Skip to content

Каква е формата на твоето лице – ТЕСТ

След като вече сме разгледали как да се съобразяваш с тялото си при избора на облекло (ето тук е цялата категория), нека обърнем специално внимание и на лицето ти. От формата на лицето ти и неговите специфични характеристики може да тръгнат много промени по стила ти.

 

Нали и за това се борим, в крайна сметка – вниманието да бъде насочено към лицето ти, не към дрехите? Да можеш така да подбираш облеклото си, така че всичко да сочи нагоре към красивото ти лице.

Но, за да разгърне и лицето ти своя потенциал, се налага да знаеш с какво си имаш работа. Иииии поради тази важна причина, сега ще ти обясня какви са различните форми на лицето. А с времето ще ти разкажа подробно как да подбираш прическите, грима, аксесоарите за коса и обиците си.

Преди да започна да ти обяснявам за формите по отделно, дай да ти измерим лицето и да преценим каква му е формата. Все пак това е най-важната за теб информация.

 

Как да си измериш лицето?

Има различни начини за измерване на лицето, но за да определиш правилно неговата форма е нужно преди всичко да разкараш всичката си коса от там. Прибери я в стегната опашка, така че лицето ти да остане напълно открито.

Как да определиш формата на лицето си измерванияНяма да те занимавам със сложни измервания, изчисления, преобразувания и матрици. Погледни се фронтално в огледалото, без да вдигаш или накланяш брадичката, и прецени сама каква форма е лицето ти. Най-вече следи за разлика в ширината и дължината.

Дължината на лицето ти е от началото на косата над челото до върха на брадичката. Ширината е от края на едната до края на другата скула или от едното до другото ухо.

Формата на брадичката ти също играе роля в определянето на формата на лицето ти, както и тази на челюстта ти. Забележи дали имаш някакви характерни черти там (заострена или обла брадичка, ясно изразена челюст или по-скоро заоблена).

 

Нека започнем с описанието на всяка форма на лицето

Имай предвид, че това са стандартни форми. Твоето лице може да е съчетание от няколко форми или някоя част да е специфична (по-дълга брадичка, високо заоблено чело и т.н.).

Този тест и определенията на лицата се базират на техните контури, не на специфики на самите ти черти. Например, под „изразени скули“ се има предвид това дали линията на лицето ти до ушите е изкривена, а не дали скулите ти стърчат напред повече.

 

Направи теста и разбери каква е формата на лицето ти тук:

 

Кръгла форма на лицето Кръгла форма на лицето

Дължината и ширината са еднакви, началото на косата ти е със заоблена форма, брадичката ти и челюстта са със заоблена форма.

Кръглото лице като цяло има меки и заоблени черти.

Целта при кръглото лице е да му се придаде дължина и да се избягва обем около скулите.

 

Квадратна форма на лицетоКвадратна форма на лицето

Началото на косата ти следва по-скоро права линия и челото ти е широко, колкото челюстта ти. Скулите ти са същата широчина като тази на челото и челюстта, която обикновено е с квадратна форма.

Дължината на лицето е еднаква (или близка до) ширината, а цялостната форма напомня квадрат, заради челюстта и квадратната форма на челото.

На квадратното, както на кръглото лице, му липсва дължина, така че натам трябва да се ориентираш в избора на прическа и подходящи обици.

 

Ромбоидна форма на лицетоРомбоидна форма на лицето

При ромбоидната форма челото и брадичката са доста по-тесни от ширината на скулите. Брадичката обикновено е ясно изразена и заострена, а челото е стесняващо се към началото на косата.

Дължината на лицето е малко по-голяма от ширината му. Точно като леко издърпан нагоре ромб.

За да се постигне балансирана визия, залагай на обем около брадата.

 

Овална форма на лицетоОвална форма на лицето

Овалната форма е характерна с издължеността си и заоблените чело и челюст. Най-широката част са скулите, но като цяло лицето е с заоблени форми, няма остра брадичка или квадратна челюст.

Челото е високо, брадичката обикновено е дълга, но с меки заоблена форма, челюстта е без никакви ъгли.

Тъй като тази форма се зачита за „идеалната“, овалното лице може да си позволи игра с обема по цялата си дължина.

 

Сърцевидна форма на лицетоСърцевидна форма на лицето

Челото и скулите ти трябва да са почти с еднаква ширина, но и двете са много по-широки от челюстта ти. Брадичката ти е заострена, тясна, челото широко и началото на косата е по-скоро заоблено.

Ако имаш и така нареченият „връх на вдовицата“, което е заострен край на косата по средата на челото (изобразяват вампирите с такъв), значи е много вероятно да си със сърцевидна форма на лицето.

Целта тук е да се придаде обем около челюстта, както при ромбоидната форма.

 

Триъгълна форма на лицетоТриъгълна форма на лицето

Горе-долу обратната на сърцевидната, защото челюстта ти е най-широката част от лицето ти, а челото най-тясната част.

Линията на лицето ти между челото и челюстта се стеснява отдолу на горе към челото. Като цяло челюстта ти е най-изразителната част от очертанията на лицето ти.

Лицето ти е по-скоро по-дълго, отколкото късо и дължината се отнася към ширината като 3:2.

При триъгълната форма на лицето, както вече сигурно се досещаш, ще гледаме да приберем челюстта и да разширим малко челото.

 

Правоъгълна форма на лицето

Правоъгълна форма на лицето

Тя е подобна на квадратната с тази разлика, че дължината е до 2 пъти по-голяма от ширината на лицето ти. Имаш квадратен изглед, но се забелязва, че има издължаване.

Началото на косата следва права линия. Имаш високо чело, което е еднакво широко с челюстта ти, която е квадратна.

Скулите ти са еднаква ширина с челото и челюстта, може да имаш леки издутини там, но от челото до челюстта се следва права дълга линия.

На правоъгълната форма не й липсва дължина, както при квадратната. Тук трябва по-скоро да работиш в посока омекотяване и отклоняване на погледа от изразената челюст.

 

Издължена форма на лицетоИздължена форма на лицето

Тази форма е подобна на правоъгълната и овалната, с тази разлика, че издълженото лице има видимо много по-голяма разлика между дължината и ширината. Дължината може да е дори до над 2 пъти по-голяма.

При издължената форма на лицето челото е задължително високо, а брадичката може да е също доста издължена.

Скулите обикновено не са особено изразени и линията между челото и челюстта е по-скоро права. Разликата с правоъгълното лице е, че издълженото е по-тясно.

При тази форма ще играем с дължината, която трябва да понамалим визуално, а ширината ще я подплатим.

 

Последен съвет

Ако си изчела всички форми до тук, може да си забелязала, че характеристиките на твоето лице съвпадат с описанията на няколко различни форми. В това няма нищо лошо, странно или притеснително. Просто ще трябва да се научиш да преглеждаш информацията и съветите за всички форми, в които попада твоето лице, за да можеш да откриеш правилните за теб комбинации.

Сподели в коментарите каква форма е твоето лице. Ако е сбор от няколко различни форми, кажи кои са те?

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

Свържи се с мен