вниманието повече върху краката ти и ще издължиш и вталиш торса.

Много вталените модели е добре да ги избягваш, те само ще се впият в талията ти и ще очертаят тесните рамене. Кройката трябва да оформя и повдига раменете и да минава покрай талията, не да седи по нея.

Панталоните ти е най-добре да са прави, защото тесните модели само ще насочат вниманието към центъра на тялото ти, което искаме да избегнем, нали? Коланите ти трябва да са с цвета на панталона, да не изпъкват, да няма акценти в тази област въобще.

 

 

Трапец

Силует Трапец има малко по-широки рамене от Правоъгълника. Талията и ханшът са по-тесни, но скосяването от раменете надолу не е рязко, като при Обърнатия триъгълник (после за него).

Повечето дрехи в магазините ти седят добре, като рядко се налагат някои дребни корекции. Просто колекциите са създадени предимно за този тип силует.

 

Подходящи дрехи.

Мъжки силует ТрапецСъс силует Трапец можеш да си позволиш почти всичко, което очертава тялото ти. Slim fit – ризи и връхни дрехи е създадени за теб. Модерните спортни силуети са също подходящи за Трапеца.

Избягвай много широки и провиснали дрехи. Те само ще прикрият излишно готините ти форми. Ако си нисък, заложи на вертикални линии в облеклото.

Високите господа със силует Трапец могат да пробват и с карирани шарки. Те създават малко повече движение и обем, съобрази това с височината и телесната си маса.

Прочети: Свойства на елементите на принтовете

Вталените сака и палта са страхотен избор, ако искаш да подчертаеш тънката си талия и широките си рамене. Носи ги закопчани за по-голям ефект.

При избора на вратовръзка се придържай към нормална дължина (до токата на колана) и нормална ширина (7-8 см). По-дебела, по-тънка или по-къса вратовръзка само би нарушила баланса на тялото ти и няма да ти седи добре.

Най-добре е да избягваш като цяло дрехи и аксесоари, които не ти пасват на хармоничната ти фигура. Това са широки, провиснали дрехи, които ти седят като чувал.

Твоето облекло трябва да подчертава стилно формите ти, без да е много тясно, но и без да седи прекалено свободно.

 

Обърнат триъгълник

Силуетът на Обърнатия триъгълник се характеризира със значително по-широки рамене от талията и ханша. Това може да се дължи на тежки тренировки, но може и да е просто начинът, по който е изградена структурата ти.

Разликата с Трапеца е в ширината на раменете, която при Трапеца е видима, но при Обърнатият триъгълник е съществена. Та, тук ще се борим да балансираме малко тази широка горна част.

 

Подходящи дрехи

Мъжки силует Обърнат триъгълникНамирането на подходящи дрехи може да е трудно, заради широката мускулатура от гърдите нагоре. Или са много тесни в раменете или седят доста широко около талията.

Това може да се коригира при шивач, разбира се. По-добре избирай ризи и блузи с 1 размер по-големи.

Разбирам, че сигурно много искаш да се покажеш завидинте резултати след изтощителните тренировки, но прилепналите и едва побиращи формите ти дрехи изглеждат сякаш страдаш от липса на внимание и не седят стилно и красиво.

Платът трябва да минава близо покрай торса ти, не да го стяга. Полото е страхотен избор за теб, особено ако съдържа някакво количество еластан, който да очертае атлетичните ти форми по приятен начин.

Най-привлекателно ти седи V-образното деколте. То действа стесняващо и насочва погледа надолу, далеч от широките ти рамене, подчертавайки тънката ти талия.

Прочети: 14 вида деколтета и тяхното приложение.

Подбирай връхните си дрехи така, че да са вталени и да подчертават структурата ти, без да седи прекалено. При теб изборът на двойно закопчаване е препоръчителен. Така много стилно ще балансираш тялото си.

Двойното закопчаване създава повече обем и разширява силуета, което в областта на талията за теб е просто перфектно. Гледай яката да не е много широка и отличителна, защото тя подчертава и уголемява гърдите и раменете.

Подплънките и всякакви детайли и лудници около и на раменете ти не са препоръчителни. За теб са подходящи дрехи, чийто материи падат свободно, нямат структура. Така елегантно ще бъдат подчертани формите ти, без да се стига до крайности.

Избягвай тесните панталони и дънки. Ако краката ти са значително по-тънки и тесни от раменете, избирай модели, които са с права кройка и балансират широчината отгоре.

Тъй като ханшът ти е тесен, но панталоните, които ти стават, може да те опъват около чатала, търси модели с по-дълбоко дъно (разстоянието между колана и шева под чатала).

Мой съвет към мъжа със силует Обърнат триъгълник е да си намери добър шивач, на който да поверява правилните корекции на дрехите.

 

Заключение.

Имай предвид, че тази статия е за тези стандартни 5 типа на мъжки силуети. Ти може да си комбинация от 2 или дори 3 и сега да се чудиш какво точно да правиш.

Съветвам те да прочетеш всичките мъжки силуети, които смяташ, че се доближават до твоя. В тях ще откриеш неща, които вече знаеш и прилагаш, но и предложения, които не си знаел, че биха работили за теб.

Пробвай и виж. В магазина вземи с теб и такива неща и виж резултата. Може да ти паснат, може и да са тотален провал. И в двата случая напредваш в по-доброто разбиране на силуета си и в избора на подходящо облекло.

Прочети тук: Как да си избереш подходяща вратовръзка?

 

И още нещо.

Прочети и други съвети, които съм давала в сайта. Знам, че са в женски род, но информацията може да ти е повече от полезна, ако пренебрегнеш този нищожен факт.

Предлагам ти да разгледаш секцията „Уроци по стил“ тук, за да придобиеш малко по-добра представа за цветовете и линиите и тяхното приложение в облеклото.

Прочети: Цветовете – част първа – Свойства на цветовете.

Прочети и: Линиите в облеклото – част първа – хоризонтални линии.

 

Какъв е твоят силует и кои са любимите ти съчетания от дрехи? Сподели в коментарите как се обличаш и какво би променил, след като се запозна с мъжките силуети?

 

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *