Skip to content

Как да определяш качеството на дрехите – Част втора – Вълна, Кожа, Синтетика и полу-синтетика

Продължавам с насоките за това как да определиш дали дадена материя е качествена или не. До сега разбрахме що е то качествени памук, деним и лен.

Ако не си прочела първата част, можеш да го направиш тук.

Материалите, които ще разгледаме с теб този път са вълна, кожа, изкуствените и полу-изкуствените материи.

качество на вълната

Вълна

Качеството на вълната може да се определи от диаметъра и качеството на отделните нишки, от които е създадена материята. Това зависи от породата на животното, диетата му и това дали е подложено на стрес. Важна роля играе и начинът, по който се обработват нишките при изпридането.

Една от причините вълнените влакна да се късат лесно, е, че животното не е било здраво физически и психически. Ако видиш каквито и да е възли, разхлабени нишки, дупки, то знай, че тази вълна не е качествена и тези дребни на пръв поглед нередности, ще се умножат доста бързо и вече няма да са толкова дребни.

Диаметъра на влакната се изчислява в микрони. За блузи и по-леки дрехи се използват 25-30 микрона, за връхни дрехи влакната може и да са по-дебели. По-фините вълнени материи са и по-скъпи. Те са много по-меки, но за това производството им е доста по-сложно.

Сещаш ли се за топченцата, които се образуват при вълнените ти дрехи? Колкото по-качествена е вълната, колкото по-добре е изпредано влакното и здраво изтъкана (изплетена) материята, толкова по-малко топченца ще виждаш.

Марките, които държат на качеството, задължително ще упоменат от каква вълна е направена материята. Мериното и кашмирът са едни от най-меките и фини вълни. Знай, обаче, че не е добър знак, ако материята е много прозрачна. По принцип бе би трябвало да виждаш през вълнената материя.

Преди всичко гледай да ти е комфортно, когато носиш вълнени материи. Особено, ако ще ги слагаш директно върху кожата си. Не всеки може да понесе усещането на вълна по тялото си. Все пак вълната е по-твърда и мъхеста като материал.

качество на кожата

Кожа

Когато преглеждаш кожени дрехи за качество, наблюдавай до колко кожата има запазена оrигиналната структура на кожата, а именно нейната специфична зърненост или грапавост. Нали се сещаш как кожата има едни финни линии – ето това се нарича „зърненост“.

Най-висококачествената кожа е пълнозърнестата кожа. Тя не е претърпяла мега обработката и е запазила специфичната грапавост, дебелина и способността си да „диша“ (т.е. не запарва). Пълнозърнестата кожа с времето променя цвета си, като това се нарича „патиниране“. Кожа, която е претърпяла повече обработки, няма да се патинира, т.е. не очаквай да се промени особено.

Можеш да разпознаеш дали една кожена дреха е качествена и по шевовете. Много по-евтино и бързо е да се използва лепило вместо шев (който е далеч по-здравата и издръжлива алтернатива).

Когато си взимаш нови кожени дрехи или аксесоари, прегледай дали няма някакви одрасквания на кожата. Те говорят за това, че материалът е податлив на нараняване и може лесно да се повреди. Около шевовете не бива да има разкъсано и големи дупки от иглите.

Алтернатива на естествената кожа е еко-кожата. Тя също варира в качеството си, но една добре направена еко-кожа, може да е също толкова издръжлива и красива като истинската кожа. Цената също е по-ниска от тази на естествената кожа. Ако решиш да си вземеш еко-кожа, гледай да не е много лъскава и пластмасова. То се усеща при допир.

Има толкова добре направени еко-кожи, че само експерт може да посочи разликата. Търси мекота, гъвкавост и знай, че дебелата е по-добре от тънката. Преглеждай материала също и за наранявания, къде са и какви са. Това ще ти каже как ще остарява кожата – бързо и разпадащо се или бавно и красиво.

Синтетични материали качество

Синтетика

Няма как да минем, без да ти разкажа и малко за изкуствените материи. Все пак 80% (щях и 95% да кажа, ама айде, от мене да мине) от дрехите и аксесоарите са от изкуствени материи. Колкото и хубаво да е, да можем да носим само естествени материи без никакви синтетични примеси, истината е, че изкуствените материи могат много да допринесат за качеството, издръжливостта, изгледа, мекотата и формата на дрехите.

Добавянето на изкуствени нишки към естествена материя, може да увеличи нейната еластичност. Ако искаш дадени памучни дрехи да седят прилепнали по тялото ти, избягвайки твърдостта, е добре да търсиш памук с 2-5% съдържание на ликра, спандекс или полиестер. За спортни дрехи, най-добрите материи са изкуствените, защото са много леки и ако са качествено изтъкани, са проветриви, попиват потта и съхнат бързо.

Искам да знаеш, че има огромна разлика между качествени синтетични материи и некачествени синтетични материи. Вторите се използват предимно от брандовете за бърза мода, защото производството на дрехи става доста по-евтино. От друга страна има брандове, които използват изкуствените материи, за да създадат точно определен модел.

Синтетиката може много лесно да се манипулира и, ако знаеш какво искаш да постигнеш с определен модел дреха, можеш да поръчаш да ти бъде изработена съответната мега подходяща синтетична материя. Така процедират големите дизайнери и брандове. Там няма евтина изкуствена материя и компромис с качеството. Просто пълно отразяване на идеята на дизайнера.

Подозирам, че в бъдеще изкуствените материи изцяло ще изместят естествените. Ще бъдат създадени такива уникални синтетики, че пред нищо няма да отстъпват на естествените, дори ще ги бият по основни качества като здравина, издръжливост, мекота, тънкост и разбира се проветривост.

Полу-синтетични материали качество

Полу-синтетични

Една страхотна алтернатива на синтетичните материи е изкуствената коприна (rayon), която се прави от дървета. Тя е целулозна материя, която много добре имитира качествата на памука, коприната и лена. Дрехите изкуствена коприна ми се струват някак по-твърди, но като цяло материята е доста приятна.

Модалът се счита за най-добрия вариант на изкуствената коприна. Той се прави от букова целулоза, водоустойчив е и въпреки мекотата си, не се разтяга. Лиоселът (tencel) е друг вид изкуствена коприна, който, освен че е водоустойчив и мек, трудно се поддава на мачкане (мега якото).

Много качествени дрехи съдържат някой от тези материали в състава си, защото те придават на естествените нишки повече здравина, устойчивост и какво ли още не (няма да изброявам пак всичко наново).

Стига ти толкова за материите. В третата част продължавам с още по-интересни начини за определяне качеството на дрехите. За тях чети тук.

Прочети и другите части тук:

Част Първа – Материи – памук, деним и лен.

Част четвърта – Дребни детайли – Копчета, Ципове, Джобове, Етикети

 

Как да подбираш материите в гардероба си така че да пасват идеално на твоята фигура ще ти помогна да разбереш по време на консултацията Анализ на Фигурата и Визията. Натисни бутона за повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: