Skip to content

Прическата

Това са съвети от серията „Какво ти пречи да изглеждаш добре?“.

Знаеш ли, че прическата ти играе главна роля във външния ти вид? Скапана ли ти е прическата, скапан ти е целият ансамбъл, който си си спретнала така прилежно!

Разбирам, че не можеш всеки ден да ходиш на фризьор и да си правиш мега прическата постоянно. Но грижата за косата ти е задължителна, ако желаеш да изглеждаш стилна и красива. И не говоря за някакви кой знае какви невероятни грижи и процедури!

Как да се грижиш за косата си?

Избор на подходящи измиващи средства

Ми как очакваш като си си взела шампоан за нормална коса, а твоята е претърпяла изтощително изсветляване и то в домашни условия, да не ти се сплесква и да не ти е суха и грозна? Хората са го измислили, написали са на бутилките за каква коса е подходящ продуктът. Ако не си носиш очилата, не си купувай шампоан на сляпо и после – „Ами, тя косата ми е такава – сплескана“.

Понякога изборът на шампоан може да е труден. Въпреки че си подбрала подходящ за твоя тип коса, ефектът може да не е удовлетворяващ. Съветвам те да пробваш различни марки и да не си правиш заключения от едно нанасяне. Трябва да измиеш косата си поне 3-4 пъти с определен шампоан, за да разбереш как ти въздейства.

Дълго време си купувах все шампоани за обем, но ефектът държеше максимум ден и после няма и помен от обещаната пухкава и обемна грива. Реших да пробвам шампоан за нормална коса и – О, ЧУДО! Огромна разлика! Косата ми стана някак по-лека и мека, което я прави и по-обемна за по-дълго време. Оказа се, видиш ли, че шампоаните за обем само са утежнявали лично моята коса.

ПРОБВАЙ – безценен евъргрийн съвет!

Не се подвеждай и по цената, защото понякога точно най-скъпите шампоани се оказват най-неподходящи за твоята грива, а някой за 3лв  ти придава обем, блясък и здравина, точно както си искала! Всичко зависи от това как косъмът реагира на различните съставки, а това няма как да го разбереш, ако не пробваш.

Избор на подходящ цвят

Значиииии, много е гадно да не си подбрала правилно цвета на косата си. Това тотално може да те погуби. Ама и най-хубавите, стилните и точно подбраните дрехи да си си сложила, косата ти в някакъв абсолютно неподходящ цвят ли е, край, до тука бяхме със стила и естетиката.

Ако се чудиш защо нищо не ти седи добре, защо изгледаш някак изморена, измъчена, сбръчкана и състарена, мноооого вероятно е да е от цвета на косата ти.

Сега ще ти разкажа за моя опит. Аз съм с естествено тъмно кестенява коса, но някаква муха ми влезе в главата (отровна муха, цеце, хапеща гадна твар!) и реших да пробвам да се изсветля. Започнах леко така с отделни кичури и стигнах до руси кичури и на светло кестенява основа. Приличах на леля ти Гинче от Залупеново, дето плете шошони на пазара!

Нищо де, пробвах, видях, че на мен светла коса грам не ми отива. Но не се побирах в кожата си, когато се гледах в огледалото. Все исках да разкарам и прикрия тия кичури, цялото това цветно недоразумение на главата си! И какво облекчение изпитах, когато се боядисах отново тъмна. Погледнах се и видях СЕБЕ СИ! Възвърнах си личността и красотата.

Избор на фризьор

Много важно решение е кой ще бъде твоят фризьор. Той е човекът, който може да те насочи за всичко изброено до тук. Ако е добър в работата си, ще знае кои продукти за грижа да ти препоръча, как да промени цвета на косата ти, без да стигаш до моето положение, описано горе, и как да я стилизираш и оформяш.

Как да разпознаеш добрия от некадърния фризьор? Цената на услугите му не винаги е критерии. Аз лично съм открила, че добрите фризьори винаги първо докосват косата ти, за да я усетят. Оценяват какъв е косъмът и как най-добре да бъде третиран. Това включва измиване, начин на подстригване, боядисване, оформяне.

Добрият фризьор подстригва така, че косата ти да расте красиво. Освен, ако не е някоя засукана прическа, която иска по-честа поддръжка. Добрият фризьор никога няма да ти предложи студено къдрене. Никога няма да изруси гарваново черната ти боядисвана коса за един ден!

Добрият фризьор ще те насочи в избора ти на подходящ цвят и ще ти обясни защо платинено русо не е най-доброто решение за теб, примерно. Добрият фризьор няма да използва допотопни материали за обработка на косата ти (като шапка за кичури, каска и къдрин). Добрият фризьор няма да те подстригва 20 години по един и същ начин, а ще ти предлага нови и модерни решения за косата ти.

Избор на прическа

Тук пак фризьорът се намесва, но и ти самата можеш да вземеш това решение. Аз тук пак се включвам с най-най-любимия ми съвет – ПРОБВАЙ! И го давам, защото виждам толкова много жени, който сякаш са останали някъде в миналото, когато дадена прическа е била модерна и им е седяла супер готино, но в момента изглеждат просто неадекватно и старомодно.

И стига с това студено къдрене, моля ти се! На нищо не прилича косата след подобна унищожителна процедура! Сякаш си я мачкала в длани, търкала си я по черепа си, накрая си я изгорила с машата и топирала. Моментално смени фризьора, ако идеята е била негова. Че и твоя да е била и да се е съгласил, пак е за уволнение!

Или тези разноцветни кичури – тука русо, там черно, ето и кестеняво някакво. Никакво преливане, резки контрасти, дребни къдрички. Има толкова нови, красиви и щадящи начини за промяна на цвета и прическата. Цената може да е по-висока, но, ако не можеш да си я позволиш, по-добре не залагай на такива процедури и остани с естествената си коса, или поне я боядисвай в един цвят само.

Следи за тенденциите при прическите, за да изглеждаш адекватно. Съобразявай прическата си с формата на лицето и структурата на косъма ти. Има толкова много информация и снимки в интернет, които можеш да ползваш за вдъхновение. Събери си няколко снимки и ги покажи на фризьора ти, обсъдете кое ще е най-подходящото решение за теб.

Пак личен пример

Когато влезнах в гимназията имах ужасна прическа. Майка ми ме подстригваше (тогава си беше нормално) и бях на черта до брадичката с път по средата. Тъй като крайниците, включително носът ми, растяха със сантиметър на месец и изглеждах като паяк с дълъг прав нос, тази прическа беше адски неподходяща.

Готината ми прическаТогава гаджето (вече съпругата) на брат ми ме заведе при нейната фризьорка и жената ми направи страхотна асиметрична прическа с дълъг леко филиран бретон настрани! Преобразих се! Вече можех да кажа, че съм красива дори. Момчетата почнаха да ме заглеждат и си хванах и гадже. Бреййййй, каква промяна какво нещо! И само от една прическа!

Снимката показва горе-долу същата прическа, но тук съм на 30. Виж колко яко ми седи и си представи, че съм на 16. Появих се в училище сякаш бях в онези тийнейджърски филми, в които грозницата се оказва красавица и всички са – „Уаааааауууу“!!!

Надявам се всичките тези съвети да са те накарали сериозно да обмислиш какво правиш с косата си и на кого поверяваш грижите за нея. Една промяна в продуктите, цвета, прическата и фризьора могат да променят коренно външния ти вид. Не е нужно да стигаш до някаква емоционална криза, за да решиш да си смениш прическата. Просто се погледни в огледалото и си отговори честно на въпроса дали се харесваш с тази коса и дали, ако я промениш, няма да се чувстваш по-красива, по-различна, по-уверена?

Ако тези съвети са ти харесали и искаш повече хора да научат за тях, сподели ги с бутоните долу.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: