Skip to content

Как да разчистиш гардероба си като професионалист?

Гледаш как гардеробът ти е пълен, а всичко в него ти се струва неподходящо и не можеш да направиш елементарно съчетание, което да те удовлетворява. Решението е да разчистиш ненужните дрехи и да оставиш само тези, които се съчетават безпогрешно и ти седят страхотно.

В началото на пролетта и есента идва моментът, когато трябва да смениш дрехите в гардероба си. И тогава става интересно, защото разбираш колко дрехи не си носила през изминалите месеци, а само са заемали място в гардероба и са допринасяли за ежедневното ти объркване какво да си сложиш.

Общо взето напълно ненужни дрехи. Но, хайде, почваш да ги прибираш, защото ти е писнало и искаш вече да си изкараш следващия сезон, с който ще се повтори същото нещо.

За да избегнеш абсолютно излишната ситуация, в която имаш пълен гардероб, а „няма“ какво да облечеш и нищо с нищо не се съчетава, а ти бързаш за работа или среща и накрая все с едни и същи дрехи се обличаш и онези другите продължават да висят обидено на закачалките, чети надолу.

Първо искам да се заредиш с търпение и да отделиш време за това начинание. За никъде не бързаме, все пак ще се учим на нещо полезно.

Като заговорихме за полезно, може да си налееш чаша вино и да си отвориш един шоколад (ей така за настроение и кураж, да можеш да си отпиеш глътка и да си посмучеш едно блокче, когато зациклиш). После извади всичко от гардероба. Ако имаш и разни аксесоари там, извади и тях.

Да приемем, че си прибрала дрехите от миналия сезон и в момента не ти се занимава грам с тях и ще прилагаш съветите ми като им дойде времето. Концентрирай се върху новоизвадените дрехи. Нареди ги едно хубаво на леглото или на пода, като ги сортираш по категории – панталони, блузи, рокли, връхни, шалове и т.н.

Сега става интересно (отпий глътка вино и хапни малко шоколад) – трябва да отделиш от тези купчини 3 други.

Първата купчина е за дрехите, които с удоволствие и самочувствие би си носила отново и отново месеци наред. Това са дрехи, които:

 • Ти седят страхотно и ти стават (поглеждаш се в огледалото и си викаш – „Е, това е!“);
 • Подчертават най-добрите ти качества (ама супер яката си с тях, антилопа, газела);
 • Чувстваш се уверена и ти е комфортно като си с тях (обличаш ги и забравяш);
 • Модерни, стилни и запазени са;
 • Можеш да ги съчетаваш успешно едни с други.

Нека втората купчина е „Дрехи, които няма да сложиш повече“. В тази купчина влизат всички неща, които:

 • Са много стари и износени;
 • Имат дефекти, които няма да поправиш (липсват копчета, имат дупки, нещо кройката не става);
 • Не ти стават вече и няма изгледи да ти станат скоро (или въобще);
 • Просто не ти харесват, грозни са, не са твой стил;
 • Минала им е модата (дънки с талия малко над цепката на задника, фигурални чорапогащници, кринолини, ей такива неща).

Третата купчина са дрехи, които се чудиш какво да ги правиш, ама:

 • Имат някаква сантиментална стойност и сърце не ти дава да ги хвърлиш (ей така да си седят в гардероба и като ги видиш да ти става мило);
 • Дала си добра сума за тях и ТРЯБВА да ги носиш (въпреки, че с нищо не се съчетават и грам не са ти в стила, ама оная продавачка те убеди, когато ти беше разстроена, податлива и с пари);
 • Вадиш ги всеки сезон, ама така и не ги слагаш (щото не се чувстваш ок в тях);
 • Хубави са, ама грам не се съчетават с останалите ти дрехи.

По време на разделянето може да се колебаеш, да се чудиш за някоя дреха къде да я сложиш – дали наистина не става още за носене, щото ти е любима от 20 години, но вече леко се разпада? Дали няма пък този сезон да го сложиш това в крайна сметка, ако си купуш нещо, с което да го съчетаваш? Ами това? Толкова пари даде за него, не може просто да го зарежеш…

Моят съвет тук е първо да отпиеш една глътка вино и да си вземеш шоколадче. После да си поемеш дълбоко въздух, да вземеш нещото в ръце, да усетиш дрехата, какви емоции ти създава, представяш ли си как я носиш често и с кеф, как бързаш да излезеш и я грабваш, слагаш я и си излизаш уверена и спокойна, че носиш нещо красиво, удобно и подходящо?

Или почват разни съмнения с какво точно ще си отива, как да го съчетаеш, почваш да се фрустрираш, че си си дала парите пак за глупости и трябва сега да измислиш нещо, с което да върви и опа, да, трябва да дадеш още пари, за да вземеш такова нещо, защото ти принципно не носиш такъв стил и ти е малко сложно да го съчетаваш това?

Прочети тук няколко шопинг стратегии за успешни покупки.

 

Ако те прави щастлива, го запази, ако те натоварва – Разкарай Го!

Така, имаш вече 3 купчини с дрехи.

Тези от първата ги подреди в гардероба (може да им пуснеш една бърза програма на пералнята, за да ги освежиш) и им се наслаждавай през следващите месеци.

Разбери кои са най-добрите 5+ начина да подредиш гардероба си.

Тези от втората и третата прегледай отново и прецени дали можеш някои от тях да подариш, продадеш, изхвърлиш. Можеш и да запазиш някои като ги прибереш в кашон (или да ги закараш на село) и, ако се сетиш за тях, да си ги извадиш и носиш. Вариант също е да ги продадеш в някой сайт за продажби.

[click_to_tweet tweet=“Следвай правилото – „Ако не съм го носила една година, нямам нужда от него“.“ quote=“Следвай правилото – „Ако не съм го носила една година, нямам нужда от него“.“]

След едно такова разчистване би следвало да ти стане леко и приятно (зависи и колко вино и шоколад си изконсумирала междуврененно), защото действието е като при детокса – изчистваш гардероба си от „токсините“ и откриваш място за нови красиви дрехи.

Сподели в коментарите дали си разчистила гардероба си и как се е получило? Чувстваш ли се олекнала?

Ако ще ходиш за нови попълнения, виж как да се подготвиш за шопинг тук.

Харесаха ли ти тези съвети? Полезни ли ще са ти? Сподели ги тогава и с приятелите си чрез бутоните долу.

 

wardrobe cleanse

Смяташ ли да разчистиш гардероба си сега? Сподели в коментарите какво се е получило и дали си доволна от резултата .

Ако тези съвети са ти харесали, не се колебай да ги споделиш с приятелите си чрез бутоните долу.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

Свържи се с мен