Skip to content

Наръчник за избор на Панталони

Перфектният панталон съществува! Но откриването му наподобява търсенето на Немо в безкрайния океан. 

 

Сега ще те преведа през океана от панталони, за да откриеш своя идеален модел.

Сещаш ли се за всичките ти опити да си вземеш хубави панталони, които се провалят поради ред причини? Хайде сега да разгледаме всичките тези причини и да ги изясним, защото това ще ти помогне да разбереш как с един поглед да знаеш дали този панталон, който държиш в ръцете си ще ти седи добре или зле.

 

Къде да намериш перфектните панталони?

Не мога да те лъжа, ще съм брутално искрена, защото ситуацията го налага, пък и аз съм си такава – перфектният панталон може да ти бъде изготвен само по поръчка от добър шивач. Мхм, факт.

Моделите, които срещаш по магазините са направени за едни имагинерни фигури, които нямат нищо общо с фигурите, които се разхождат по тази земя. Но модните марки нямат никаква вина, защото няма как да създадат подходящ модел за абсолютно всяка дама по света. 

Затова гледат да универсализират кройките си и така се стига до познатия ти проблем с трудното намиране на подходящ панталон. Но и това не е болка за умиране, защото можеш лесно да занесеш модела, който ти седи добре, но не перфектно, на шивач и да го поправите.

 

Необходими измервания

За да се изготви един панталон, са нужни няколко измервания. Сега ще ти разкажа за тях, защото те са в основата на разбирането защо ти е толкова трудно да си намериш подходящ панталон.

Измервания за панталониВземат се:

 1. Талията – около положението, на което искаш да застане талията на панталоните ти;
 2. Високо бедро – около изпъкналите ти тазови кости няколко пръста под пъпа;
 3. Ханш – около най-изпъкналата част на дупето ти;
 4. Бедро, Коляно, Прасец, Глезен – мери се обиколката на всяка отделна част;
 5. Външна дължина – мери се от външната страна на краката, започвайки от мястото, на което ще е талията до мястото, до която ще е дължината на панталона;
 6. Вътрешна дължина – от чатала до дължината, до която искаш да стига панталона;
 7. Чатал – измерва се от положението на талията на гърба, през чатала до мястото, където идва талията на панталона отпред;
 8. Дълбочина на чатала – измерва се от мястото на талията до чатала (не се минава назад към дупето). Взема се и мярка на дължината при седнало положение от талията до където дупето ти опира в стола;

След това почва едно сравняване и наместване на тези мерки, за да бъде всичко точно и кройката да е перфектна.

Виждаш ли сега за какво става въпрос при конструирането на панталоните и защо е толкова трудно да си намериш модел, който да ти седи идеално?

Всички тези мерки трябва да съответстват на твоето уникално тяло и няма как да очакваш от масовите производители да могат да произвеждат варианти за всеки човек, нали?

 

Различни кройки

Но все пак брандовете са намерили начин да стеснят до някъде тези мерки и да създадат различни модели, които са подходящи за различни фигури и природни дадености.

Освен това всяка модна марка следва своя собствена конструкция и затова можеш да откриеш, че един и същи модел от различни производители ти седи по доста различен начин.

Но нека разгледаме сега по какъв начин се определят моделите.

 

По широчина (fit):

 • Джегинс (jeggins) – най-най-тесните, втора кожа панталони, които обикновено са с високо съдържание на еластан (за да могат да се обуят все пак) и седят като клин.
 • Скини (skinny) – най-тесните, но не колкото джегинса. Моделът седи плътно по крака, като глезена е тесен, често има цип, който да помага обуването;
 • Слим (slim) – Тесен модел, но не колкото скини. Очертава формите на крака, но не се впива. Глезените може да са малко по-широки;
 • Класически (classic) – по-свободен, но не широк. Не очертава плътно формите на крака, а минава покрай него. Може да седи плътно или малко по-свободно около ханша;
 • Свободен (relaxed) – модел с допълнително пространство около ханша и бедрата. Седи свободно (да не повярваш) и не очертава краката и дупето, по-широк от класическия.

 

По-височина на талията (rise):

 • Висока талия (high) – обикновено попада над пъпа, достига до най-тясната точка на талията и е най-покривната (над 28см);
 • Средна талия (mid) – те е на 25 см от чатала и се пада 2-3 пръста под пъпа;
 • Ниска талия (low) – обикновено се пада около тазобедрените кости.

Използвах и английските наименования на определенията, защото тях ще виждаш изписани върху панталоните. Обикновено мястото е или на етикета, или от вътрешната задна страна на талията на панталона. И пак повтарям, че има разминавания в моделите от марка до марка.

 

Как трябва да ти седят  идеалните панталони?

Първото и най-важно условие е панталонът да ти е удобен и комфортен. Ако изпитваш каквото и да е неприятно усещане, придърпване, стягане и опъване, това не е твоят идеален панталон.

Но нека разгледаме по-детайлно някои категорични знаци за неправилно подбран модел.

 

Талия

Талията не бива да се впива в кожата ти. Когато пробваш панталона, вкарай 2 пръста между талията и тялото си, ако не се побират – моделът ти е малък, ако можеш да вкараш и трети – моделът ти е голям. 

Това се прави с цел да имаш достатъчно място за разполагане на хубавите ти форми, когато седнеш, защото тогава се променя ъгълът на разполагане на талията.

Ако панталонът ти е тесен, ще усетиш едно неприятно пристягане, което може да те накара да разкопчаеш копчето си. Ако пък ти е голям, ще се свлече много надолу и бельото ти ще лъсне – не особено елегантна гледка.

 

Около чатала

Принципно идеалните панталони трябва да седят перфектно опънати на предната част на таза и да не придърпват около чатала. При второто може да се получи така нареченият “камилски пръст” („camel toe“ – впиване в гениталийте), която е сигурен знак, че панталонът ти е малък.

В областта на таза не бива да се получават набръчквания от всякакъв вид. Хоризонталните и сочещи навътре линии, говорят за опъване на плата, т.е. панталонът ти е тесен, а вертикалните и сочещите надолу линии- че панталонът ти е голям. Най-добре тази зона да изглежда възможно най-гладка.

 

Джобове

Те не бива да се очертават под крачолите. Ако това се случва, въпреки че панталонът ти седи перфектно, изрежи ги. Джобовете не бива и да излизат от местата си, защото това е знак за зле подбран размер или лоша конструкция.

Позицията на задните джобове трябва да е върху средната 1/3-та от задните ти части, т.е. по средата, не по-надолу или по-нагоре. Въпреки, че аз тук мога да поспоря, тъй като някои дупета изискват леко повдигане, други търпят малко подбутване отдолу. 

Но е правилно, че най-добре джобовете да не подминават извивката на дупето с видимо отстояние, защото вече се губи всякакъв ефект.

 

Шевове

Наблюдавай шевовете, когато пробваш нов чифт. Те трябва да си седят по местата и да не се опъват от формите ти. Където видиш изкривяване на шева – там панталонът ти седи тясно.

По-добре да вземеш един номер по-голям, да видиш разликата и да прецениш дали шивач може да направи някои стеснявания, отколкото да трябват разширявания.

 

Дължина

Като заговорих за шивача, се сетих, че най-лесната и бърза корекция е подкъсяването на крачолите. Все пак трябва да се внимава, защото някои модели като boot cut, разкроени, boyfriend и такива със стеснени крачоли губят формата си.

Идеалната дължина е до глезена, като при дамите е малко по-сложно, тъй като ние носим и обувки на ток. Ако трябва да избираш между това да скъсиш панталона си с дължина за токчета или ниски обувки, избери токчетата, но само ако смяташ да го носиш с такива.

Винаги можеш леко да подвиеш панталона си, когато си с ниски обувки, но как ще го издължиш, когато си с високи, а?

Смятам да спра до тук със съветите за идеалния панталон. Обещавам да пиша още по темата, за да можеш все по-лесно и успешно да намираш подходящите за теб модели. И нали знаеш, че съм винаги насреща, за да ти помогна лично с избора?

А най-добрият начин е по време на Анализа на Фигурата и Визията, когато ще разгледаме подходящите модели панталони за теб и не само. Бутонът долу ще ти даде повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: