Skip to content

Как да боравиш с тенденциите?

Използването на тенденциите в облеклото ти не е задължително, но е препоръчително. Няма нужда да прилагаш всяка една от тенденциите, но е важно да актуализираш гардероба си спрямо тях поне до определена степен. 

Тази степен зависи от твоите лични предпочитания, природни дадености и възможности.

Тенденциите са толкова много, всеки сезон се обновяват, появяват се както големи, така и микро тенденции. 

Някои от тях са мимолетни, други се задържат за по-дълго и на тях трябва да обърнеш по-голямо внимание, защото те задават модерния силует на периода.

Представи си какво щеше да стане, ако хората не следваха тенденциите. Най-вероятно още щяхме да се разхождаме с кринолини и да се стягаме в убийствени корсети. Или още по-зле – да пращаме мъжете на лов за животни, на които да дерем и носим кожите. Или краен сценарии- да се прикриваме със смокинови листа.

Съвременни тенденции

Един от основните проблеми на българския стил е, че развитието му е около 15 години назад. Носим се в тенденции, които отдавна са излезли от мода. Но манталитетът ни е такъв, че държим здраво и не пускаме, подигравайки се на развитието на модата.

И така след още 15 години ни увира в главите, че трябва да внесем промяна в гардероба си, но отново изглеждаме като извадени от старо пожълтяло списание. Разбери, че това е процес, който се случва независимо дали на теб ти харесва или не.

Ето например днешните тенденции се ориентираха към един по-комфортен силует. И сега ще ти разкажа защо. Не само заради нуждата на хората от повече свобода, а от все по-осезаемото въздействие на еманципацията и феминизма.

До преди 10 години на мода беше силует, който е възможно по-подчертан – тесни скини дънки, блузки по тялото с големи деколтета, къси тесни поли, високи до средата на бедрото ботуши и т.н. Тази мода беше особено привлекателна за мъжката част от обществото, която по принцип се радва на възможно повече материал за оглеждане и сексуални фантазии.

Но съвременната жена вече не е сексуален обект

Тя е много повече от това. Нейният живот е изпълнен със задачи, които изискват тя да бъде приемана като личност, а не като обект и то на някакви първични инстинкти.

Та така се появяват тенденции като по-широки панталони и дънки, поли със средна дължина, покриващи задните части сака, якета и палта, обемни пуловери, ризи, блузи. Женствеността бива подчертана по един различен начин.

Набляга се на талията, на китките и ръцете, на глезените, като части като дупе и гърди биват деликатно прикрити, за да не са център на внимание. Съвременната жена трябва да бъде харесвана зарази своите качества, не нейните вторични полови белези.

Прегледай този мой пост в Инстаграм за повече информация:

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Личен Стилист Сузана Бойчева (@advanced.style.advice) на

 

Цикълът на тенденциите

Както вече споменах, има тенденции, които се задържат във времето и мимолетни трендове, които както са се появили, така и изчезват. 

Но преди да навляза в подробности кои са дълготрайните и кои краткотрайните тенденции, нека ти обясня за циклите в модата. Те са базирани на определени модни течения, които са били характерни за миналите десетилетия.

Един цикъл обикновено трае около 10 години, така ти знаеш за тенденциите на 50те, на 20те или на 90те, които между другото се завърнаха сега. Тези цикли се повтарят през около 20-30 години, т.е. през около 3 десетилетия се завръща модата по някакъв начин от този преден период.

Напоследък, обаче, се забелязва един пълен миш-маш от тенденции. Можеш да забележиш елементи от 70те, 80те, 90те. Но това, което ги обединява сега и ги прави Модата на десетилетието са пропорциите, кройките и силуетът.

Колкото и подобни да са тенденциите на някои минали такива, днес те са модернизирани, така че да паснат на съвременния стил. 

Тенденциите, които наблюдаваш сега в социалните мрежи, са всъщност разработени и пуснати в употреба още преди няколко години, за да се развият до тук. Модните дизайнери и техните брандове работят върху създаването на съвременния силует с години, наблюдавайки своите клиенти, техните предпочитания и начини на съчетаване на колекциите.

Факт е, че всяка тенденция води началото си от улицата, от обикновените хора, от някой, който просто е намерил някоя стара дреха на баба си и я е стилизирал по интересен начин. Та, модните дизайнери следят за тези тенденции, наблюдават какво харесва обществото и се вдъхновяват от него.

Гледала ли си “Дяволът носи Прада”? Там имаше една сцена, в която Миранда обяснява как точно се зараждат тенденциите. Припомни си я тук:

 

Дълготрайни и краткотрайни тенденции

Различаването на двете може много да ти помогне особено в шопинга, защото ще знаеш много добре какво си заслужава инвестицията и какво не.

Дълготрайните тенденции можеш да намериш, както вече споменах, в силуета, кройката и пропорциите. Силуетът бива подчертан по определен начин и се набляга на дадена част от него.

Ето сега, например, на мода са по-широките рамене (80-тарска тенденция). Те подпомагат подчертаването на талията, която пък тенденция е от малко по-рано. Естествено към това се присъединиха и малко по-широките панталони и поли.

Така подчертаната висока талия се утвърждава като водеща тенденция със заявка да се задържи още дълго време. Ако на теб този тренд не ти допада, можеш да прочетеш статията със съвети, която съм написала тук и да разбереш как да го манипулираш по свой образ и подобие.

Колкото до кройките, тенденциите налагат по-свободните такива. Дрехите падат покрай тялото, не го притискат и подчертават. Това води след себе си една по-краткотрайна мода, която е на уголемените размери (oversize). Виждаш ли сега как дълготрайната тенденция бива трансформирана и от нея произлиза една по-мимолетна?

Това им е особеното на краткотрайните тенденции, че водят началото си от наложилите се, но са докарани до някаква крайност или са поизкривени. За такива тенденции не си заслужава да се изхвърляш, но пък те придават много съвременен и стилен изглед (ако са подходящи за теб, разбира се).

И остана да уточним пропорциите, които днес наблягат на издължени връхни дрехи, под които да носиш в пропорция 1:2 блузата и панталона или полата. Пак влиза в сила тенденцията на подчертаната талия, която подпомага това разпределение и така блузката ти е 1, а панталона или полата 2, а отгоре имаш още един по-дълъг пласт.

 

Как да боравиш с тенденциите

Информирай се, черпи вдъхновение и пробвай новите тенденции. Това, че си видяла някаква снимка на дама, която е в модния бизнес от години и изразява себе си по ексцентричен начин, не значи, че дадена тенденция не е за теб.

Научи се да забелязваш пропорциите, детайлите, силуета, не толкова съчетанието, което винаги е израз на личния стил. В категорията „Тенденции“ описвам тези, които са най-приложими и как точно да ги използваш. Ето ти линк към тях.

И наистина не е нужно да вкараш всяка една от тенденциите в облеклото си, камо ли пък всичките наведнъж. Но какво ти пречи да пробваш малко по-висока талия или по-дълга пола? Особено ако ти застанат добре и имаш с какво да ги съчетаеш.

С модата при цветовете трябва да се внимава, защото, както знаеш от категорията Цветови анализ, на всеки му отиват различни цветове. Но ти лесно можеш да пречупиш тенденцията като вкараш модерния цвят във вариант, които ти седи добре. Или пък избереш въобще да не се съобразяваш с тази тенденция.

И в заключение искам да ти кажа, че всяка тенденция си има таргет група. Сред всичките тенденции на периода има и нещо за теб, в това не бива да се съмняваш. Ако случайно не можеш да го откриеш, можеш да се свържеш с мен и да си поговорим по въпроса. На бас, че ще ще ти променя представите за тенденциите!

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: