Skip to content

Минималистичен гардероб в 6 стъпки

Минимализмът, не само в начин на обличане и подреждане, но и като начин на живот, започва все по-осезаемо да влияе и на нас, българите. В основата му е идеята да премахнем всичко излишно, да рафинираме до достигане на идеалната простота, подплатена с най-високо качество. 

 

А високото качество гарантира по-продължително използване, което от своя страна допринася за запазването на околната среда. Появиха и множество възражения против минимализма, представяйки го като “егоистичен и много скъп за поддържане”. 

Въпреки това, смятам, че в основата си е една необходима практика, която помага на съвременния човек да изчисти ума си от всичката бумащина, която го залива ежедневно. 

 

За кого е подходящ минималистичен гардероб? 

Изграждането на минималистичен гардероб може да се струва много примамливо за някои, но всъщност не е толкова лесно приложимо. Най-трудно могат да го приложат дамите, които обожават разнообразието в гардероба и пазаруват често и по много. 

Да, в един момент може да ти дойде в повече безкрайното количество и да ти се завърти мухата за по-малко, но добре подбрани и изчистени дрехи. Но истината е, че дори да разчистиш гардероба си до минимум, много скоро ще се озовеш в същата ситуация. 

Минимализмът е начин на мислене и не си въобразявай, че ще щракнеш с пръсти и от утре си нов човек, с нов гардероб и нов подход при шопинг. За да поддържаш минималистичния подход, е нужна дисциплина, отдаденост и, разбира се, ти самата да усещаш, че това наистина е начинът, по който искаш да функционираш занапред. 

Защото, ако го правиш, само защото е модерно и някъде си прочела как трябва да го направиш и колко е невероятно, можеш бързо да се разочароваш. И то не толкова от самия минимализъм, ами още по-лошо – от себе си!  

На мен също много ми допадат снимки на подредени гардероби с много малко неща в тях, които са прекрасно подредени и красиви. Но съм далеч от постигането на минимализъм в гардероба си. Просто обичам да имам избор и да го допълвам с нови неща. Поне вече знам точно какви и не харча безразборно. 

 

Дали да имаш минималистичен гардероб въобще? 

… може да попиташ, тогава. Ако се чувстваш наистина претрупана с неща, които не харесваш, не носиш, само ти заемат място и ти пречат да разбереш точно какво ти седи най-добре и кой е твоят стил, една минималистична чистка би ти се отразила добре, определено. 

Защото по време на това разчистване ти ще имаш възможността да преоцениш наличните си дрехи и да разбереш повече за стила си и облеклата, които те карат да се чувстваш щастлива и себе си. Освен това ще освободиш място за нови попълнения, като този път те ще са много по-прецизно подбрани. 

Минимализмът може да ти даде една добра основа за изграждане на твоя мечтан гардероб и за рафиниране на стила ти, но и за ограничаване на безцелното пазаруване и трупане на неподходящи дрехи. 

 

6те стъпки за създаване на минималистичен гардероб 

Така, че, мила стилна читателко, представям ти 6те основни стъпки, които трябва да предприемеш, ако си решена да пробваш да имаш минималистичен гардероб. 

 

Прегледай 

Извади, всички, ама всички дрехи от гардероба. Трябва да остане празен. Това се прави с цел да придобиеш представа с какво количество разполагаш, но и да не пропуснеш някоя дреха, която може да се окаже важна. 

Прегледай дрехите си и открий сходството в стилистиката, кройките, материите, детайлите. Какво ти прави впечатление? Резултатът харесва ли ти или би променила нещо – какво? 

Тази стъпка ще ти помогне да разбереш с какво разполагаш и дали то е наистина това, което би желала или не. 

 

Премахвай 

Заглавието говори само за себе си – време е да почнеш да разчистваш и премахваш всички онези дрехи, които не ти харесват вече, не са ти по мярка, не те карат да се чувстваш така, както би искала. 

Премахни и онези, от които имаш множество еднакви. Ограничи броя им драстично и запази само тези, които си 100% сигурна, че са подходящи за теб и стила ти. 

Ако ти е трудно да вземеш решение, запитай се – “Това бих ли си го купила сега, ако го видя в магазина?”. 

 

Стилизирай 

Разгледай останалите дрехи и прецени какъв е стилът, какво определение би му дала? Не е нужно да измисляш някакви сложни, префъцунени названия.  

Ако това не са твоите дрехи, а дрехите на някой непознат, как би определила стила? Щом си отговориш на този въпрос, подбери всички дрехи, които отговарят на определението. 

 

Оцени 

Вземи лист и химикал и запиши всички дрехи, които си открила, че са ти необходими. Но не се втурвай по магазините, за да ги набавиш. Не бързай и прецени кои да вземеш първо.  

Интересно е как с времето списъкът ти се изменя. След седмица може да откриеш нещо съвсем различно, да изключиш някои от първоначалните предположения и да останеш много доволна от резултата. 

 

Организирай 

Подреди си сега едно хубаво гардероба, прибирай обратно всички дрехи, които си решила да запазиш. Организирай го така, че най-носените ти дрехи да са на най-достъпното място. 

Повече за това как можеш да си подредиш гардероба за максимална функционалност, можеш да прочетеш тук. 

 

Поддържай 

Винаги прибирай дрехите, които си носила на същото място, от което си ги взела. Това важи най-вече за закачалките. Ако си подредила по цветове, следвай тази последователност – прибирай черните при черните, белите при белите и т.н. 

Дори да си изморена и да не ти се занимава, тези няколко (около 2-3) секунди допълнително усилие ще са ти от огромна помощ. 

 

 

Искаш ли да ти представя една много бърза и лесна система за изграждане на капсулен гардероб? Натисни бутона, за да разбереш повече.
 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: