Капсулен гардероб

Защо капсулният гардероб може би не е за теб и как може да бъде?

Да, определено капсулният гардероб стана много популярен начин за изграждане на гардероба. Но, въпреки това, капсулният гардероб не е особено практично и приложимо решение за някои.

Какво представлява капсулният гардероб, можеш да разбереш тук.

Ако вече знаеш за какво става въпрос и иде реч, знаеш също и спецификите на капсулния гардероб. Нека сега с теб ги поразнищим и разберем защо положението не е чак толкова елементарно и приложимо на практика, но и как може да бъде.

 

Използване на базови дрехи за капсулен гардероб

Те са в основата на един капсулен гардероб. За да могат да са взаимосъчетаеми, дрехите, които подбираш за капсулния ти гардероб, е най-добре да са базови.

Базовите дрехи са тези с изчистена кройка, нищо екстравагантно и крещящо за внимание. Те се съчетават лесно помежду си, защото са съставени от класически модели, които служат по-скоро за допълнение, отколкото за акцент.

До тук всичко е ок, но какъв е твоят стил? А, де!? (Ето тук ти помагам да го разбереш).

Ако твоят стил не се вмества в определенията – класически, изчистен, базов, незабележим – какво правим тогава?

Решението

Базовите дрехи са различни за всеки. Някои приемат за базови бялата тениска и дънките, за други базовите дрехи са кожен клин и леопардово палто.

За да изградиш функционален капсулен гардероб, е нужно добре да разбираш своя стил. Само така можеш да се възползваш от предимствата на този вид гардероб. Иначе си е едно чисто сляпо копиране на идея, на тренд.

Разочарованието ти е в кърпа вързано, ако решиш да си правиш капсулен гардероб по точна схема, която няма нищо общо с твоите предпочитания и личен стил. То е ясно, че базовите дрехи са супер лесни за съчетаване и идеални за създаване на капсулен гардероб.

Но пак те питам – ти кои дрехи смяташ за базови? А ще си щастлива ли да носиш само тези дрехи всеки ден?

 

Използването на определена палитра

Същото е положението и с цветовата гама, която се използва в капсулните гардероби, които ти се предлагат като вариант. Цветовете са мммм базови и ммм скучни. Пак се подбират такива цветове, които се съчетават помежду си изключително лесно.

В това няма нищо лошо, напротив. То е част от чара на капсулния гардероб. Неговата функционалност се дължи в голяма степен и на тези базови цветове (бяло, черно, тъмно синьо, сиво, бежово), при чието съчетаване няма как да сбъркаш.

Но, ако твоите любими цветове нямат нищо общо с наложените за подходящи за капсулен гардероб? Какво правим, ако на теб ти седят всякакви ярки и наситени цветове и обичаш да смесваш принтове?

Решението

Когато изготвяш капсулния си гардероб, използвай своя цветова гама. Ти най-добре знаеш кои цветове те карат да се чувстваш добре, когато ги носиш, и заради това ги слагаш често.

Съчетанията, които ще направиш с твоите цветове, е много по-малко вероятно да ти писнат толкова бързо. Докато съчетания направени с цветове, които са ти наложени от някой друг (който сам за себе си е напълно доволен с тази палитра и просто е решил да сподели своя опит), много скоро ще ти омръзнат. Това ще наложи изготвяне на нов капсулен гардероб или заклеймяването му като неподходящ за теб.

Може би още се колебаеш кои точно са най-подходящите за теб цветове? Прочети тук за цветовия анализ, разбери кой Сезон си и коя палитра е подходяща за теб. Ако срещаш трудности в определянето на цветовете, които да включиш в гардероба си, ми пиши, за да се разберем за час за твоя Цветен анализ.

 

Ограничението в бройката

Много практично и сметко-щадящо решение е да си направиш капсулен гардероб. Имаш един набор от 12, 24, 43, 62 дрехи и ги носиш до скъсване. Подменяш системно, но не особено често, защото си подбрала качествени и хубави материи.

Т.е. шопингът ти е ограничен и целенасочен. Отиваш в магазина за специфично нещо, което не губиш време да търсиш из магазина, защото знаеш точно къде е. Не се луташ, не се чудиш дали дадена дреха ще се съчетае с друга.

Прочети: Шопинг с щастлив край – как да спреш да купуваш глупости?

Пести се и много време от мисли за съчетания. Просто грабваш 2-3 дрехи от гардероба и си готова. Няма какво да се тормозиш и главоблъскаш кое с кое си отива и можеш дори на сляпо да се облечеш.

Проблемът с капсулния гардероб тук идва, когато на теб всъщност това подбиране и съчетаване ти доставя удоволствие, докато бързите аутфити те отегчават до смърт.

Решението

Не се ограничавай в бройката и имай дрехи, които не са включени в проклетия скучен капсулен гардероб, а ти дават нужната доза стилни предизвикателства и адреналин.

Няма проблем да си имаш капсулен гардероб, колкото да можеш да действаш бързо, когато се налага (спирала си алармата 10 пъти и вече закъсняваш 1 час за работа, например). Но, когато имаш предостатъчно време и желание за експерименти, се обърни към тези дрехи, които са извън онази капсулна бройка.

Когато отиваш на шопинг, разгледай и останалите дрехи в магазина и виж дали не можеш да попълниш с нещо бройката на некапсулно-гардеробните ти дрехи. Отпусни се и следвай стила си, не сдържай своите лични стилни пориви и желания за нещо по-така.

Прочети: Какъв е начинът ти на пазаруване – ловец или събирач?

 

Стилът капсулен гардероб

Отново заради всичките специфики на капсулния гардероб при приложението му, стилът, който се препоръчва е предимно спортно-елегантен, свободен или офис-небрежен. Дрехите са удобни, с изчистени кройки и предимно минималистичен дизайн.

Няма натрапчиви детайли, няма ексцентрични решения и ярки контрасти. Акцентите са ограничени до аксесоарите и бижутата. Там можеш да експериментираш, но пак си леко ограничена от стила. Освен, ако не желаеш аксесоарите ти да оберат вниманието.

Решението

Ако стилът ти няма нищо общо с горе-изброените, създай си капсулен гардероб в твоя стил, де! Защо да се мъчиш да се правиш на спортно-елегантна особа, когато бунтакрата в теб крещи, драмата вече лее сълзи и сополи от мъка, а екстравагансът ти седи покрусен и обиден в ъгъла?

Никога не пренебрегвай себе си и своите предпочитания заради някаква тенденция. Каквото и да решиш да правиш с гардероба си, винаги следвай вътрешното си усещане, иначе рискуваш да се побъркаш.

Хубаво, направи си го този капсулен гардероб, но го направи по свой стил и подобие. Ако ситуацията налага да омекотиш личния си стил (примерно за офиса), направи си капсулния гардероб така, че все пак да включва по някакъв начин твоя стил.

Рано или късно така или иначе ще си проличи какво се крие зад тия базови еднотипни дрехи. Личността ти винаги ще иска да се изрази, а ако я потискаш, само ще си докараш някоя болест и много разочарования поради недоразбиране.

Прочети: Различните стилове на обличане – какъв наистина е твоят стил?

 

Както виждаш, това да си направиш капсулен гардероб не е хич толкова елементарна работа. Ако го създаваш само, защото е модерно, се приготви за изненади. Не е изключено да разбереш много скоро, че ти просто не можеш да се ограничиш така в съчетаването и притежаването на дрехи.

Но капсулният гардероб не е създаден, за да те кара да се чувстваш ограничена. Напротив, той трябва да ти помага и да ти разкрива неща за стила ти, които преди не си знаела. Ако още търсиш стила си, капсулният гардероб може да ти покаже точно какво ти харесва, почвайки от най-елементарните дрехи – базовите.

С времето твоите базови ще се изменят, ще разбереш кои цветове са подходящи за теб и ти носят настроение и комплименти, ще можеш по-ясно да определиш стила си. Капсулният гардероб е просто едно добро начало за опознаването му.

Прочети и:

Базови дрехи – колко и кои са задължителни за гардероба ти?

Кои цветове са неутрални и за какво служат в облеклото?

Какво да правиш с дрехите, които не носиш?

Ако тези съвети са ти харесали и искаш повече хора да научат за тях, сподели ги с бутоните долу.

Бутон за контакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *