Skip to content

Различните стилове на обличане – какъв наистина е твоят стил?

Стилът ти на обличане отразява личността ти, начина ти на живот и отношението ти към света. Но можеш ли да определиш своя стил ясно и конкретно?

 

Ако ей сега в този момент те попитам какъв е твоят стил на обличане, съм почти 100% сигурна, че ще ми кажеш „спортно-елегантен“. А знаеш ли всъщност какво точно представлява този стил и дали наистина се обличаш „спортно-елегантно“?

Нека първо ти представя основните стилове на обличане и техните наименования и значения. После ще решим дали наистина се обличаш спортно-елегантно и какво означава това.

 

Класически стил на обличане

Класическият стил спада към неутралните стилове на обличане. Защо? Защото се използват повече неутрални цветове в използваните дрехи.

Ок, не е само заради това, а и защото класическите дрехи могат да се използват като базисни в гардероба ти. Няма ярки цветове, няма отличителни елементи (като интересни кройки и детайли).

Класическият стил залага на изчистеното облекло, 

което е семпло структурирано, с гладка повърхност на материите и класическа кройка.

Цветовете са предимно тъмни, неутрални – черно, сиво, тъмно синьо. От светлите се използва предимно бялото, което внася високия контраст, характерен за класическия стил.

Да, високият контраст е единственото „по-смело“ в класическият стил, но като цяло дамите с такъв стил избягват да привличат прекалено вниманието.

Това е най-подходящият стил за офиса и официални събития, защото излъчва увереност, организираност, професионализъм и отговорност. Набляга се на интелекта, не на емоциите.

 

Небрежен/Спокоен стил

Този стил използва цветове, които можеш да откриеш в природата – зелено, жълто, синьо, розово. Палитрата е мека и спокойна, идеална за свободното време и почивката ти.

Но дамата със спокоен стил не е казано, че постоянно бичи айляк. Тя просто държи предимно на комфорта и заради това дрехите й са със свободни кройки от меки и естествени материи (предимно лен и памук).

Текстурата им може да е разнообразна, с различни интересни плетки, но и тук важното е допирът до кожата да на дразни по никакъв начин.

Дамите с небрежен стил държат да докоснат и усетят материята, 

преди да решат да си вземат дрехата. Ако материята не е приятна на допир, няма начин да убедиш спокойната дама да рискува комфорта си.

В този стил влизат и всички дрехи, които изискват минимални грижи и поддържка. Никакво гладене, пране на специални програми и химическо чистене.

 

Драматичен стил

Наричан още „Смел“, заради дързостта във всяко отношение. Цветовете са ярки, наситени, шарките са смели, материите са бласкави.

Драматичната дама желае да бъде забелязана, да доминира с присъствието си. Заради това избира и такива дрехи, които да й помагат да се налага.

Използва висок контраст в облеклото си, 

както стойностен (черно и бяло), така и цветови (зелено и червено). Повече за контраста можеш да почетеш тук и тук.

Кройките са разчупени, имат контрастни елементи (тясна рокля с буфан ръкави или голяма панделка на гърба).

Драматичният стил е стил на силните емоции и безкомпромисната им демонстрация. Подходящ е за светски събития и случаите, в които искаш да покажеш повече смелост и увереност.

 

Креативен стил на обличане

Този стил залага на еклектиката. Тук можеш да очакваш всичко, защото дамата с креативен стил на обличане е индивидуалист, който обича да изразява себе си по-нестандартен начин.

Креативната дама обича да съчетава различни шарки, материи и текстури. В нейното облекло можеш да видиш най-иновативните начини на обличане. Винаги различна и леко странна.

Цветовете, които се използват, са в неограничено количество и неочаквани комбинации.

Асиметрията и интересните кройки са запазена марка на креативната дама. 

 Основно правило в креативния стил е да изразяваш себе си, без да се съобразяваш с каквито и да е правила и ограничения.

Този стил е подходящ за хора на изкуството, музикални и арт-фестивали, както и, ако желаеш да подчертаеш индивидуалния си подход.

 

Романтичен стил

Романтичният стил може да се нарече и женствен, но по един нежен и деликатен начин. Използваните цветове са меки и приятни, светли, красиви. Няма смели съчетания и ярки контрасти.

Материите на дрехите са леки, ефирни, приятни на допир, като нежна прегръдка. Конструкциите подчертават женските форми, без да придават вулгарност, а напротив – правят тялото да изглежда изящно и грациозно.

При романтичния стил на обличане има много драперии, панделки, дантели, 

набори, къдрички, пайети. Принтовете са с цветя, пеперуди, листа, точки.

Романтичният стил е много подходящ за първа среща, за случай, когато се изисква да покажеш нежната си и женствена страна. Този стил дава усещане за добронамереност и грижовност.

 

Бунтарски стил

Бунтарският стил пък, дава усещането за непокорство и своенравност. Тук всичко е като сложено напук на всички правила.

При бунтарския стил можеш да намериш съчетания между шифонена пола и тежки кубинки. Този стил е по-разпространен сред по-младото поколение, но може много успешно да се прилага и от по-зрели жени.

Цялата идея се върти около това да се нарушават правилата

и открито да се заявява позиция. Това може да стане и с дрехи с бунтарски надписи, така да ги нарека.

Съчетанията са доста разнообразни и могат да включват няколко от досега изброените стилове наведнъж, но винаги с някакъв елемент на неподчинение (скъсани, раздърпани места, кръпки, нашивки).

В бунтарският стил често се срещат черепи, метални нитове, шипове. Цветовете са ярки, шарките също, но черният цвят е задължителен във всяко съчетание.

Използвай бунтарския стил, когато искаш да покажеш своята свобода и непокорност, когато искаш да изразиш своята позиция малко по-агресивно от обикновеното.

 

Стил на обличане Елегантен шик

Това е най-изчистеният и зрял стил, който е традиционен, но не толкова бизнес като класическия. Няма го резкия контраст, цветовете са по-меки, но повече от при класическия.

Елегантният шик не е толкова формален и стегнат, по-скоро е спретнат и шикозен. Излъчването е изискано. Използват се луксозни материи като коприна и кашмир.

Облеклото на дамата с елегантен шик е с високо качество, бижутата са от благородни метали и скъпоценни камъни. Аксесоарите са акцентът в облеклото и са винаги открояващи се и скъпи.

Всичко е много премерено и елегантно

(и шик, нали!), кичът е табу. Формално е, но не бизнес, излъчва сила, но и мекота (леко объркващо действа, но харизматично).

Елегантният шик може да бъде използван при всякакви ситуации, особено ако искаш да покажеш класа и добър вкус. Дори и в свободното си време пак можеш да бъдеш елегантно шикозна с правилните съчетания.

 

Спортно-елегантен стил на обличане

Ей го нА, най-накрая стигнехме и до прословутия „спортно-елегантен“ стил. Имам чувството, че хората, които нямат никаква представа какъв е стилът им, казват, че е „спортно-елегантен“. Може и така да е. Сега ще разбереш.

Спортно-елегантният стил на обличане е съчетание между – няма да повярваш – спортни и елегантни дрехи. Т.е. маратонки с панталон и сако, обемен суичър с високи токчета, долнище на анцуг със стилетки и т.н и т.н.

Да, към този стил попадат и дрехи, които сами по себе си са хем спортни (по-скоро небрежни), хем елегантни. Та се получава някаква смесица между дрехите ти за тренировки и свободно време и елегантния шик.

Тук също цари една еклектика, но най-отличителното в този стил е, че е доста криво разбран и използването му за определение на личния сил е често неоправдано.

Спортно-елегантният стил е хибрид между няколко стила и просто е много лесно да се обобщи с едно наименование, отколкото да кажеш – „Аз имам класически стил с романтични елементи и лек драматичен привкус“, нали?


Важна е същността ти

Ако си изчела внимателно до тук изброените стилове, сигурно си се припознала в някой от тях или в няколко. И след всичко изписано, все още ли смяташ, че стилът ти е просто „спортно-елегантен“?

Дори и така да е – супер, ще се радвам да споделиш какво съчетаваш и какво обичаш да носиш. Но те съветвам да се разровиш малко повече в същността на стила си и да видиш дали пък не клониш повече към драматично-женствения или класическо-спокойния, например?

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: