Skip to content

Парфюмът – как да избереш своя аромат?

Парфюмът е черешката на тортата в тоалета ти. Той дава финалната нотка и може да влияе на атмосферата, която витае около теб (буквално и преносно, защото ти реално променяш въздуха и усещането около себе си).

Парфюмът е много интимна част от външния ти вид, по-интимна и от бельото ти. Той се свързва с телесната ти миризма и я обогатява, променя и дори усилва.

Поради тази причина е много, ама много, много важно какъв точно парфюм ще си подбереш.

Не всеки парфюм, който помиришеш в парфюмерията или на някой друг, би седял добре на твоята кожа и би допълвал стила ти.

Сега ще ти обясня някои неща за парфюмите, които може да знаеш вече, а може и да се окажат напълно нова, че и полезна информация.

Какво прави парфюмите толкова скъпи?

Концентрацията на етерични масла и разбира се тяхната автентичност (използват се натурални и синтетични масла). Разликата между Perfume, Eau de Parfum, Eau de Toilette и Eau de Cologne е в количеството използвани масла.

Най-високо е съдържанието на етерични масла в Парфюма (около 30%), а в Eau de Cologne има само 5% масла и е най-леката и краткотрайна версия.

Понякога високата цена идва от сложната изработка на бутилката или скъпата реклама, което няма нищо общо с качеството на аромата.

Кое освен името отличава парфюмите?

Нотките, които могат да са цитрусови, флорални, ориенталски, дървесни, балсамови, свежи и т.н. Всичко зависи от това какви съставки са използвани.

Парфюмът е произведение на изкуството. За направата му са нужни специфични умения и доста добро обоняние (а не бе!). Целта е да се постигне хармония при смесването на съставките и да се изрази идеята на дизайнера, неговият стил, често дори зад даден парфюм се крие цяла история.

Защо в началото парфюмът мирише по един начин, а след време по друг?

Пак заради тези нотки. Те биват и върхови, средни и базови. Всяка притежава различно молекулярно тегло.

Върховите са най-леки и те са първите които усещаш и се изпаряват най-бързо (обикновено цитрусови и леки флорални). Следват средните, които са по-тежки (някои тежки флорални), а тези, които се сместват с кожата ти, остават най-дълго и са най-тежки, са базовите (дървесните, опушените).

Има ли други категории при парфюмите?

Да, може да се категоризират и по това кога да се използват – сезонни (летни и зимни са основните), дневни (леки, флорални, свежи) и вечерни (тежки, мускови).

Ако харесваш много някой парфюм, а той е дневен и летен, примерно, можеш да пробваш неговата по-концентрирана версия за през зимата и излизанията ти вечер. На Eau de Toilette това е Еau de Parfum.

Някой марки предлагат и версия Absolu или Intense на своите парфюми, които са предназначени точно за това – да смениш любимият си парфюм с по-тежката му версия в зависимост от ситуацията.

Когато си избираш парфюм, имай предвид седните неща:

Винаги го пробвай на кожата си.

На китката ще можеш да наблюдаваш по-лесно как се променя, в свивката на лакътя ще усетиш по-добре как взаимодейства с телесната ти миризма, а зад ушите ще видиш дали ти харесва да усещаш този аромат на себе си, колко дълго го усещаш и как се съчетава с миризмата на косата ти.

Не се подвеждай по първите акорди на аромата.

Това са топ нотките, които обикновено се изпаряват до 10-15 мин. След тях идват средните и накрая базовите нотки, които всъщност ти показват тоя парфюм дали е за теб или не.

Не бързай да си купуваш парфюм веднага щом го пробваш.

Изчакай до следващия ден, за да видиш как ще се развие ароматът. На някои им трябва повече от половин час, за да разкрият красотата си. Някои пък много бързо изветряват и е малко фрустриращо да дадеш 200лв за парфюм, който след час вече не се усеща.

Помоли за тестер.

Попитай в парфюмерията дали могат да ти дадат тестер (за тестерите можеш да прочетеш тук) на дадения парфюм. Така ще имаш възможност да го използваш няколко дни и това ще ти даде идеална представа дали го искаш наистина или не.

Можеш да намериш тестери и онлайн. Говоря за тестери от по 3-5мл, не за бутилки. Ако не намираш своя парфюм в магазина или нямаш възможност да отидеш до там, поръчай тестер онлайн.

Не ти трябват тия листчета (блотери), на които пръскат парфюма.

Освен ако не искаш просто да го видиш как мирише, а не да го тестваш с цел покупка. Когато парфюмът е пръснат върху всичко друго, освен кожата ти, то няма да можеш да разбереш как ще ти седи.

Блотерът може да бъде използван само, ако разглеждаш безцелно и искаш да си събереш няколко различни нови миризми. Или пък, ако разглеждаш за някой друг, защото няма нужда да пробваш как ще седи на твоята кожа.

Винаги моли да ти надписват блотерите, защото, колкото и да ти е добра паметта, ако събереш повече от 3, няма да можеш да се сетиш кое кое беше, а и ароматът с времето се изменя.

Пробвай до 3 парфюма наведнъж.

След третия обонянието ти се пренасища и вече всичко ти мирише еднакво. Дори да помиришеш чашка с кафе, няма да е същото като да тестваш на необременено обоняние. Набележи си предварително кои аромати искаш да тестваш. Ако са повече от 3, най-добре отиди няколко пъти.

Следвай интуицията си.

Не случайно се използват изрази като „имам нюх за тези неща“, „надушвам опасност“, „мирише ми на купон“ и т.н. Интуицията ти най-добре ще ти покаже кой аромат е за теб, кой ще допълни личността ти, кой ще те кара да се чувстваш добре в кожата си и ще ти повдига самочувствието.

Хората, които правят комплименти за избора ти на парфюм, всъщност оценяват как той седи на теб, как ТИ миришеш с този парфюм и колко добре сте се съчетали.

Не си взимай парфюм, само защото ти харесва как седи на друг или е нов и модерен. Скоро ще ти писне и ще потърсиш нов аромат.

Избирай парфюми, които би носила постоянно.

Това важи най-вече за дневния парфюм. Можеш да си намериш такъв, който да стане твоята емблема и да го носиш всеки ден или когато искаш да се чувстваш комфортно и себе си. Важното е да го обожаваш и да те прави щастлива щом усетиш аромата му през деня.

Както вече сигурно си разбрала, всеки парфюм седи различно на различна кожа. Освен това всеки човек има свой уникален стил, излъчване и характер.

Ако ти си на 20 и се напръскаш с парфюма на майка ти или баба ти, който е тежък ориенталски аромат, то определено ще си личи, че нещо си се объркала.

Нямаш си на представа колко често се разминавам с хора (мъже и жени), които са направили доста неподходящ избор на парфюм. Веднага мога и да определя защо са решили да се напръскат точно с това.

Обикновено е защото ароматът е модерен. Доста мъже срещах, които се поливат с Chanel Blue (повечето даже ментета, то се усеща), а този парфюм е създаден за определен тип мъже – зрели, атлетични с красиви черти и леко арогантен поглед.

Сподели в коментарите как ти избираш свите парфюми, какви аромати харесваш и защо?

Знаеш ли, че можеш да пробваш ароматите в магазина, но да спестиш пари като ги купуваш онлайн? Чети тук.

Ти хубаво ще се напарфюмираш, ама знаеш ли какво ти пречи да изглеждаш добре? Чети тук.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Кой е твоят аромат

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: