Skip to content

„СКРИН“ или какво значи да се обличаш природосъобразно

Знаеш ли, че модната индустрия е сред най-големите замърсители на околната среда? В последните години се обръща специално внимание на този сектор и големите брандове започват да се обръщат все повече към по-природосъобразен начин на работа.

 

Но промяната на индустрията сама по себе си не е единственият метод да се подпомогне възстановяването на баланса в природата. Днес ще ти представя две млади дами, които са поели отговорността да ни насочат към по-природосъобразно отношение към модата.

Техният принос се състои в това да дават живот на дрехи, които някой по някаква причина вече не желае да носи. За да се избегне свръхконсумацията, която е част от екологичния проблем с модната индустрия, дамите от СКРИН ни приканват да започнем осъзнато и стилно да рециклираме дрехите си.

Как можеш и ти да се включиш в тяхната мисия, да подпомогнеш запазването на природата ни за поколенията напред, като разчистиш гардероба си и пазаруваш осъзнато и природосъобразно, ще ти разкажат сега Петя и Нели от СКРИН.

 

Здравейте, мили дами! Дайте да ви представим първо. Разкажете малко за себе си и как се стигна до СКРИН.

Петя и Нели от Скрин„Ядрото“ на СКРИН се състои от Петя и Нели. Запознахме се преди няколко години покрай суинг танците  в София. И двете сме фенове на винтидж културата и танците, а в последствие открихме, че имаме много повече общи неща.

В момента правим всичко възможно да отделяме най-голямата част от деня си на СКРИН, защото наистина вярваме в мисията си и искаме да достигнем до максимално много хора.

Иначе и двете имаме опит в управленски позиции и корпоративния живот, но с времето установяваме, че това не е нещо, с което искаме да се занимаваме в дългосрочен план.

СКРИН получава много подкрепа и от други хора. Нашите приятели и близки, които повярваха в нас от самото начало, в момента са разширения ни екип от доброволци. Обичаме да се шегуваме, че са ни неплатени стажанти, но се надяваме много скоро да можем да имаме истински постоянен екип.

 

А от къде ви хрумна идеята за създаването на СКРИН?

Идеята за СКРИН се зароди през 2018 година. Почувствахме, че имаме нужда от пречистване на ежедневието и оттам на гардеробите си. Заедно с това започнахме да се запознаваме повече с вредата от модната индустрия и доста се повлияхме от това.

Скрин

Започнахме да търсим възможности за дрехите, които вече не носехме, но нито една от съществуващите не проработи за нас. Процесът или беше твърде бавен, изискваше много отделено време или нямаше особена прозрачност къде отиват дрехите.

Тогава си казахме, че трябва да има по-добър начин да се разделиш с неизползваните дрехи. И го създадохме. ? Така се роди СКРИН.

Към днешна дата СКРИН е много неща: платформа, където можеш да продадеш забравените дрехи; магазин, в който да намериш всичко, което липсва в гардероба ти; посланик на екосъобразния начин на живот; общество от хора, които се интересуват от вредата от модната индустрия и работят да я намалят.

 

Защо дрехите втора ръка добиват такава популярност?

Изобщо не е изненада, че дрехите втора употреба стават по-популярни в последните години. Иска ни се да вярваме, че това е така, защото хората започват малко по малко да се интересуват от вредата, която модната индустрия нанася по света.

Когато знаеш повече по тази тема, става почти невъзможно да продължаваш да подрепяш марките, които са причина за това – тези, които произвеждат огромни количества дрехи на много ниски цени, но и с много ниско качество и за сметка на нископлатен труд.

Скрин

Това, което наблюдаваме ние е, че в световен мащаб т. нар. бърза мода малко по малко намалява своите обеми и търси по-устойчиви модели на производство. Това със сигурност е позитивна тенденция, която в България тепърва предстои да последваме.

Нашата мисия в момента е да образоваме хората за това, какво е добро и какво трябва да избягваме, когато избираме дрехи. Така се надяваме стъпка по стъпка да стигнем до момента, в който хората да избират дрехите с история пред тези в мола.

 

Какво предлага СКРИН, което ви отличава от другите бутици за дрехи втора употреба?

Както споменахме, СКРИН е много повече от магазин за употребявани дрехи. Нашата цел е да спомогнем за създаването на едно общество, което се интересува от устойчив и екологичен начин на живот във всички сфери на ежедневието.

Модата, която е наш фокус, е важна за нас и наблягаме най-вече на нея, но опитваме да достигнем до аудиторията си и с други важни съобщения.

Това на практика става по няколко начина.

Мисията

На първо място, всички дрехи, които ние представяме, са получени от хора, които са наши съмишленици и вярват в каузата ни. Не внасяме нищо, не обикаляме по големите вериги в търсене на находки. Ние вярваме, че всеки човек може да допринесе към мисията ни и работим точно в тази посока.

Също се опитваме максимално често да правим събития, на които можем да се срещнем лице в лице с всички, които мислят като нас и ни подкрепят. Това е много полезно и мотивиращо за нас, защото ни дава възможността да се запознаем с много хора, които споделят идеите ни и да получим директна обратна връзка за това, което правим. Така малко по малко изграждаме едно силно ядро, което вярва в нашата мисия и върви заедно с нас.

От скоро имаме и допълнителна дейност, която набляга на други марки и артисти, които имат подобна на нашата мисия. На практика в сайта ни хората могат да намерят освен дрехи, всякакви други интересни артикули, които да помогнат за по-устойчиво ежедневие – натурална козметика, бижута и аксесоари от естествени и рециклирани материали, заместители на пластмасата за еднократна употреба. Целта ни е да се развиваме все повече и в тази посока в бъдеще.

 

Бихте ли разказали малко повече за инициативите, в които участвате? Какво представлява „Заедно в час“?

Ние обичаме да казваме, че има много различни начини, по които можеш да направиш света по-добър. Знаем, че нашият начин не е единственият и затова активно подкрепяме и други каузи и инициативи. От всеки базар, който организираме, отделяме 10% от печалбите на различна кауза, в която вярваме.

Скрин кампании

А в момента имаме и една по-голяма кампания, която създадохме заедно с приятелите ни от Заедно в час. Нарекохме я „Стари дрехи за качествено образование“. Като част от кампанията всеки може да реши да дари печалбата си от дрехите, които ни е дал, на Заедно в час.

Със средствата подкрепяме фонда им, който стимулира учителите да останат в училищата и след програмата. През септември планираме и голям базар, в който ще изложим всички дарени дрехи и ще дадем възможност на хората да дойдат на място и да се включат в каузата, докато едновременно с това обновят гардеробите си по по-устойчив начин.

 

Някои хора се притесняват от идеята, че дрехите са носени от друг. Как бихте ги убедили, че пазаруването на дрехи втора ръка е подходящо за тях?

Тази стигма съществува от много време, но със сигурност напоследък чуваме това притеснение по-рядко.

Преди всичко, това, което ние гарантираме, е, че всички дрехи минават през стриктна селекция и дезинфекция, когато дойдат при нас.

Вярваме, че животът на всяка дреха може да бъде удължен и всеки може да намери нещо за себе си по нашите щендери. А когато говорим за стил, няма нищо по-хубаво от това да намериш дреха, която никой друг няма да има. Това често се случва с дрехите в СКРИН.

Дрехи втора употреба

Получаваме дрехи от най-различни хора и места – понякога шити по поръчка или винтидж модели, които със сигурност са неповторими. Всеки внася частичка от собствения си стил в селекцията ни. Ето защо обичаме да ги наричаме дрехи с история.

Стараем се да подбираме неща, които наистина си заслужават. Всичко неподходящо пък се отделя за дарение или рециклиране, за да можем да продължим пътя му.

Така уверяваме хората, че да пазаруваш използвани дрехи не значи да пазаруваш второкачествени дрехи.

 

Планирате ли нови инициативи? Споделете някоя ваша идея за бъдещото развитие на СКРИН.

През август решихме да си дадем малко почивка от събития и срещи, но през септември планираме да се завърнем с пълна сила. Вероятно първата ни среща на живо ще е за базара ни със Заедно в час, но вече планираме още няколко базара и след това.

Една идея, която се борим да осъществим в най-скоро време е да започнем да преизползваме негодните дрехи, които получаваме, като създаваме нови продукти. Имаме много идеи в тази насока, надяваме се бързо да успеем да ги осъществим. Следете страницата и сайта ни. ?

 

Какъв съвет бихте дали на стилните ми читатели?

На първо място, бъдете себе си и не правете компромис с дрехите, които купувате. Дрехата, която успява да покаже същността на човек, го прави стотици пъти по-самоуверен и привлекателен. За нас най-голямото щастие е да видим как наша дреха преобразява напълно човека, който я пробва и му дава ново самочувствие и сила.

Мили момичета, прекрасни сте! Благодаря ви много за отделеното време и интересната информация! Надявам се да сме успели да накараме читателите ми да се замислят за своя принос към опазването на околната среда и да предпочетат природосъобразния стил.

А ти, стилна ми читателко, можеш да откриеш Скрин на сайта им ето тук.

Фейсбук страницата им също заслужава един лайк и проследяване ето от тук.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен