Skip to content

Какъв е начинът ти на пазаруване – ловец или събирач?

Всеки има свой стил на пазаруване и колкото и съвети да ти дам как да го организираш и направиш както удовлетворяващо, така и практично изживяване, има 2 начина на пазаруване, които са закодирани в ДНК-то ни.

 

Преди да навлезна в подробности относно тези 2 толкова изконни начина на пазаруване, нека ти разясня още нещо за пазаруването като цяло.

 

Каква е целта на пазаруването?

В древността хората не са ходили на шопинг, но са излизали от подслоните си, за да ловуват и берат/събират растения, които да консумират.

Сутрин всички тръгват по своите задачи. Мъжете са били тези, които са ловували, а жените са били събирачите. На края на деня всички се прибират и се наслаждават на придобитото (уловът и събраните плодове).

Ето тук се крие обяснението на твоята нужда да си купиш нещо и да се прибереш вкъщи с пълни торби. Ти не искаш да се връщаш в „селото“ с празни ръце. Как така ще си отишла на шопинг, а нищо не си си купила?

Когато осъзнаеш тази зависимост, ще ти е по-лесно да престанеш да се съобразяваш с тази нужда. Няма проблем да се прибереш с празни ръце, проблем ще има, ако се прибираш с неподходящите неща.

Нека се върнем пак в праисторическо време. Ти излизаш да ловуваш или събираш и намираш само мърша и развалени плодове. Ще ги вземеш ли с теб, само за да се каже, че не си се прибрала с празни ръце?

Не, няма и не бива. Точно така трябва да гледаш и на шопинга. Излизаш да подбереш само най-хубавото, най-качественото и най-необходимото.

След като си разбрала целта, да обсъдим сега двата начина на пазаруване.

 

Начин на пазаруване като ловец

Това е по-мъжкият подход, но не е задължително само мъже да използват този начин на пазаруване. Ловуването се изразява в целенасоченост и бързина на действията.

Ловуващият има определена цел с определени характеристики. Търсиш точно определено нещо и предпочиташ да го търсиш сама.

Знаеш какво искаш, знаеш къде да го намериш (определени магазини), отиваш, пробваш и си купуваш необходимото. Всичко става много бързо и систематично.

Точно както при лова, ти нямаш право да се разсейваш, да се моташ и да се бавиш при избора. Води те логиката, не емоциите.

Има и ловуване, което е базирано на сравнението. Когато търсиш определено нещо, ти не се спираш на намереното в първия магазин, а проверяваш още няколко магазина и тогава, след сравнение на видяното, извършваш покупката.

 

Начин на пазаруване като събирач

Както се досещаш, да, това е женският начин на пазаруване. При него се изисква повече време, целта може да се промени n на брой пъти.

Събирачът не търси нещо конкретно и строго специфично, като ловеца. Другата разлика е, че събирачите обичат да пазаруват на групички, а не сами.

Когато отиваш на шопинг, ти си разглеждаш всичко спокойно. Каквото ти грабне погледа, вземаш с теб в съблекалнята, независимо дали ти е нужно или не. Може да се водиш често от емоциите при шопинг.

Събираческият стил на пазаруване е по-отворен към различни възможности, за разлика от стила на ловеца. Ти се оглеждаш, разглеждаш, готова си да пробваш нови и различни стилове.

Просто се наслаждаваш на изживяването, дори може въобще да нямаш намерение да си купуваш нещо. На теб просто ти е приятна визуалната стимулация и атмосферата по магазините.

 

Какви са негативните страни на пазаруването като ловец и като събирач?

Когато пазаруваш като ловец, може лесно да пропуснеш неща, които са много по-подходящи за теб. Фокусът ти върху специфичната ти нужда не ти позволява да разгледаш какво друго има наоколо и да подбереш наистина най-доброто.

Ловуването създава голямо напрежение, защото е толкова целенасочено, а знаеш как не винаги намираш точно това, което искаш. Тогава фрустрацията ти може да те накара да снижиш критериите си и да си вземеш нещо, което не е най-доброто, но поне е нещо.

Инстинктът ти за ловуване и прибиране с плячка се включва и си купуваш някаква „мърша“, която може и въобще да не сложиш, но поне не си капо.

Събирачът има същия инстинкт и нужда да занесе нещо вкъщи. Всичкото отделено време и усилия трябва да бъдат възнаградени, все пак. И тогава събирачът, също като ловеца, решава да вземе някаква дреха, само и само да се каже, че не се прибира с празни ръце.

Тъй като събирачите имат тенденцията да събират по повечко неща наведнъж, не е изключено да се приберат с куп ненужни покупки, които после да се чудя какво да ги правят.

 

Как да коригираш своя начин на пазаруване?

Като цяло и двата начина на пазаруване си имат своите плюсове и минуси. Моят съвет към теб е да определиш към кой от двата клониш и да се опиташ да коригираш негативите до някаква степен. След това може да вземеш положителните страни от другия тип и да започнеш да ги прилагаш.

Да речем, че си по-скоро събирач. Преди следващата ти разходка из магазините разгледай гардероба си и си набележи какво ти липсва (тук съм те съветвала как да си направиш ревизия на гардероба). Тогава отиди на шопинг и не си взимай нищо извън списъка (малко стил „ловец“).

Пробвай си, каквото ти хареса, отдели си достатъчно време, но усетиш ли, че тръгваш да си купуваш нещо извън списъка, колебаеш ли се, имаш ли нужда просто да вземеш нещо, остави всичко и излез от магазина.

Ако пък си по-скоро ловец, помотай се малко из магазините. Разгледай какво предлагат, пробвай нещо, което винаги си харесвала, но не си се осмелявала да сложиш. Покани приятелки с теб и се позабавлявайте заедно в съблекалните.

Помни какво си научила за инстинкта ти, който те кара да вземеш задължително нещо със себе си. Знай, че вече не живеем във времена, в които е наложително да се върнеш с улов или други храни, с които да се нахрани селото (в този случай – да се облече селото).

 

Насреща съм, ако имаш нужда от помощ при шопинг. Ще ти съдействам в намирането на подходящите за теб дрехи и ще те насоча в използването им в различни съчетания. Повече за това можеш да разбереш, натискайки бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: