Skip to content

Момичето с куката – как се плетат мечти?

Днес ще ти представя една млада талантлива дама, чиито творения, излезли изпод нежните й ръце, предизвикват усещане за уют и топлина. Генка Гуленова-Янева създава уникални плетени модели и не спира да експериментира с нови и интересни стилове.

Тя ще ти разкаже повече за своята работа, която й доставя истинско удовлетворение и я стимулира да се развива все повече в плетенето. От Момичето с куката има какво да научиш. Освен за преждите и куките, Генка ще ти даде и ценни съвети за правилно поддържане на любимите ти плетени дрехи.

 

Здравей, Генка! Я разкажи сега от кога имаш интерес към плетенето?

Генка момичето с кукатаПървите ми срещи с плетенето са съвсем традиционни – покрай баба ми и майка ми. Те са ми показвали и съм плела като дете и на една и на две игли. Но интерсът ми към плетенето се събуди наистина около две години след раждането на дъщеря ми. През 2015 започнах с опити да й плета шапчици. Тогава започнах да се заглеждам по плетени дрешки, шалчета. Живо ме интересуваха екологичните и хипоалергенни алтернативи на играчки, каквито се оказаха плетените такива.

Установих, че плетенето на една кука ми се отдава по-лесно и ми дава повече възможности за импровизация. Лека полека преминах на по-мащабни проекти – пола, сукманче. Докато в началото на 2017 изплетох и първата си играчка. Беше, и все още е, един Рафчо-Жирафчо, преминал през многобройни пранета и ожесточени спорове за това дали е собственост на дъщеря ми, или на сина ми. J

Истинският бум в плетенето обаче настъпи след като създадох страницата във фейсбук – Момичето с куката. Включих се и в няколко плетачески групи и така идеите и желанието за плетене се развиха с главоломна скорост.

 

Какво ти е най-любимо да плетеш?

момичето с кукатаКак сега да откроя любимото?! Всяка запалена плетачка има поне 5-6 започнати плетки, и те всички с нещо са те грабнали в началото. И аз съм така.

Всяка нова плетка ми е любима! Обичам нестандартни проекти, които изискват творчество, които събуждат любопитството ми. Обичам да пробвам нови бодове, нови схеми, неща които досега не съм правила.

 

Как би определила своя стил на плетене?

стил на плетенеОткакто се роди „Момичето с куката“ доста мисля дали и в какво да се специализирам. Дали да не плета само шапки и шалове, или само чанти, или пък предимно играчки. В крайна сметка не ми се получава, защото бързо ми омръзва плетенето на едно и също. В този смисъл бих казала, че и стилът ми не е особено улегнал, но по-скоро клоня към небрежния стил. Залагам преди всичко на удобството и естествените материи, на лесните за поддържане дрехи.

И нещата, които плета се старая да са също практични, защото за мен е важно плетивата ми наистина да влизат в продължителна употреба. Да са не само ефектни, но и качествено изпълнени.

Повечето ми поръчки идват от активни дами, с деца. Жени, които ценят уникалността на ръчно правените неща, които търсят различното, персонално изплетено за тях, или по тяхна идея. Търсят се също прежди с повече естествени компоненти в състава си – памук, вълна. Особено когато става въпрос за плетива, които ще се носят, или ще се ползват от деца.

 

Генка, а има ли нещо, което винаги си мечтала да изплетеш и е в листа с идеи на Момичето с куката?

Плетените бижута са все още неизследвана от мен територия. Много искам да направя обеци. Те са предизвикателство с това, че са фини. Изискват изключителна прецизност и специален подбор на прежда. Освен от гледна точка на самото плетене, обеците са и голяма отговорност, защото са на преден план, много видими. Трябва да подчертават елегантно контура на лицето и няма място за дефекти.

 

Как подбираш материалите си за плетене?

материали за плетенеОсновното при плетенето са две неща. Преждата и куката.

Имам всякакви куки. Различни размери, различен дизайн, с пластмасова, със силиконова дръжка. Вариации безброй. Колкото повече плетеш с една кука, толкова по-лесно става плетенето с нея. Затова си имам няколко любими, с които направо препускам от кълбо на кълбо. А с какъв размер кука ще плета зависи от конкретния проект, преждата за него и крайния ефект, които трябва да се постигне.

Учителката ми по математика казваше: „Верен чертеж – наполовина решена задача.“ А при плетките, верният избор на прежда е наполовина свършена работа. Преждата трябва да се види и да се пипне. Трябва да я усетя, за да мога да преценя дали е подходяща за даден проект, или не. Да видя на живо цветовете и как се съчетават. Затова, въпреки необятния избор в олайн магазините, обикновено ходя на място в едно мое любимо магазинче в София.

Освен това, тъй като доста плета за деца, водещото при избора ми на прежди е да са със сертификат за екологично производство OEKO-TEX®.

 

Кое би определила като „препъни камъчето“ на своята работа?

бохо стил рокляНай-трудно ми е плетенето на дрехи. Много е сложно да се уцели размерът от първия път. Ако не разполагам с ясни инструкции за плетене, в които да е уточнено с каква прежда и каква кука се плете, шансът да постигна желаната големина на дрехата е почти нулев. Това значи няколкократно плетене и разплитане, а понякога и до изхвърляне на прежда.

Но съм изключително горда, че плетох за една прекрасна булка, която се ожени това лято на плажа. За нейния сватбен тоалет допринесох като изплетох сватбен топ в бохо стил.

 

Генка, би ли разказала най-интересната история на Момичето с куката?

кокалчоИмам доста случки свързани с плетенето, но най-емблематичен проект за мен и истинска авантюра в моето плетаческо амплоа си остава Кокалчо. Това е скелет с всички най-важни органи. Плетох го в продължение на три месеца. В него вложих над 10 цвята прежда, около 6 метра бижутерска тел и цялата упоритост и ентусиазъм, които имам. Дори и в най-смелите си мечти не съм предполагала, че мога да изплета такова нещо, а ето че е факт!

(Още снимки на Кокалчо, можеш да разгледаш тук)

 

Както знаеш, в края на всяко интервю, моля творците да дадат своите съвети към читателите. Какво би ги посъветвала ти?

Сигурно в гардероба на всяка дама е попадала поне по една плетена дреха или аксесоар.

Искам да обърна специално внимание на това как се поддържат плетивата.

Перете плетивата на ръка с хладка вода (нито студена, нито гореща). Не ги изцеждайте от водата със завъртане, защото това ще разтегли бримките, а ги стискайте.

В никакъв случай не слагайте плетивата в сушилня и не ги гладете. Веднъж ако се разгладят нишките, връщане назад няма.

Избягвайте да държите плетени блузи и жилетки на закачалка. От тежестта на преждата бримките на раменете се опъват и се получават неприятни деформации.

Бъдете смели и не се колебайте да носите плетива. Освен безспорната топлина, която ще ви осигурят през зимата, те са и изключително ефетни с текстурата и обемите си.

Желая на всички щастлива и стилна Нова година!

 

Разгледай творбите на Генка и си поръчай уникален плетен подарък от нейната страница ето тук, а наличните плетива можеш да намериш тук.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен