Skip to content

Need For Neat – Как да внесеш ред и хармония в дома си

С Калина ни свърза щастливата случайност и моментално се харесахме. Както знаеш, съм голям фен на подреждането и разчистването на гардероба. Калина пък работи на по-високо ниво, а именно подреждането, разчистването и организирането на притежанията в целия дом. 

Нямаше как да не те запозная с нея и да я поканя да сподели повече за своята дейност. В това интервю ще разбереш какви проблеми създава хаоса в дома ни, какви са решенията и защо е важно да разберем как се е стигнало до затрупването с вещи и нежеланието да се разделим тях.

Калина, здравей! Представи ни се и разкажи малко за себе си.

Здравейте казвам се Калина, обичам да танцувам и да създавам уют, красота и да подреждам. Обичам и точните науки и така започнах с математика, преминах през инженерна специалност, по стечение на обстоятелствата се сдобих с икономическа магистърската степен.

Целият ми професионален опит е свързан с проследяване на различни задължения и ангажименти, създаване и организация на работни процеси, счетоводство и мониторинг. 

С натрупването на житейски и професионален опит дойде момент, в който усетих, че е време за промяна. Не просто сменянето на една фирма с друга, а една по-осъзната и целеустремена промяна.

Започнах с експерименти в области, които винаги съм имала интерес, но до този момент не съм имала смелост да навляза. И така насочих се към балета, изработването на бижута и рисуване с пръсти.

На почти 40 г. участвах на фестивал в Мотекатини, Италия с варияция от пахита, класически балет. Изработването на бижута ми откри един нов свят на цветове, форми и откритието, че някои видове камъни се привличат неудържимо с едни и отблъскват и губят блясъкът си с други.

Тези дейности се превърнаха в мое хоби и ми донесоха изключителна радост и осъзнаване, че творческия процес е едно от липсващите парченца не само в личния, но и в професионалния ми живот.

Следващата стъпка съвсем естествено ме отведе при консултант по кариерно развитие, но както всичко в живота ми и той беше извън общо приетото клише.

Как стартира Need for neat?

Need for neat се роди в резултат от работата ми с Лили Георгиева за моята кариерна промяна и удовлетвореност. С нейна помощ намерих общото между натрупания професионален опит, знания, силни и слаби страни и формирахме идеята за осъзнато притежание на вещи, чрез подреждане и организиране на притежанията ни /които са в огромни количества и утежняват ежедневието ни, но също така могат да бъдат и ресурс за промяна/

Ех, колко лесно звучи! Но процесът по създаването на Need for neat  съвсем не се случи лесно и плавно.

Осъзнаването, че подреждането и опаковането е “услуга”, в която мога да приложа целия си професионален и личен опит, премина през гледането буквално на хиляди видеа, четене на книги /не само “Магията на подреждането” на Мари Кондо/, преминаването през различни обучения, тестване и представяне пред различни аудитории.

Безброй са пътите, в които се отказвах, получавах откази, оставях на пауза да узрее идеята и за пореден път да се преформатира. Така достигнах и до автентичното си разбиране за услугата такава, която да отразява моя стил, разбиране и усещане, поставяйки в основата свободния избор изразен, чрез индивидуалния “цвят и стил” на живот на клиента.

Подреждане, което обръща фокуса върху стойността на притежаваните вещи, но не само паричния им еквивалент, а и тяхната емоционална и сантиментална стойност, както и стойноста, която носят, когато се освободим от тях и засияем със собствения си блясък.

Колко голяма е нуждата на съвременния човек от ред в дома и гардероба и защо я оценяваш така?

В разговори приятели и познати споделят, че проблемът в дома им е липсата на достатъчно място и време за да си създадат уют и комфорт.

Решенията, до които са стигнали, са закупуване на още мебели за съхранение, смяна на гардероба с по-голям или дори преместване в ново жилище. И вечното неспирното изразходване на време за подреждане, пренареждане. 

Но дали това е решението? Оказва се, че това може да се превърне в един безкраен процес. Вещите ни завладяват, диктуват живота ни, превземат пространството ни.

Подреждането, от друга страна е път към осъзнато притежание. Подреждането не е равнозначно на изхвърляне на голямо количество вещи.

След среща с мен и разчистване на текущото пространство, много мои клиенти, виждат жилището си в съвсем различна светлина и дори преосмислят решението си за преместване или в съвсем друга посока се насочват да решават своите лични или служебни казуси.

В процеса на подреждане и организиране успяваме заедно с клиента да обрисуваме и създадем уютно, цветно пространство съобразено със индивидуалните стилове на неговите обитатели.

Какви са основните 3 проблема, които се решават, когато организираш дома и гардероба си?

Повече свободно време, по-лесно подържане на чистотата, повече свободни средства, по- лесен избор на тоалет за деня, осъзнато пазаруване и още много.

В гардероба, кухнята, дома и дори работното пространство се усеща лекота, радост, вдъхновение и подкрепа.

Повечето дами се притесняват от това, че у дома и гардероба им цари хаос, ще трябва да изхвърлят почти всичко и да дадат куп пари за нови неща. Това ги спира да се обърнат към специалист като теб.

Би ли обяснила процеса на работа?

Процесът е чрез положителни емоции. Изборът е какво да задържим, какво ни носи радост.

Стартираме процеса с разговор и инвентаризация на чувства, мечти и вещи.

Изхвърлянето и купуването са в самия край на процеса. Да взаимно свързани са, но в повечето случай става ясно, че покупки не са нужни, а когато това се налага количеството е съвсем малко, конкретно и не е спешно да се закупят.

Самият процес може в края си да доведе и до значителен приход на пари, положителни емоции и увереност.

Какво прави процесът на подреждането и разчистването толкова удовлетворяващ?

Възможноста да вземем решение – честно, искрено и отговорно пред себе си.

Ръководени единствено от собственото си мнение, желания, удволетвореност и не на последно място осъзнаване на причините довели до създаването на ситуацията – хаос.

Предполагам, че твоите дом и гардероб са под конец.

Какво откри за себе си в процеса на разчистване и подреждане? Какво те разтърси най-силно емоционално?

Преди да обучавам другите как и защо да подреждат, самата аз преминах през процеса. Тази стъпка е много важна, защото можах да усетя лично процеса с всички трудности и радости.

Подреждането е процес, които може да отнеме години.

Но да се върна на въпроса – в моя дом, моите вещи и тези, които са моя грижа са подредени и ми е много лесно да ги намирам, връщам на мястото им и при нужда да обясня на другите членове на семейство, къде се намира дадена вещ.

Вещите на останалите членове на семейството се разчистват и подреждат от тях. Това е и най-важният урок за мен – че всеки сам избира какво да задържи и съответно е негова отговорност да го подържа в ред и обем, в които се чувства комфортно.

Е, разбира се, винаги с радост отговарям на въпроси и съдействам с подреждането, само да ми дадат повод.

А какво ме разтърси най-силно – прозрението, че съм опитвала да затрупам разочорованието, недоволството и мечтите си с непосилната тежест на вещите. Ах, и колко е лесно другите да са виновни за безпорядъка, в които живееш!

Как помагаш на дамите, с които работиш, да преодолеят емоционалната привързаност към вещите си? 

Всяка сесия започва с разговор – за мен е много важно да изградя атмосфера на доверие, разбиране и споделеност.

Вещите, с които ни е трудно да се разделим имат дълбока и често неосъзната сантиментална стойност за нас, което е и причината да сме силно привързани към тях. Когато достигнем до осъзнаването на момента, човека или ситуацията, които стоят в основата на нашата привързаност, като с вълшебна пръчица идва лекота и яснота в избора, какво и защо да задържим или пуснем.

И разбира се благодарноста, когато искрено благодарим на вещите и хората за всичко което са ни предоставили, допълва лекотата и увереноста в избора.

Разкажи за най-тежкия случай, с който си се сблъсквала и какви резултати постигнахте.

 

Най- тежкият случай беше като от предаванията, за хора, които са буквално затрупани.

Този случай дълбоко ме замисли и ми показа, колко сериозна и отговорна е задачата, с която се захващам. Колко е важно да разбера причините, които са довели до затрупването с вещи и нежеланието да се освободи от тях.

Първите ми клиенти бяха изключителна различни имах включително и педантично подредени. Благодарение на възможноста да работя с двете крайности изградих своята система за работа, която да бъде щадяща, осъзната и целенасочено да се работи за постигане на поставениете цели, всеки със собственото си темпо.

А когато в процеса на работа възникне необходимост от работа с друг специалист, самият клиент да предприеме стъпки в тази посока. Защото крайната цел е не просто сортирани, сгънати и организирани вещи, а осъзнато притежание и използване на ресурсите, които притежаваме.

И не на последно място процесът да е по- щадящ и за мен, защото аз всеки път заедно с клиентите си минавам през процеса на осъзнаване и цялата палитра емоции които се изпитват в него.


Споделяне от клиент, много точно описал емоционалния процес:

Изхвърлила съм 9 чувала – върху това да се фокусираме.

На някои хора в толкова може целият им живот и имуществото да се побере. А аз още колко боклуци имам ехеееее.

Едни младежи ме гледаха в ступор какво правя. Сигурно си помислиха че съм убила някой и се отървавам от имуществото му. Защото целият ми багажник беше пълен. И всичко в контейнера /за рециклиране/.


Минах през цялата палитра: от непреодолима радост, че съм те срещнала и си ми помогнала, през фрустрация, отегчение, яд, съжаление, еуфория, облекчение и желание да те отвея хаххахахайхахайха. И пак отначало.


Но като видях празния коридор след поредното сутрешно изхвърляне на кашони, се изкефих и усетих за какво ми говориш. Дълъг път ме чака.

Какво би посъветвала читателите на Advaned Style Advice? 

Предлагам ви да пробвте да подредите една подкатегория от вещите си, например тениски.

Този мини етап ще Ви даде представа за процеса. Ще имате възможност да усетите емоциите, ще изпитате радоста от създадения ред, ще преоткриете красотата на притежанията си и ще се вдъхновите за много нови начини, по които да ползвате тениските си и да пресъздавате нови и различни визии.

Този мини тест  е възможност да разберете дали сте готови да стартирате цялостния процес по подреждане и организация, до колко ви е важно и готовността си да заделите ВРЕМЕ за осъзнато преминаване през целия процес на подреждане и организиране.

Съществена част от процеса е и самата подготовката. Един от компонентите й е изграждане на собствени критерии за избор, какво и защо от вещите си да задържите.

Един от компонентите при формирането на критериите за подбор са цветовете и кройките, които създават комфорт на тялото и на душата и затова е много полезно, когато има яснота.

Първата категория, която се организира са дрехите. Много по- лесно е да избираме и чудесна отправна точка е, когато знаем своя цвят и стил, за което Сузана може да съдейства.

Много ти благодаря, мила Калина, за отделеното време и изчерпателните ти отговори.
А ти, мила стилна читателко, сигурно вече обмисляш дали да не се свържеш с Калина и да я поканиш в своя дом, в който да въведе ред и хармония.
Използвай следните контакти, за да я намериш:

 

Сайтът й: Needforneat.org

Инстаграм: @need_for_neat

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен