Skip to content

Коланът – дали, или и как да носиш колан?

За някои коланът е от онези аксесоари, които почти не използват, защото функцията и употребата им не е особено ясна. А един колан може да направи толкова много за цялостната ти визия!

Ако и ти си сред хората, които се чудят как да боравят със своите колани или пък въобще не притежаваш такива, защото не ги смяташ за необходими, чети надолу какво те съветвам.

 

Какво да съобразиш при избора на колан?

Функцията на коланите е да държи долните ти дрехи на място и да подчертава талията. Към това се добавя и функцията на акцент в облеклото.

Всичко хубаво, но знаеш ли, че не всяка фигура понася употребата на колан? Затова едно от основните ти съображения трябва да е силуетът ти.

След това идват характеристиките на колана (ширина, цвят, материя), които са и повече въпрос на стил и предпочитания, както и материята и кройката на дрехите, върху които използваш колан.

 

Колан според силуета

Няма да е първият път, в които ще ти кажа, че силуетите с изразена талия е добре да я подчертават с колан. Това са силует А, Х, 8 и някои I и V.

Прочети: Тест – Какъв е твоят силует и как да се обличаш според него?

Силуетите Н и О, обаче, имат доста проблеми с употребата на този аксесоар. Поради липсата на изразена талия, добавянето на колан изглежда някак не на място.

Ако въпреки това, ти настояваш да използваш този аксесоар, защото много ти харесва как седи на други хора и имаш няколко в гардероба, които само събират прах, чети нататък.

Един страхотен трик е да носиш колана върху блуза, а над нея да сложиш връхна отворена дреха. Така вниманието ще бъде привлечено от аксесоара, който ще изглежда сякаш седи върху тясна изразена талия.
Колан върху дрехи

Проблемът идва, когато трябва да махнеш връхната дреха. Съветвам те да правиш такива съчетания, само ако не смяташ да се събличаш или като махнеш горната дреха, махаш и колана.

Друг трик е да използваш колани, които седят с наклон напред. Кривата линия, която се получава при този вид носене, създава едно вталяващо впечатление. Отстрани коланът е повдигнат, а в средата отпред е паднал. Пробвай колана върху талията или върху хълбоците.

Паднал колан

Ширината на колана

И пак ще се повторя, потретя дори, но за силуетите с изразени талии е много подходящо да използват както широки, така и тънки колани.

Ако широк колан се използва по горе-описания начин (да пада напред), за Силуетите Н, О и някои V, 8 и I, ще седи стилно и ефектно. Друг вариант е, когато дрехата е по-широка и с лека материя (виж снимката).

колан върху рокля

Широките колани заемат повече място върху торса, затова е по-добре да ги носят дами с по-малък бюст и изразена талия. Големите гърди ще изпъкнат още повече, когато ги подпреш с един широк колан отдолу. В този случай използвай широки колани под талията около таза.

Ако имаш проблем с „любовните дръжки“, когато носиш дънки и тясна блуза, един широк колан може много лесно да ги прикрие.

Тънките колани са малко коварни и ако нямаш талия, нека са в цвета на дрехата, върху която ги слагаш или направо недей да слагаш колан въобще. Дори и в същия цвят, тази област ще бъде подчертана с наличието на колан.

 

Цвят на колана

Ако желаеш твоят колан да е акцент, какво правиш? Правилноооо, вземаш си такъв в ярък цвят или принт, които изпъкват върху облеклото ти.

Ако пък не желаеш да акцентираш с колана, го взимаш в какъв цвят? Точно такааа, тъмен цвят. Но, ако облеклото ти е светло, един тъмен колан какво ще направи? Ще стане акцееент.

Затова използвай колан в същия цвят като дрехата, върху която го поставяш, за да не изпъква. Това е много удобно точно за дамите с нежелание да подчертават талията или ханша си.

За ниските дами е добре да използват „колконата от цвят“, когато си слагат колани. Когато добавяш колан към облекло, което е в един цвят отгоре до долу, ще изглеждаш много по-висока. Облекло от 2 части с различни цветове, на което завърташ и един колан, ще те накара да се смалиш още повече.

Прочети: Колона от цвят – когато искаш да изглеждаш по-висока и слаба

Ако искаш да издължиш краката си, използвай колан, който се слива с цвета на панталоните/полата си. Ако искаш да издължиш торса си, коланът трябва да е същият цвят като блузата ти.

 

Материя на колана

Кожените колани са най-издръжливи, спор няма. Но, ако ще си взимаш колан само заради някаква тенденция или просто да пробваш, по-добре избери някои по-евтин вариант.

Нека скъпите ти колани са класически и такива, които носиш с удоволствие и стил.

Ако искаш да си вземеш колан, който да ти помага да придадеш някаква форма, линия или определена настройка на дрехата, заложи на разтеглив модел или поне такъв от плат. Гладките твърди колани няма да са ти от полза в тези експерименти.

 

Материята и кройката на дрехите

Структурираните дрехи, които подчертават талията могат много лесно да понесат допълнително един колан. Знаеш как повечето палта, шлифери и някои дълги сака имат фабрично към тях колан.

колан върху палто

Но когато дрехата няма структура, която насърчава добавката на коланче, става малко по-сложно да я накараш да изглежда добре с този аксесоар. Особено, ако ти самата нямаш изразена талия.

Получава се едно странно набръчкване на плата и талията ти изглежда много широка, когато сложиш колан там (виж пак заглавната снимка). Това се случва, когато материята е по-твърда и дебела, или когато кройката е много разширена.

Палта с колани

Търси дрехи с леки, меки материи. Те ще изглеждат много по-елегантно с добавката на колан.

Дамите без изразена талия могат да пробват този вариант, защото при опасването с колан, леката материя ще се набръчка леко отгоре и ще създаде усещането за по-тънка талия.  Избягвай тесните дрехи и използването на колан върху тях, защото нямаш какво да подчертаваш там (за силуетите без талия това).

лека материя на блузата

Последно за коланите

„Дрехи, които имат гайки за колан, трябва да се носят с колан“ – гласи правилото. Но то е задължително да се спазва най-вече при официалните и бизнес облекла.

Също така има някои ежедневни дрехи, които имат сложени гайки и без колана там изглеждат странно, защото гайките стърчат. Махни гайките, ако те дразнят и нямаш намерение да носиш колани с тези дрехи (често това са блузи и рокли).

Коланът е един много стилен и красив аксесоар, който придава завършеност и елегантен шик на цялата ти визия. Просто трябва да се прилага с внимание и усет.

 

Носиш ли колани? Как и какви, сподели в коментарите.

Прочети и тук за коланите: 6+ начина за носене на шалове през лятото

И още за тях тук: Основните тенденции за Есен 2019та

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

Свържи се с мен