fbpx
Силуети шопинг

Как да пазаруваш спрямо силуета си?

Една от причините шопингът да те изтощава и да те прави по-скоро нещастна, отколкото да ти носи удоволствие, е, защото не знаеш какво седи добре на силуета ти и какво не.

 

Пробваш дреха след дреха, разглеждаш обстойно всеки магазин и пак нищо не си харесваш. Как ще си харесаш, като не знаеш какво да търсиш и да пробваш?

Влизаш там в магазина и почваш да се удивляваш на изложените дрехи, без да разбираш какво ти говорят те. Вземаш дадена дреха, влизаш в съблекалнята и тогава тя почва да ти крещи – „Съблечи ме бързо, седя ти ужасно!“. И ти се сдухваш и си мислиш – „Оф, колко съм напълняла, колко съм грозна, нищо не ми седи…“.

Много кофти момент. Който е такъв, защото просто не си достатъчно информирана, което смятам да коригирам веднагически със следните съвети.

 

Грешката не е в теб и тялото ти.

Грешката е в неправилния избор на дреха, в неправилното разчитане на езика на дрехата и непознаването на собственото ти тяло. Предлагам ти да си направиш теста за определяне на силуета ти тук и после се върни да дочетеш. Ако вече го знаеш, чети нататък.

 

Избирай дрехи, които да подчертават силните ти страни.

Талия.

Имаш хубава талия? Търси рокли, блузи, панталони, които да я подчертават. Силуетите с най-изразена талия са А, Х и 8. Ако си с такъв силует и сложиш дреха, която по никакъв начин не отразява талията ти и дори я прикрива, то ще подчертаеш обема на тялото си. Тези силуети обикновено са по-едри и пищни.

В желанието си да прикриеш своите форми, ти забравяш да подчертаваш силните си страни и покриваш всичко наред. Което незименно води до грешки в облеклото. Добре, веми си широка блуза, която да покрива дупето ти, но й сложи едно коланче. Съобрази и това, че когато слагаш хоризонтална линия точно под дупето си, то вниманието ще се спре там. Затова избери по-дълга блуза, а бе направо ходи да разгледаш роклите или туниките.

Повече за хоризонталните линии в облеклото можеш да прочетеш тук.

И така ти вече знаеш какво да търсиш – туника или рокля, с колан на талията, която да свършва малко над или под коляното (за да те издължава и стеснява). Ако търсиш блуза, то тя не бива да е с дължина под дупето или около тази зона за прикриване. Т.е. търсиш блузи, които свършват на хълбока ти и такива, които да очертават красиво талията ти.

Рамене.

Двата силуета с най-драстични разлики между рамене и ханш са А и V. Силует А винаги трябва да търси блузи и рокли, които подчертават и визуално разширяват раменете. За разлика от силует V, който трябва да тушира широчина на раменете си, избягвайки всякакви детайли в тази област, залагайки на прибрани деколтета и разкроени поли.

Влизайки в магазина няма да се подлъжеш да грабнеш някоя блуза с подплънки и деколте тип „лодка“, защото просто вече знаеш, че това не работи за теб. Продължаваш напред и търсиш нещо по-подходящо, което да балансира фигурата ти и да ти пасне идеално.

Крака.

Ако краката ти са най-силното ти оръжие, залагай на всякакви детайли там, за да привличаш вниманието върху тях. Търси панталони и поли, които да подчертават изящните ти крака. Внимавай с дължината на полата. Ако краката ти не са много прави, гледай дължината на полата да покрива кривините и да стига до място, от което краката ти изглеждат по-прави.

Аз примерно трупам мазнини на вътрешните горни бедра и полите ми задължително трябва да покриват тези издутинки. Ако са по-къси и се вижда извивката, седи неприятно, дори вулгарно. Зоната около коленете също трябва да бъде взета под внимание при избора на поли.

Тук съм те съветвала за дължините на полите и как да ги използваш.

Когато искаш да прикриеш краката си, ти трябва да подбираш тъмни и изчистени панталони с права кройка. Протърквания, странни кройки, шевове, асиметрични джобове на нетипични места, всякакви отклонения от класическия прав панталон или дънки не са за теб. Нужно ли е да ги носиш в съблекалнята, за да се убедиш колко зле ти седят и пак да почнеш да обвиняваш себе си и фигурата си?

Прочети тук как да си избереш подходящи дънки за твоя силует.

Защо да си го причиняваш, като можеш просто да разбереш какво работи за теб и да пробваш само такива дрехи? Така цялото мотане и преобличане ще имат смисъл.

Ако ти трябват още шопинг стратегии, можеш да прочетеш какви съвети съм дала тук.

Кои части обичаш да подчертаваш? Сподели в коментарите как пазаруваш според силуета си.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Бутон за контакт

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *