Skip to content

Изкуствени материи – качества и предимства

Разбира се, че ще предпочиташ естествените пред изкуствените материи. Но има някои качества на вторите, които първите просто няма как да ти дадат.

 

Сигурно държиш на 100% естествени влакна при избор на облекло, но не откриваш много ракива по магазините или поне не на достъпни цени. Смесите варират от 5% до 85%, че и 90% съдържание на полиестер, найлон, спандекс, акрил.

И това е доста отчайващо, особено когато видиш и етикета с цената. Как да дадеш толкова пари за някакъв си прост полиестер?

Там е работата, мила ми стилна читателко, че има дрехи, за които можеш да си затвориш очите, да игнорираш изкуственото съдържание и да бъдеш сигурна, че плащаш за нещо, което е качествено и издръжливо.

 

Кои са изкуствените материи?

Човешката намеса при производството и използването на различни химикали и петрол е характерното при изработката на изкуствени материи. Ето някои от най-известните, които си срещала по етикетите на дрехите:

  • Полиестер 
  • Найлон (полиамид)
  • Спандекс
  • Акрил

Полиестерът си го виждала във всякакви варианти, дали чист без примеси или в съчетание с памук или друга естествена материя. Найлонът се използва предимно за връхни дрехи, защото е водонепропусклив и задържа топлината (но и запарва). Полиамидът се използва и в примеси с вълна, защото е по-мек при допир от полиестера.

Спандексът е доста разтеглив и подходящ материал за спортни екипировки и бельо. Обикновено се използва в примеси с други изкуствени и някои естествени материи и придава еластичност. А акрилът е заместител на вълната и се ползва за изготвянето на палта и пуловери (и не само).

 

Положителни и отрицателни характеристики

Всяка една от тези материи се използва за различна цел и има определени характеристики. Но това, което ги прави важни и ценни, е тяхната здравина.

Издържливостта и еластичността са основни характеристики на всички изкуствени материи. Те не се мачкат и са доста по-евтини от естествените, защото производството им е по-лесно (изключва се процеса на засяване, израстване, бране, обработка и т.н. характерно за естествените материи).

Изкуствените материи са и по-леки, което ги прави идеални за някои връхни дрехи или спортни екипировки. Нишките, от които са направени, се произвеждат наведнъж и нямат стърчащи влакна, което прави платовете много гладки.

Неприятното е, че не са проветриви и могат да раздразнят кожата. А чувствителността им към топлина ги прави дори опасни. Гладенето трябва да става на ниска температура, иначе се топят.

 

+ и – при естествените материи

За да си създадеш една цялостна картинка на положението с материите, съм ти подготвила и някои детайли за естествените материи.

Първото, с което смятам да почна, е влиянието да добива върху околната среда. Колкото и замърсяващи и неразградими да са всички изкуствени материи, естествените не отстъпват по-негативно влияние върху природата.

При отглеждането на памук се използват тежки пестициди, които проникват в почвата и замърсяват водата. Използват се огромни площи за насажденията, което налага обезлесяването на цели райони.

Знаеш ли, че, за да се радваш ти на една твоя памучна тениска се използват близо 3 000 л. вода? Три ХИЛЯДИ литра за една тениска!

Разбира се има вече наличен и органичен памук, който се произвежда без използването на пестициди при отглеждането Но това води до увеличение в цената, защото добивът е намален. 

Освен това естествените материи са доста по-нетрайни и бързо амортизират, особено ако са некачествено изтъкани и изработени. 

Но нека видим и положителните страни на естествените материи, които са доста. Като започнем от тяхната проветривост и приятно усещане при допир с кожата.

Коприната, например, е подходяща за носене през цялата година, защото хем задържа естествената телесна топлина, хем позволява на кожата да диша (т.е. топли през зимата и охлажда през лятото).

Естествените материи са здрави (при добра изработка), попиват влагата добре и не миришат лошо, хипоалергенни са, биоразградими и при рециклирането им се използва по-малко енергия, отколкото при създаването им.

 

Защо да си купуваш дрехи от изкуствени материи?

Сигурно си забелязала как дрехите ти от памук, например, доста по-бързо стават на нищо и се налага да ги замениш. Просто при пране, носене, търкане в тялото ти и различни повърхности, материята се захабява бързо.

Наличието на някакво количество изкуствена материя в състава на твоите дрехи, всъщност предотвратява бързата им амортизация и запазва дрехата в добра форма за по-дълго време.

Да, съвсем друго е усещането на мека коприна върху кожата, в сравнение с лепкав найлон. Но едно памучно яке няма да те предпази от настинка при проливен дъжд, липса на чадър и място за подслон, докато найлоновото ти яке ще те закара суха и здрава вкъщи на топло.

Освен това естествените материи нямат еластичност, която да прави панталоните и полите, например, доста по-удобни и лесни за обличане. Дрехите ти за спорт също е много по-добре да бъдат от смеси на полиестер, найлон и спандекс. Изкуствените материи съхнат много по-бързо и са доста по-леки.

Може би си усетила разлика при допир на смесена материя и тук мога да ти кажа, че неприятното усещане може да е от естествената, не от изкуствената материя. В серията за качеството на дрехите, която можеш да прочетеш тук, съм обяснила кога памукът е мек и кога може да боцка.

Опитах се на намеря някаква информация за разлика в качествата на различните полиестери, но разбрах само, че всеки голям бранд пази в тайна точния начин за производство на изкуствените си материи. Така, че можеш да си сигурна, че една блуза от полиестер на Валентино е доооста по-качествена от тази на Зара. 

Но защо точно, остава загадка, която, ако разкрия, ти първа ще разбереш!

 

По време на консултацията Изграждане на Функционален гардероб с теб ще обсъдим използването на различни материи в облеклото ти, ще ти дам важни насоки за това кои материи са подходящи за теб и как да правиш интересни и сполучливи съчетания. Повече за тази много полезна и практична консултация можеш да откриеш, натискайки бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: