Skip to content

Как да си избереш сако

Сакото е задължителна дреха в гардероба на съвременната жена. То е не само необходимост, но и елегантна добавка към всеки тоалет. 

Едно добре подбрано сако може да ти служи за съчетания с всички категории дрехи в гардероба ти, независимо от нивото им на рафинираност. Сакото винаги ще кара облеклото ти да изглежда по-шик. 

Но как да избереш подходящото сако при толкова голям избор по магазините? Е, на правилното място си, настани се удобно и чети нататък. 

 

Елементите на едно сако: 

Конструкцията на сакото е една от най-сложните (да не кажа, че си е направо номер 1 по комплексност), затова и цената на хубавите сака е толкова висока. Ще започна от горе надолу. 

 

1. Подплънките

на сакото служат за придаване на форма и линия на раменете. Те могат да са тънки или по-плътни, като вторите препоръчвам на дами със скосени рамене, за да ги оформят. Не бива да минават линията на раменете, освен ако ръцете не са по-пълни. Саката с подплънки винаги седят по-елегантно и делово, докато тези без са по-небрежни и ежедневни. 

 

2. Реверите

За тях съм писала подробно тук, затова няма да те занимавам с тях сега. Само ще ти подскажа, че е важно да ги съобразиш с фигурата, чертите на лицето си и деколтето на блузата, която ще носиш отдолу. 

 

3. Дължината на ръкавите

Трябва да е до кокалчето на китката или малко под него. Преди да решиш да коригираш ръкавите на сакото, прецени как ще ги носиш. Ако ще ги навиваш или придърпваш нагоре, по-добре не се занимавай с корекции. Ако смяташ да ги носиш отпуснати, то виж дали имат копчета и как ще се отрази корекцията на тяхното положение. 

 

4. Пенсове на талията

Това са шевовете отзад на гърба и тези в предната част, които служат за вталяване на кройката. Пенсове в предната част се използват и за оформяне на място за гърдите. Ако си с малки такива, не бива да има отпуснатост в тази област. Ако си с големи, първото копче не бива да те стяга. 

 

5. Копчетата

Подбирай ги спрямо фигурата си. За голям бюст е по-добре сакото да има 2 копчета и да е с едноредно закопчаване. Малкият бюст ще бъде елегантно прикрит с двуредно закопчаване. Колкото си по-висока, толкова повече копчета може да има сакото. Внимавай с дизайна на копчетата на сакото – колкото по-класически и изчистен, толкова по-лесно ще го съчетаваш с повече дрехи. 

 

6. Хастарът

По него можеш да определиш качеството на изработката на сакото. Хастарът може да бъде в същия цвят като сакото, а може и да е съвсем различен. Цветът не влияе толкова качеството, колкото самата материя на хастара и начинът, по който е прикрепена към сакото. По-дълготрайните и качествени сака имат хастар. 


7. Джобовете

При тях е важно да съобразиш фигурата си, защото те винаги придават обем и насочват вниманието към мястото, на което са поставени. Най-добрата позиция е малко под талията. Вътрешните джобове с външно капаче са най-елегантни и запазват формата на линията, а тези с външни видими джобове са по-кежуал. 

 

Какво да съобразиш, когато си избираш сако 


1. Качеството

Ако смяташ да си купиш първото сако в живота си, заложи на качеството, макар цената да е висока. Приеми покупката на сако като тази на зимно палто или яке, защото едно хубаво, добре изработено и качествено сако ще ти служи безотказно години наред. То ще ти помага да превръщаш и най-обикновения тоалет (дънки с тениска, например) в елегантен и представителен такъв. 

2. Размерът

Много е важно да се подбере и правилният размер. 

Да, сега тенденциите са ориентирани около oversize моделите, но те съветвам да потърсиш такова сако в някоя хубава втора употреба и да не даваш много пари за него.  

3. Материята 

Освен самата конструкция на сакото, важна е и материята, която е добре да е по-плътна и стегната, отколкото тънка и лека. Най-добре да бъде примес от естествена и изкуствена материя. Наличието на вълна е винаги добър знак за качеството на сакото. 

Защо материята на сакото трябва да е по-плътна и тежка? Защото, мила стилна читателко, тук играем с пропорциите на облеклото. По-плътната материя на полата/панталона кара фигурата ти да изглежда по-тежка в долната част. При силует V нещата са малко по-различни. 

4. Кройката

Избери изчистена линия и класическа кройка на сакото, за да можеш да го съчетаваш с възможно повече дрехи. Същото важи и за цвета, особено ако бюджетът ти не е особено висок, по-добре заложи на твоите тъмни неутрални или светли неутрални цветове. Ярките цветове и шарките можеш да избереш, когато вече имаш няколко красиви и качествени сака в неутрални цветове. 

Когато го пробваш, не бива да усещаш придърпване. Сакото трябва да приляга идеално по линията на тялото ти. Ако не можеш да закопчаеш най-долното копче, значи ти е малко в ханша и е необходим по-голям размер и корекция отзад на нивото на бюста при шивач. 

Вдигни ръцете си, свий ги в лактите и ги размахай пред гърдите, за да усетиш дали ти опъва на гърба и дали можеш да се движиш свободно. 

 

Изборът на подходящо сако е наистина важен за твоя гардероб и стил. Правилното сако може да направи чудеса със самочувствието и начина, по който изглеждаш, защото винаги придава една елегантна завършеност и вдига нивото на цялостната визия. 

 

При консултацията Шопинг асистент ще разгледаме точно какъв модел сако ще ти отива най-много е удачно да си купиш. Повече за тази консултация можеш да разбереш, като натиснеш бутона долу. 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: