Skip to content

Как да използваш системата „Human Design“, за да определиш стила си?

Чувала ли си за системата „Human design” (Дизайн на човека)? Защото, ако не си, смятам, че е крайно време да се запознаеш с нея. Ако не беше Human design, нямаше да четеш тези редове, само да ти кажа.

Запознах се със системата преди 6 години и животът ми се промени коренно. Изкарала съм няколко курса до сега и експериментирам и прилагам наученото всекидневно. Human design е идеален за себеопознаване и развитие на личността. Това е основополагащо за изграждането и развитието на твоя стил. Ако не познаваш себе си, за чий личен стил говорим въобще?

Поради тези причини реших да ти представя Лилия Манолова, която е професионален анализатор по Human design и уникален човек! Ако трябва да избирам някой, който да ме съветва (мен, жената-съвет!), то това ще е Лили, защото тя влиза така неусетно под кожата ти, толкова приятно започва да ти гъделичка проблема и в крайна сметка така те омайва, че започваш да вярваш, че сама си стигнала до решението и се чувстваш адски горда и силна. Според мен точно с това качество се отличава добрият психолог и анализатор.

А сега нека Лили ти разкаже малко повече за Human design и как ти самата можеш да се възползваш от позитивите, които ти дава.

Human design

Лиленце, здравей! Айде представи се на милата ми читателка.

Здравей, Сузи, аз съм Лили, преподавател по йога, Human Design консултант и майка на две момичета.

Всичко започна през 2011, когато уж случайно попаднах на час по вечерна йога. Нещата в живота ми се стекоха така, че не просто продължих със заниманията по йога, а от 2015 преподавам йога за бременни в същото това място, където беше и първата ми среща с нея.

Понастоящем се занимавам освен с йога за бременни, също и с йога за мама и бебе, както и йога за възстановяване след раждането. Така бъдещите майки могат да започнат да отглеждат децата си по автентичен начин още от утробата, да продължат този процес в самото начало на отглеждането им, а следващите стъпки могат да предприемат с помощта на Human Design.

Със системата Human Design се запознах през 2010 година, а през 2015 започнах своя професионален път в тази област. Завършила съм всички общообразователни, както и две професионални нива на обучение към Международното училище по дизайн на човека (International Human Design School).

Кажи сега, що е то Human design и какво му е толкова готиното?

Системата Human Design е наука за себепознание. За мен най-ценното, на което тя ни учи, е да взимаме решения съгласно наш личен, вътрешен авторитет. Осъзнаваме или не, ние всеки ден сме изправени пред множество въпроси с много варианти и много потенциални решения. Вследствие на това много често се колебаем какво решение да вземем или пък след решението се измъчваме с въпроси дали то е било най-правилно.

Human Design ни отървава от цялото това неудобство, като ни предлага лесен за разбиране механизъм за вземане на решения, който е конкретен и индивидуален за всеки човек. Веднъж установен, този принцип работи в абсолютно всяка област в живота ни. Само едно нещо е общовалидно – това, че умът ни никога не е авторитет.

Human designОкей. А как можем да го прилагаме при изграждането на личния ни стил?

Например при пазаруване на дрехи е изключително полезно да знаем кой точно подход работи при нас. Вярвам, че на всички ни се е случвало да се лутаме по магазините или сайтовете, търсейки нещо, което буквално сме си „наумили“, загубили сме часове, дори дни, за да направим избора си. Ангажирали сме маса хора да ни „помогнат“ с избора и накрая все пак сме взели компромисно решение или тотално губим мотивация за пазаруване.

С помощта на информацията за своя вътрешен авторитет, ние знаем и КОГА да излезем да пазаруваме (а не защото нещо ни „трябва“ или защото в определен момент имаме време).

Друг пример. Едни ни казват „много ти отива червено“, според други, че хич не ни отива. Едни казват „страхотно ти стои това червило“, други смятат, че изобщо не е добра идея да носиш каквото и да било червило. Това на практика е едно обобщаване и е съвсем вероятно нищо от това да не е истина или пък всичко да е истина в определен момент или в определено стилово съчетание.

В Human design има няколко типа и според това какъв тип си, вземаш решения по различен начин. Би ли разказала за всеки тип по отделно как да процедира?

Системата Human Design разпознава четири типа хора на база на тяхната аура. Ще се опитам с няколко думи да дам най-обща информация за всеки от тях във връзка с начина на обличане и избора на облекло. Подчертавам, че има още много какво да се каже на база на по-специфичните характеристики за всеки човек, в случай че това Ви се стори като хороскоп от вестник.

1. Манифестор

За такъв силно енергиен тип е важно да информира кога ще пазарува и кога какво ще носи, особено ако е решил да е с йога „аутфит“ на симфоничен концерт. Ако не е споделил със засегнатите хора решението си, поема риска да му задават купища ненужни и дразнещи въпроси и хиляди начина да се опитат да го спрат.

А за околните е добре да не му се пречкат, ако е решил да направи каквото е решил, за да не се сблъскат с гнева му.

2. Генератор

Това е най-разпространеният тип от всички и е много вероятно да се разпознаете именно тук. За този тип хора е най-важно да следят усещанията във физическото си тяло и онова, което в Human Design наричаме „отклик“. Ако Ви се свива коремът като посягате към определена дреха или пък когато продавачката ви подава такава, то тази дреха по всяка вероятност не е за Вас.

Тук е важно да се отбележи, че в зависимост от вътрешния авторитет. Един Генератор може да бъде спонтанен, а друг може да има нужда да „преспи“ преди да направи избора си. С други думи – за една част от генераторите е подходящо да се приготвят за работния ден от предишната вечер, докато за други е много по-добре да отворят гардероба си едва след като са станали от сън.

Оф, опитвала съм го това с подготвянето на тоалета от предната нощ, но просто не ми се получава. Сутринта ставам и откликът ми ме води към съвсем други дрехи. Затварям скобата, давай нататък.

3. Прожектор

Този най-специален тип е устроен да взима решенията си след като е получил формална покана отвън, от някой друг. Много вероятно е тези хора да получават реплики от типа на „Много ще ми е приятно да излезем днес по магазините, би ли искала да дойдеш с мен“ или „Би ли искала да премериш тази рокля, струва ми се, че ще ти стои невероятно“.

Това са и хората, които в общия случай са най-добрите съветници за другите, когато мнението им е потърсено изрично. Всеки друг тип, разбира се, би могъл да е много добра компания и много добър специалист, но насоките на един Прожектор винаги са много ценни, когато той е разпознат като компетентен.

4. Рефлектор

Това е най-рядко срещаният тип в Human Design. За този тип хора е от ключово значение да не са спонтанни, да не се придържат непременно към един тип визия и да наблюдават как се чувстват в различните среди с различния начин на обличане.

Human designВ Human design се говори много за обуславянето и контрола на ума. Разкажи ни повече за тях, моля те.

Всеобщ проблем, пред който всички ежедневно се изправяме, е мощта на ума. Свикнали сме да взимаме решения с ума си и някак автоматично, на база на минали решения, на база на вече формирани навици. Поставили сме ума си на трона и ни е безкрайно трудно да приемем, че може да не го послушаме.

От друга страна е и възпитанието и влиянието на всичко извън нас. Родители, близки, приятели, общество, защо не и модни тенденции – това са все неща и хора, с които търсим начини да се съобразим, а всъщност съобразявайки се с тях, ние често правим компромис със себе си. В Human Design наричаме това обуславяне.

За онова, което наричаме Не-аз, е много трудно да приеме, че има и друга „истина“, а не само онова, което сме свикнали да е „правилно“.

Един пример. Момиче е израснало в семейство, в което майката изцяло съобразява облеклото си с модните тенденции. Съвсем естествено се получава момичето да е облечено по последна мода. Но ако се окаже, че момичето е силен индивидуалист, най-вероятно би било най-щастливо да се облича така, че да се отличава от околните, което само по себе си е в разрез с другото. Съответно е доста вероятно да не е удовлетворена от своя „личен стил“, просто защото в този случай той изобщо не е личен.

Друг пример. Група приятелки решават да намерят общ елемент в облеклото си, който да подсказва, че те са близки и са „от една порода“. Представете си, че това е цвят, който едно от момичетата изобщо не харесва или пък изобщо не ѝ подхожда. Да кажем, че въпросното момиче е Генератор и изобщо не откликва винаги да има нещо електриково-розово в облеклото си, например. Тя е поставена пред невероятен избор – да разочарова приятелките си или да направи компромис със себе си, вероятно за пореден път. Как си мислите, че ще постъпи? Надали ще последва вътрешния си авторитет, особено пък ако не знае за него…

Human designОт скоро вече си професионален Human design анализатор. Как един анализ може да ни помогне и развие като личности?

Тази система ни помага да опознаем истинската, а понякога и много добре скрита, наша същност и ни дава конкретни напътствия как да правим изборите в живота си, така че те да са в синхрон с това наше истинско Аз.

Веднъж опознали определени ключови наши особености, ние живеем по-лесно, с по-малко „главоболия“, помагаме си да се ангажираме с най-любимите си дейности (понякога без да сме предполагали, че са такива) и да се заобиколим с подходящите за нас хора. И дрехи.

Human Design ни прави по-щастливи. Това може да звучи много общо и много гръмко, но според мен най-точно описва смисъла на това знание. Друго си е като сме щастливи не само с избора на току-що купената дреха, но и с това, че точно в този момент сме се шляели 7-8 часа по магазините. Вместо непрекъснато да гледаме часовника си, защото бързаме да вземем детето от градина, като в същото време пуфтим, че и днес нищо не сме си харесали. Има разлика, нали?

С Human Design може да намерите отговори на много важни за Вас въпроси, свързани с подходяща професия, място за живеене, вродени силни качества или пък области на уязвимост. Разбира се, има какво да чуете и във връзка с начина си на обличане, тип дрехи, аксесоари и т.н.

Лиленце, с какво те промени теб изучаването на системата Human design? Как повлия на живота ти?

С една дума кардинално. Без да звучи твърде помпозно и пресилено, струва ми се, че съм била доста неосъзната преди да вникна в системата и да започна да прилагам малко по малко наученото. Добре че някои важни избори преди това ги бях направила с вътрешния си глас, че иначе големи бели могат да станат.

Най-голямата промяна е в моето осъзнаване и различния начин на мислене. Другите съществени промени са свързани с това, че си позволих да се разделя с престижна, добре платена и „сигурна“ професия в компания със завидна репутация и възможности, за да се занимавам с онова, на което откликвам и реално съм най-полезна не само на себе си, не само на семейството си, но и на всички хора, които чрез мен се докосват до новото си Аз.

Споделям твоето мнение, мен също ме промени изконно! Толкова бях впечатлена още първия път, когато ми анализираха бодиграфа. Изведнъж целият пъзел се нареди, сякаш най-накрая виждах ясно себе си и имах отговори на всички въпроси „защо сега точно това на мен се случи?“!

Human design Advanced Style Advice

Сузи, ти си представител на типа Генератор и не си устроена сама да инициираш събитията в живота си. За теб е коректно да бъдеш отворена и бдителна за външни стимули, които да предизвикат в теб някаква реакция – отклик или липса на такъв. На база на тази реакция ти би могла да вземеш решение дали да се ангажираш с дадена дейност или не.

Понеже ти не си какъв да е Генератор, а Манифестиращ, при това с изцяло индивидуални дефиниции, в момента, в който откликнеш, това е откликът с главно О! Огромното количество енергия буквално потича и дори прескача и бълбука, при това винаги е по течението, тъй като ти си съвсем наясно с посоката си на движение. Толкова наясно, че срещне ли те някой по пътя ти, просто няма как да не те последва! От километри си личи, когато си нагажирана с дейност, която ти е „на сърце“. Усещането направо витае във въздуха около теб и околните го долавят.

Сред основните ти теми за „учене“ е твоята собствена самооценка, както и уязвимостта ти към чуждата емоционалност. А някои от другите ти вродени качества са силната упоритост и постоянство, чувството за отговорност, добрата интуиция, завидните организаторски умения и умението за работа с детайла.

И да, ти определено си човек, който може да ориентира другите за тяхната посока, давайки най-точния съвет. А това е подчертано и от твоя профил 6/2. Стига другите сами да си потърсят съвет от теб, разбира се. Припомням, че ти не си тук, за да си проактивна, а да откликваш на чуждите запитвания. И тъй като в картата ти присъстват само индивидуални дефиниции, читателите ти може да са сигурни, че подходът ти е изцяло съобразен с човека отсреща, а съветите ти са единствени по рода си, вероятно дори ексцентрични за част от публиката. Поведението ти си е някакво твое, често бунтарско; стилът, визията, начинът на изразяване – всичко е дизайнерско, не очаквайте конфекция.

И в това именно е чарът на такава рядка птица като теб, Сузи! Следвайки стратегията и авторитета си, точно с тази си индивидуалност, ти си способна да привличаш цели ята!

Ехеее, кой не иска да чуе за себе си такива хубави неща? Много ти благодаря, Лиленце!

Дойде времето за съвети и ще те помоля да дадеш някой ценен съвет, в който вярваш и искаш повече хора да разберат за него.

Безкрайно уважавам специалистите във всяка област, особено ако са тесни такива, а не специалисти по всичко. Затова горещо Ви съветвам да се допитвате до такъв, при това лично, а не да посетите случайно някой семинар. И после въведете съветите на този човек в живота си на практика.

Изпитайте ги, проверете дали работят за Вас, вместо да следвате който и да е съвет просто така. Следвайте себе си и вътрешния си глас, защото Вие сте най-авторитетния си съветник, най-загрижения за себе си, най-добрия си приятел и като цяло – най-важният човек в живота си!

А нещичко по-стилно ориентирано да ни посъветваш?

Както казах и по-горе – най-добри резултати дават индивидуалните консултации, по каквато и да било тема. Така че, за да бъдете наистина стилни със стилни дрехи, е добре да се обърнете към специалист в тази област, който ще ви помогне така да ги подберете, че да пасват на Вашата индивидуалност. В противен случай рискувате стилът да остане на закачалката.

Благодаря ти, Лили, за всичката информация! Желая ти успех и продължавай да се грижиш за душите на хората!

Лилия Манолова

Ако искаш да се свържеш с Лили, за да разкаже и на теб за твоя дизайн, как да взимаш решения спрямо типа и авторитета си и как да приложиш тези знания в ежедневието си, не само, за да развиеш стила, но и личността си, можеш да я намериш тук: https://www.facebook.com/LiliyaManolovaHD/

Още съвети, които ще ти помогнат да определиш своя личен стил, можеш да прочетеш тук.

Ако тези съвети са ти харесали и искаш повече хора да научат за тях, сподели ги с бутоните долу.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен