Skip to content

6 въпроса, които ще ти помогнат да определиш своя стил

Определянето на твоя стил може да ти помогне на толкова много нива. Но стилът ти не е само някакви отделни дрехи, той е израз на твоята същност, на това как би искала да те възприемат околните и какво е твоето послание към света. 

Нека сега с теб си представим, че стилът ти е една празна тетрадка и твоята задача сега е да я изпълниш със записки. Приеми тази статия за „брейнсторм“ сесия за стила ти. След прочитането й и завършването на упражненията, ти би трябвало да си попълнила своята тетрадка с всичката информация за твоя стил.

Приготви си лист и химикал и да започваме.

 

В какво се чувствам уверена и ми е най-комфортно да нося? 

Увереността и комфорта вървят ръка за ръка в определението на твоя стил, като за всеки те значат различни неща. 

Увереността е свързана с това да не се чудиш постоянно дали не си направила грешен избор с облеклото си и при всеки по-продължителен чужд поглед, да се притесняваш, че тоалетът ти бива оценяван негативно. Когато си уверена в облеклото си, то ти въобще не мислиш за него, а можеш спокойно да постигаш целите, които си си поставила за деня. 

Комфортът също е свързан с това дрехите ти по никакъв начин да не напомнят за себе си по време на твоя ден. Особено, ако напомнянето е свързано със създаването на неудобство – постоянно вдигаща се пола, боцкаща материя, пристегнат колан и т.н. 

Съветвам те да помислиш кои точно дрехи и съчетания от дрехи ти дават увереност и комфорт. Ако не можеш да назовеш поне 3 тоалета, които са ти удобни и в които се чувстваш страхотно, може би е време да направиш една трезва (или професионална) оценка на избора ти на дрехи и начина ти на пазаруване. 

 

Кои дрехи ме привличат в магазина? 

Когато влезеш в даден магазин, забелязала ли си, че се насочваш винаги първо към определена секция? Дали първо посягаш към роклите, блузите, панталоните, аксесоарите или определени цветове, може да ти даде добра представа какво обичаш да носиш най-много. 

Да, понякога се насочваш към дадена секция, защото имаш определена нужда от дадена дреха, която трябва да намериш. Но въпреки това, има неща в магазините, към които винаги посягаш, дори и само за да докоснеш и да им се полюбуваш. 

Кои са тези неща? Взимаш ли ги или ги оставяш? И ако ги оставяш – защо? Защо не си позволяваш поне да ги пробваш?

Твоите шопинг навици могат да са свързани и с начина ти на живот, с ежедневието ти, което налага носенето на определен тип дрехи. Но дори и тогава, ти пак гравитираш около определен стил, пак избираш на база своята вътрешна потребност да изразиш себе си чрез облеклото си.  

Тук добро упражнение е да запишеш на лист кои детайли, кройки, цветове, елементи в една дреха те карат да си я купиш или поне да се загледаш в нея. 

 

Кои са 5-те дрехи, които съм носила най-много през последните няколко месеца? 

И защо точно тях? Какво ги е направило примамливи за теб и защо си посягала към тях толкова често?  

Отговорът отново се базира на твоя стремеж към комфорт и увереност. Но сега задачата е да дефинираш точно какво те е карало да избираш точно тези дрехи.  

Дори да не съм ти правила Цветен Анализ, теб те привличат определен цветове, които преобладават в гардероба ти. Кои са тези цветове?  

После разгледай сред дрехите, които си носила най-често, какви детайли, кройки, материи преобладават. Всичко това ти дава една по-пълна представа за това какъв е твоят стил. 

Освен това ти помага да разбереш какви нови дрехи да си набавиш и да си сигурна, че те ще са сред нещата, които ще носиш често и с удоволствие. 

 

Кои са 5-те дрехи, които пробвах да нося, не успях да се възприема в тях? 

За да ти стане още по-ясно, можеш да дефинираш и дрехите, които така и не си сложила през последните няколко месеца. Какво те отблъскваше всеки път, когато си се чудила дали да ги вкараш в употреба? Какво те дразни в тях? 

Отговорите на тези въпроси ще ти покажат какви дрехи да избягваш да си взимаш в бъдеще. Помисли си също до колко правиш компромиси при пазаруването на дрехи и дали тези компромиси не правят дрехите в гардероба ти неносими. 

Това, че не носила определени дрехи, може да се дължи и на факта, че си преминала през някаква трансформация. Било то на начина на живот (нова работа, различно занимание, нов дом на ново място) или на тялото и външния ти вид (раждане, хормонални промени, хранителен или спортен режим). 

Съветвам те да разгледаш тези дрехи, да помислиш до колко си ги носила и преди промените, какво те е привличало или не ти е допадало в тях. Помисли си – би ли си купила такива дрехи и сега (просто в различен размер или цвят, например)? 

Ако отговорът е “Не” – значи е време да ги прибереш някъде, където няма да отнемат от мястото в гардероба ти, което трябва да е свободно само за дрехи, които наистина носиш и обичаш, нали? 

 

Кои мои дрехи са предизвикали най-много комплименти? 

Този въпрос може много да ти помогне, когато не си особено сигурна какво точно ти седи добре, какъв е твоят стил и кои дрехи са най-подходящи за теб. Честно нямаме реална представа за себе си и това как изглеждаме.  

Това се дължи на факта, че сме свикнали с облика си и освен това забелязваме всяка, дори минимална промяна в него, което другите трудно могат да отчетат. Добър пример за такава ситуация е, когато напълняваш, а околните ти казват, че не виждат никаква промяна в теб.   

Но нека сега се върнем на дрехите ти, които са получили най-голямо одобрение от хората около теб. Помисли си до колко ти си съгласна с тяхното мнение. Ако не си – защо?  

А до колко тези комплименти са те накарали да харесваш дадена дреха повече? Може би е добра идея да разбереш точно какво допада на другите хора и защо смятат, че дрехата ти седи толкова добре.  

Следващият път, когато някой ти направи комплимент, попитай какво точно му е харесало. Можеш да се удивиш от отговорите и това да е повратна точна в твоя стил. 

 

Какви определения би дала на твоя стил? 

Тук идеята не е толкова да го вкараш в някои от основните стилове на обличане (за които можеш да прочетеш тук), а по-скоро да измислиш свой думи. До този момент  би трябвало да си разгледала поне мислено гардероба си и да си си представила някои от облеклата си – какви определения би им дала? 

Ако се чудиш как точно да наречеш стила си, погледни този мой пост в Инстаграм (или Фейсбук) и избери 3 до 5 от посочените определения. 

За да е още по-полезно упражнението, те съветвам да напишеш на отделен лист какъв би искала да е твоят стил? Как искаш да те възприемат околните? Защото начинът ти на обичане говори на другите, дава им информация за това как да се отнасят с теб, какво да очакват от теб като личност. 

Това е причината да има дрес код и униформи на много работни места – защото позицията, която заемаш, трябва да бъде разпознаваема от пръв поглед. Ако твоята работа не налага строг дрес код, то си помисли дали със стила си не подаваш грешните сигнали и това да е причината да не те повишават или колегите да се държат с теб по определен начин, който би искала да е различен? 

 

Какво е определението за твоя стил ти? Сподели в коментарите до какви изводи стигна. 

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен