fbpx
Какъв е твоят стил на обличане

Различните стилове на обличане – какъв наистина е твоят стил?

Стилът ти на обличане отразява личността ти, начина ти на живот и отношението ти към света. Но можеш ли да определиш своя стил ясно и конкретно?

 

Ако ей сега в този момент те попитам какъв е твоят стил на обличане, съм почти 100% сигурна, че ще ми кажеш „спортно-елегантен“. А знаеш ли всъщност какво точно представлява този стил и дали наистина се обличаш „спортно-елегантно“?

Нека първо ти представя основните стилове на обличане и техните наименования и значения. После ще решим дали наистина се обличаш спортно-елегантно и какво означава това.

 

Класически стил на обличане.

Класическият стил спада към неутралните стилове на обличане. Защо? Защото се използват повече неутрални цветове в използваните дрехи.

Ок, не е само заради това, а и защото класическите дрехи могат да се използват като базисни в гардероба ти. Няма ярки цветове, няма отличителни елементи (като интересни кройки и детайли).

Класическият стил залага на изчистеното облекло, което е семпло структурирано, с гладка повърхност на материите и класическа кройка.

Цветовете са предимно тъмни, неутрални – черно, сиво, тъмно синьо. От светлите се използва предимно бялото, което внася високия контраст, характерен за класическия стил.

Да, високият контраст е единственото „по-смело“ в класическият стил, но като цяло дамите с такъв стил избягват да привличат прекалено вниманието.

Това е най-подходящият стил за офиса и официални събития, защото излъчва увереност, организираност, професионализъм и отговорност. Набляга се на интелекта, не на емоциите.

 

Небрежен/Спокоен стил.

Този стил използва цветове, които можеш да откриеш в природата – зелено, жълто, синьо, розово. Палитрата е мека и спокойна, идеална за свободното време и почивката ти.

Но дамата със спокоен стил не е казано, че постоянно бичи айляк. Тя просто държи предимно на комфорта и заради това дрехите й са със свободни кройки от меки и естествени материи (предимно лен и памук).

Текстурата им може да е разнообразна, с различни интересни плетки, но и тук важното е допирът до кожата да на дразни по никакъв начин.

Да, дамите с небрежен стил трябва да докоснат и усетят материята, преди да решат да си вземат дрехата. Ако материята не е приятна на допир, няма начин да убедиш спокойната дама да рискува комфорта си.

В този стил влизат и всички дрехи, които изискват минимални грижи и поддържка. Никакво гладене, пране на специални програми и химическо чистене.

 

Драматичен стил.

Наричан още „Смел“, заради дързостта във всяко отношение. Цветовете са ярки, наситени, шарките са смели, материите са бласкави.

Драматичната дама желае да бъде забелязана, да доминира с присъствието си. Заради това избира и такива дрехи, които да й помагат да се налага.

Използва висок контраст в облеклото си, както стойностен (черно и бяло), така и цветови (зелено и червено). Повече за контраста можеш да почетеш тук и тук.

Кройките са разчупени, имат контрастни елементи (тясна рокля с буфан ръкави или голяма панделка на гърба).

Драматичният стил е стил на силните емоции и безкомпромисната им демонстрация. Подходящ е за светски събития и случаите, в които искаш да покажеш повече смелост и увереност.

 

Креативен стил на обличане.

Този стил залага на еклектиката. Тук можеш да очакваш всичко, защото дамата с креативен стил на обличане е индивидуалист, който обича да изразява себе си по-нестандартен начин.

Креативната дама обича да съчетава различни шарки, материи и текстури. В нейното облекло можеш да видиш най-иновативните начини на обличане. Винаги различна и леко странна.

Цветовете, които се използват, са в неограничено количество и неочаквани комбинации. Асиметрията и интересните кройки са запазена марка на креативната дама.

Основно правило в креативния стил е да изразяваш себе си, без да се съобразяваш с каквито и да е правила и ограничения.

Този стил е подходящ за хора на изкуството, музикални и арт-фестивали, както и, ако желаеш да подчертаеш индивидуалния си подход.

 

Романтичен стил.

Романтичният стил може да се нарече и женствен, но по един нежен и деликатен начин. Използваните цветове са меки и приятни, светли, красиви. Няма смели съчетания и ярки контрасти.

Материите на дрехите са леки, ефирни, приятни на допир, като нежна прегръдка. Конструкциите подчертават женските форми, без да придават вулгарност, а напротив – правят тялото да изглежда изящно и грациозно.

При романтичния стил на обличане има много драперии, панделки, набори, дантели, къдрички, пайети. Принтовете са с цветя, пеперуди, листа, точки.

Романтичният стил е много подходящ за първа среща, за случай, когато се изисква да покажеш нежната си и женствена страна. Този стил дава усещане за добронамереност и грижовност.

 

Бунтарски стил.

Бунтарският стил пък, дава усещането за непокорство и своенравност. Тук всичко е като сложено напук на всички правила.

При бунтарския стил можеш да намериш съчетания между шифонена пола и тежки кубинки. Този стил е по-разпространен сред по-младото поколение, но може много успешно да се прилага и от по-зрели жени.

Цялата идея се върти около това да се нарушават правилата и открито да се заявява позиция. Това може да стане и с дрехи с бунтарски надписи, така да ги нарека.

Съчетанията са доста разнообразни и могат да включват няколко от досега изброените стилове наведнъж, но винаги с някакъв елемент на неподчинение (скъсани, раздърпани места, кръпки, нашивки).

В бунтарският стил често се срещат черепи, метални нитове, шипове. Цветовете са ярки, шарките също, но черният цвят е задължителен във всяко съчетание.

Използвай бунтарския стил, когато искаш да покажеш своята свобода и непокорност, когато искаш да изразиш своята позиция малко по-агресивно от обикновеното.

 

Стил на обличане Елегантен шик.

Това е най-изчистеният и зрял стил, който е традиционен, но не толкова бизнес като класическия. Няма го резкия контраст, цветовете са по-меки, но повече от при класическия.

Елегантният шик не е толкова формален и стегнат, по-скоро е спретнат и шикозен. Излъчването е изискано. Използват се луксозни материи като коприна и кашмир.

Облеклото на дамата с елегантен шик е с високо качество, бижутата са от благородни метали и скъпоценни камъни. Аксесоарите са акцентът в облеклото и са винаги открояващи се и скъпи.

Всичко е много премерено и елегантно (и шик, нали), кичът е табу. Формално е, но не бизнес, излъчва сила, но и мекота (леко объркващо действа, но харизматично).

Елегантният шик може да бъде използван при всякакви ситуации, особено ако искаш да покажеш класа и добър вкус. Дори и в свободното си време пак можеш да бъдеш елегантно шикозна с правилните съчетания.

 

Спортно-елегантен стил на обличане.

Ей го нА, най-накрая стигнехме и до прословутия „спортно-елегантен“ стил. Имам чувството, че хората, които нямат никаква представа какъв е стилът им, казват, че е „спортно-елегантен“. Може и така да е. Сега ще разбереш.

Спортно-елегантният стил на обличане е съчетание между – няма да повярваш – спортни и елегантни дрехи. Т.е. маратонки с панталон и сако, обемен суичър с високи токчета, долнище на анцуг със стилетки и т.н и т.н.

Да, към този стил попадат и дрехи, които сами по себе си са хем спортни (по-скоро небрежни), хем елегантни. Та се получава някаква смесица между дрехите ти за тренировки и свободно време и елегантния шик.

Тук също цари една еклектика, но най-отличителното в този стил е, че е доста криво разбран и използването му за определение на личния сил е често неоправдано.

Спортно-елегантният стил е хибрид между няколко стила и просто е много лесно да се обобщи с едно наименование, отколкото да кажеш – „Аз имам класически стил с романтични елементи и лек драматичен привкус“, нали?

 

Ако си изчела внимателно до тук изброените стилове, сигурно си се припознала в някой от тях или в няколко. И след всичко изписано, все още ли смяташ, че стилът ти е просто „спортно-елегантен“?

Дори и така да е – супер, ще се радвам да споделиш какво съчетаваш и какво обичаш да носиш. Но те съветвам да се разровиш малко повече в същността на стила си и да видиш дали пък не клониш повече към драматично-женствения или класическо-спокойния, например?

 

Прочети тук за различните стилове в принтовете, което ще ти помогне допълнително в разбирането на твоя стил.

Всички отговори на въпроса „Кой е твоят личен стил?“ можеш да намериш тук.

Какво спира развитието на стила ти, можеш да начуиш тук.

 

Бутон за контакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *