Skip to content

В Света на Грима и Красотата с Гал

Признавам си, с ръка на сърцето, гримът не ми е силна тема, за разлика от облеклото. Но правилното използване на макиажа и ежедневната грижа за кожата на лицето са изключително важна част от добрия стил.

Както си забелязала, моите съвети за подбор на облеклото, целят да насочват погледа към лицето ти. Затова поканих Галина Иванова – гримьор с дългогодишен опит и работа за Dior България и M.A.C., да ти разкаже повече за това изкуство. Гал ме впечатли с професионализма и нестандартния си подход. Въпреки че е “on-trend”, тя умело работи с грима, придавайки своя оригинален и неподправен щрих в работата си. А е и адски красива жена! В интервюто ни Галина ще ти разкаже за своя опит, от къде черпи вдъхновение (няма как да минем без това), какво означава “проблемна кожа”, какви са тенденциите в грима и как се определят, както и какви са нейните съвети към теб, за да си сигурна, че визията ти е безупречна.

Здравей, Гал! Много се радвам, че се съгласи на това интервю. Разкажи ми сега, от кога се занимаваш с грим? Как започна?

грим с Гал Стана естествено… Гримирах се цветно във времена, в които единственият “цвят” на лицата на хората идваше от черната спирала и черният молив! Рисувала съм повече от добре, но смятам, че изобразителното изкуство и гримът са много различни и не предполагат успех и в двете, ако си добър в едното! Дълго време работех във верига луксозни заведения. Работехме с известни личности, телевизионни лица. Тогава тези хора не се срещаха по улиците и моловете, защото молове нямаше, а те търсеха спокойствие. Така създадох връзки и започнах да се интересувам от професията на гримьора. Обожавах няколкото известни имена тогава (2001-2007 г. ориентировъчно), но никой не търсеше чирак. Главният гримьор на предаването “Огледала” ме научи на много! Работех с Диана Борисова в различни проекти и бях първият й ученик, с когото постави началото на школата си по Beauty– и Кино-грим. След това ме избраха за първия екип гримьори на М.А.С, харесаха ме от Dior за гримьор на марката в България и до началото на 2015 г. не съм спряла да работя с клиенти, телевизия, кино, клипове, реклами, печатни издания. Сега е различно заради здравословното ми състояние (имам гръбначен проблем), но поемам проекти от любими хора или екипи и продължавам да се уча цял живот! Това е занаят, преди всичко, но наблюдавам тенденцията. Това да се забравя и развитието да спира…

Кое ти доставя най-голямо удоволствие в работата ти?

грим с Гал За гримьора радостта идва от резултата. Клиентът доволен ли е, доволен е и артистът. И всеки гримьор би казал това. В моята работата удоволствието идва естествено и идва отвсякъде. Идва основно от способността ми да се вдъхновявам постоянно, дори от най-малките неща. Може да ме вдъхнови цвят (естествено!), текстурата на някой грим-продукт, идея, че дори и луничките на някоя дама. Аз много обичам лунички, трапчинки и изобщо ония характерни особености на младежкото излъчване, които ни оставят деца дори в по-зрелите години. Вдъхновявам се от визия, от други гримьори. Вдъхновявам се от лицата и общуването с клиентите. Удоволствието за мен е вдъхновението, както стана ясно. А без вдъхновение няма изкуство! 🤩

Кой ти е любимият продукт и защо?

Ох…Не мога да отговоря с конкретен продукт. Като носител на проблемна акнетична и неравна кожа, за мен това е било винаги фикс-идея – да създам у другите, чрез похватите на грима, красива кожа. Така че тук отговарям с “всички продукти за кожата”! Визията на кожата в грима се нарича “complexion” и е общо понятие, което включва всички продукти, поставени на лицето (без тези на очи и устни). Тези продукти обхващат дори продуктите за грижа за кожата, която за мен е основно перо в грима на всеки човек. Харесвам продуктите за създаването на т.нар. “Complexion”, защото дават свобода за смесване на текстури и много игра с тях. Обичам да миксирам озаряващ крем с капка фон дьо тен например. Или да добавя течен хайлайтър към базата (primer). Това са все трикове, които целят безупречна визия на кожата. За мен, ако лицето е перфектно, сияйно и правилно структурирано, то всеки грим би стоял точно, както трябва на това лице, пък бил и той по-артистичен.

Виждаш ли някаква основна грешка, която дамите допускат при гримиране?

Обучена съм и твърдо вярвам в това, че не бива да се посочват грешките като грешки! Грешките в грима са субективно разглеждани и всеки смята за грешка различни неща, които пък друг пък не вижда. Така единствената грешка, която ще посоча като такава, е следването сляпо на грим-туториъли, без да се извлича от тях индивидуалната нужда. Например, на нито едно лице не отива комбинацията от огромни и широки скули и тесен, къс нос, а това е масовата визия в Instagram и YouTube! Също така дамите, а и не само те, трябва да “слушат” кожата си, да се разглеждат по-внимателно и трезво в огледалото и да следват промените й. Защото няма как 40-годишното лице да се гримира като 20-годишно.

Какво никога не бива да се изпуска като стъпка при грима?

грижа за кожата с Гал Аз вече споменах за грижата за кожата. Гримът е далеч зад цветовете и продуктите! Без добре подготвена кожа няма хубав грим. На пазара вече разполагаме с разнообразие от продукти за грижа за кожата и лесно може да се ориентираме според личните си нужди. Също така често се пропуска базата или primer-а. А разликата в грима с праймър е потресаващо голяма. Отново, на пазара има толкова много бази, които да помогнат на грима ни да изглежда по-добре по-дълго време, че просто трябва да пробваме. Праймърът е междинен продукт, продукт-медиатор, който пази хидратацията на кожата, изолира я от навлизането на фон дьо тена дълбоко в нея, свързвайки се с него. Подобрява свойствата на използваните отгоре продукти и дава допълнителни и насочени ползи като сияйност, матиране, стягане на порите, попълващ ефект (plumping effect). Кожата започва да “дърпа” влагата от въздуха, повличайки фон дьо тена навътре през порите. Базата е нещото, което пречи това да се случи. Всички са забелязали как в зоните на лицето с по-широки пори гримът изчезва или стои на петна (това е при кожи, склонни към омазняване) и това се дължи точно на това придърпване на влагата от въздуха през порите. При по-сухите кожи пък се наблюдава наслагване на фон дьо тена в най-сухите участъци, подчертавайки тези дехидратирани зони. Тук помагат праймърите с гъвкава текстура, даващи блясък и допълнителна хидратация на кожата. И да – кожата се почиства много по-лесно от грима след това 🤩 Една от базите, които са вълшебни и правят много неща накуп, е Backstage Face & Body Primer от Dior! Има бази за грим за всяка част от лицето. Но тези за кожата и клепачите са изключително важни за добре изглеждащия грим и лесното достигане до него.

Ако кожата е проблемна, какво би препоръчала?

Първо трябва да се дефинира понятието “проблемна кожа”. Да се установи проблемът, да се консултираме със специалисти. Важно е и да не се бърка проблемната кожа с типа кожа. Проблемните кожи са различни типове кожа, а проблемът е състояние на кожата, което може да е различно в различни моменти. Проблемна кожа може да е проявата на акне (бактериално, кистозно…), може да е засегната зона от розацея, да е вид дермална екзема… Също така на въпроса “Какъв тип е кожата Ви?” масово се отговаря “Чувствителна!”. Дааа, живеем във времената на чувствителната кожа, а това отново е състояние и не е тип. Та, проблемите се третират индивидуално с правилно насочена грижа и грим, който хем да прикрие проблема, хем да не го влоши.

Какви са тенденциите в грима?

тенденции в грима Всички грим-тенденции са измислени поне 2 години преди да стигнат до нас. Грим-трендът не е просто цвят или форма. Дори не е конкретна текстура. Тези неща не бива да се вадят от контекста. Тенденцията е цялостната визия на едно лице. Зад нея стои велико вдъхновение, а артистите (и изобщо модата) ни показват чрез какви похвати – техники, продукти, материи и т.н., можем да претворим актуалните визии върху себе си. В грима не са важни цветовете сами по себе си, а съчетанието им. И то в различни текстурни вариации! Важно е нанасянето им. Най-лесно може да се ориентирате в грим-тренда, като се допитате до гримьорите на М.А.С. Още от обученията си там, съм оставала с отворена уста и съм се вдъхновявала до излизането на следващите тенденции. Всеки сезон на света се предлагат 4 основни грим-тренда, които са, пак казвам, цялостни вдъхновяващи визии. Поне два от тях са винаги, винаги, винаги начинът, по който трябва да изглежда кожата/лицето ни. Тази година се започва с лозунга “Respect for the canvas”, който ни показва, че трябва да уважаваме себе си и да “усвояваме” това, което сме видели на улицата или по модните подиуми. Това е вечен закон и не важи само днес. Това казах и аз по-горе. Каквото и да ни се предлага като визия и мода, ние трябва да го интерпретираме по най-добрия носим или артистичен начин за себе си. Ние сме нашето платно за изява! Custom Art Deco” е нещо като горното предложение, но даващо конкретна рамка за изява, която се разчупва. Звучи объркано, а не е. Всяко лице трябва да е артистично, но и еднакво. Визиите са няколко, но са индивидуално избрани според характеристиките на лицето, като се акцентира с един-единствен детайл. Най-често този акцент се поставя на очите – залепени перли, глитърни петна, блестящи камъчета или графични очертания в пастелни и химически цветове, но лицето се оставя да изглежда, сякаш е недокоснато от грима. тенденции в грима с Гал Всеки може да е артистичен и да се развихри, без задължително да изглежда еднакво с другия. Този тренд е “ornamental” и смело се работи с декоративни методи. Следващата изпитана класика в грима се обяснява пък от “The Classic Bold Lip”. Всички знаем как малко коректор, спирала, едно червено червило ни карат да изглеждаме, все едно сме положили много повече грижа за грима си. Аз самата като гримьор, на всички клубни мои снимки съм с ярки устни и едни мигли. Нищо повече. Даже миглите ги слагах в таксито по пътя и пак изглеждах зашеметяващо! В това се изразява и тази тенденция, като може спокойно да я интерпретираме и с подходящо избрано червило в универсален тон. Така наречените “on-the-go” цветове са “сигурни”, а визията ни ще бъде винаги повече от прилична, когато сме в движение. Днешните времена явно са тежки и тъмни, защото искаме в живота си все повече, светлина, цвят и блясък. Искрящите визии повдигат настроението и това се възприема веднага от модните специалисти. Трендът “Glowing Up” задържа сияйната или откровено блестящата кожа още известно време в живота ни. Дали ще е в мек блясък или ще свети ярко в някой “duo-chromehighlighter, няма значение. Важно е да има “bling” и все повече иновативни продукти ни помагат да създадем или добавим този лъч светлина към ежедневието си или към специалните си моменти. А на български имаме адски малко думи за блясък! Бел.авт. Можеш да прочетеш за тези тенденции тук.

Какво е демоде и препоръчваш на дамите да спрат да прилагат при гримиране?

Демоде са веждите като запетайки, които по света бяха известни през осемдесетте, но в България се запазиха до много по-късно! Хахахах! Това е в кръга на шегата! “Демоде” е дума, която не се използва от професионалистите. Всичко демоде е било адски тренди в някакъв момент, после е демоде за десетина години, а накрая се превръща във винтидж и започваме да го ценим и да го претворяваме в новите тенденции, нали така? Като гримьор се ядосвам, че дамите понякога не се вслушват в съветите на специалистите и си правят едно и също години наред, но това нещо за променящите се с възрастта лица не е вече толкова подходящо. Нека го кажа така: Демоде е всичко, което виждате отсреща и си мислите “Я, майка ми така си къдреше косата едно време!”.

Какъв съвет би дала на читателите ми?

грим с Гал С теб споделяме една и съща страст – света на цветовете! Това е нещото, което аз самата искам да предам на всеки, до когото се докосвам. Живеем в шарени времена и е лесно да се загубим в цветовете. Ето ти примера с т.нар. “nude”- ове. Хората се объркват и забиват в сигурни, измити тонове на бежови нюанси, които не винаги разкриват красотата на човека, който ги носи. Затова съветвам читателите ти да открият цветното вълшебство и да се откроят от всички останали! Защото и двете знаем как светват очите на дама, на която сме разкрили неподозираните цветови нюанси в привидно скучните й кафяви очи с малко махагон в дрехите или грима й. А чувството е неповторимо за всички! 🤩 Повече за Галина можеш да намериш е Инстаграм профилът й ето тук. А освен всичко изброено, Гал се занимава и с плетенееее и е много добра. Можеш да разгледаш нейните творения тук. В коментарите можеш да споделиш и ти какво те вдъхновява, когато се гримираш и аккви са любимите ти продукти.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

Свържи се с мен