Skip to content

Касиопея – звездни късчета превърнати в бижута

Днес ще те запозная с една много приятна и интересна личност – Димитрина Данева, която е дизайнерката на бижутата „Касиопея“. Чувала ли си за тях? Виждала ли си ги? Защото, ако си, знаеш, че въпреки миниатюрния размер и минималистичния дизайн, тези бижута заслужават да бъдат основна част от личната ти колекция.

Дими изработва тези скъпоценности с двете си сръчни ръце. Погледни само за каква деликатност и елегантност става въпрос! Личи си, че Дими влага цялото си сърце в работата си. Да притежаваш бижу на „Касиопея“ е сякаш носиш част от звездите върху себе си. Мъничка, изящна част, откъсната и обработена от Дими специално за теб. Просто приказно!

Сега ще подложа Дими на кръстосан разпит за това защо, кога и как броди тя из Вселената и бере звездни парченца, които превъръща в изключителни минималистични бижута с отличителен дизайн.

Касиопея бижута

Дими, хъни, представи се на уважаемата читателка. Кажи как започна твоят творчески процес по „Касиопея“.

Първо дойде името и после всичко останало. Едно време за мирката си харесах този псевдоним. Кръстих си и пощата така и в последствие започнах да го ползвам като потребителско име. Един ден си казах – „Ще направя нещо с това име!“ и после се появиха бижутата.

Значи си изпълнила една своя мечта? Или по-точно казано – си си постигнала целта да създадеш „Касиопея“?

Да, аз съм поредното доказателство, че мечтите се сбъдват ?. Касиопея е моето хоби, което вече заема една значителна част от ежедневието ми, така че в свободното си време имам възможност дори да ходя на работа ?. Това разбира се в кръга на шегата ? Страшно много ми допада да се изгубвам творейки, защото това ме отпуска, радва, кара ме да се чувствам щастлива. С други думи, правя това, което обичам. И се гордея, защото постоянно доказвам на себе си и на света, че няма нещо, което да не може да бъде направено, стига човек да има желание, да е упорит и да влага старание и най-вече любов в усилието си да го направи.

Къде другаде се сбъдват мечти, най-вече твоите, можеш да прочетеш тук.

Определено имаш за какво да се гордееш и вложената любов в творенията ти е осезаема! А кога започна да правиш бижута от сребро?

Винаги съм искала да правя нещо с ръцете си и да творя. С бижута започнах да се занимавам през 2012 година, като това започна като леко увлечение с низане на гривнички, премина през полимерната глина и прерастна в желание за нещо по-сложно като обработка на метал. Мечтаех си да се науча да обработвам сребро и днес това вече е факт. Е, винаги има на какво да се научи човек в този живот, така и аз постоянно се уча, експериментирам, пробвам, импровизирам, научавам някоя и друга хитринка, която прави заниманието забавно, изключително удоволствие или както се казва „голям кеф“.

Бижутата ти имат характерен стил и дизайн, който е интересно как си развила? От къде черпиш вдъхновение?

Вдъхновение черпя отвсякъде, дори понякога от сънищата си, след което мога да прекарам цял ден в занимание по някой модел и понякога се случва да го прецакам в опитите си да стане неповторим оригинал, нооо това са рисковете на професията. И така, в крайна сметка се раждат моите творения.

Касиопея бижута

Защо избра среброто като материал на бижутата и използваш ли други материали?

Защото ме предизвиква и дава усещане за истинско, чисто и неподправено. Обичам да добавям акценти от месинг и мед, както и различни полускъпоценни камъни и перли, но основно е среброто.

За кого твориш?

Касиопея е за всички – за малки, за големи, за пораснали щураци, чудаци, за фини дами, за кокетни госпожи, абе въобще за всеки, който се познае в тях.

А какво получават всичките тези хора, които избират да вземат бижу от „Касиопея“?

Всяко едно бижу е направено с много любов и внимание към детайла и опаковано в също толкова прецизно, ръчно изработена, чаровна кутийка. За мен е важно, да предам емоцията и вниманието на ръчния труд и точно поради тази причина, дори опаковките ми са изработени на ръка. Ето защо, когато човек си купи едно ръчно направено бижу, той купува много повече- един магичен процес, който започва с приятно хрумване, прояснява се като идея, минава през часове опити, проби, докато накрая се настани удобно на изложбената ми маса и завърши с въздишката, отронена от този който си го познае. И да, в цялото това вълщебство има и звезден прах, сипещ се със звука на хиляди звънчета, който, обаче, е само за ценители ?

И сега дежурния ми въпрос – какви съвети ще дадеш на прекрасните ми читатели?

В старанието си да изглеждаме добре и да сме оригинални, е хубаво да внимаваме да не попаднем в комичната ситуация да изглеждаме нелепо с отрязани от боти глезени и пола до коленете, например. Има ли нужда да споменавам сандалите с тънки чорапки цвят „телесен“, в периода пролет -лято? И, о, за Бога, обувките с платформа и скандално висок ток, които лично за мен са отдавна вече демоде и са грижливо скрити, така че дори и аз незнам къде съм ги тикнала, за да изчакат по- благоприятни за тях, модни времена ?. Да не говорим, че те въобще не са за градска среда.

Относно бижутата- семпла визия комбинираме със семпли бижута – нещо малко, ненатрапчиво и с изчистени линии, но в същото време елегантно, пасващо на ежедневния аутфит. И обратното- когато ни предстои светско събитие, в по-изискана обстонавка, предполагаща и визия тип „малко по-така“, спокойно можем да добавим по-изискани и бляскави бижута в допълнение към елегантен тоалет.

Хубаво е да бъдем информирани относно тенденциите в модата, което не значи непременно да ги следваме безусловно. Важно е да знаем кое е на мода, така че да не изглеждаме посредствено или дори нелепо с любимите чанта, шапка, яке, обувки, които за нас носят, така убийствената иначе за модата и за всеки добре изглеждащ човек, „сантиментална стойност“.

Как да се отървеш от такива дрехи, разбери тук.

Не бива да отричаме дадена тенденция, само защото изглежда масова. Винаги можем да добавим нещо от себе си (дори е задължително), така че да сме интересни и оригинални и в същото време модерни и в крак с времето.

Касиопея бижута

Голяма си философка! Това явно е от влиянието на звездния прах ? Благодаря ти много за отделеното време, мила Дими! Не спирай да ни даряваш с космическата си любов, изразена в твоите бижута „Касиопея“!

Ако искаш да разгледаш бижутата „Касиопея“, посети страницата във Фейсбук: https://www.facebook.com/kasiopeja.jewels/. Там ще намериш и информация за галериите в София и Пловдив, където на живо можеш да видиш и пробваш моделите, в които си се влюбила.

А, освен това, Дими ще участва в коледния базар за ръчна изработка в НДК от 21-ви до 23-ти декември. Направо те съветвам да отделиш време, да отидеш да видиш на живо що е то „Касиопея“ и да подготвиш почвата си за новите си звездни бижута.

Н.Б. Тази статия не е с комерсиална цел. Част от целта на Advanced Style Advice е да популяризира българските стилисти и дизайнери. Те са двигателите на добрия стил и вкус и е нужно повече хора да са запознати с тяхната дейност.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен