Skip to content

Кои 10 характеристики да съобразиш при избора на дънки?

Колко чифта дънки имаш и колко от тях носиш? Със следващите съвети ще ти обясня кои дънки са най-подходящи за твоята фигура и за какви детайли да следиш, когато си търсиш нов чифт.

Дънките са най-харесваните панталони и най-купуваните такива. Но има един проблем, а той е, че се предлагат много малко разнообразни модели. Повечето марки дънки с ниски цени имат предимно скини дънки на пазара, а скинито далеч не е най-подходящият модел за всеки.

Точно обратното дори – скини дънките са адски жестоки клюкарки и издайници. Нищо не остава скрито покрито със скинито, освен ако не ги носиш с дълга туника или жилетка. Но поради липса на разнообразие от модели по магазините, си принудена да си вземеш точно този модел.

Спокойно, има и модели, които са деликатни към фигурата ти и могат да накарат краката ти да изглеждат страхотно. Просто трябва да имаш предвид следните характеристики, когато си избираш дънки и да питаш и за други модели в магазина.

Материята

Деним с еластан

Има различни деними (материята, от която се изработват дънките). Някои са дебели, някои по-тънки и подходящи за по-топли дни. Някои съдържат еластан, други не.

Ако краката ти са по-пухкави, избери деним с някакво съдържание на еластан. Денимът без еластичност е по-твърд и може да не ти е особено комфортно. Колкото повече еластан има в денима, толкова повече ще се очертават краката и ханшът ти, но и толкова по-еластични и удобни ще са дънките.

Начин на тъкане

Как е изтъкан денимът

Денимът може да бъде изтъкан по различен начин, който се отразява на изгледа на плата. Някои модели имат вертикални линии, които издължават краката. При други е някак хаотично и плата изглежда все едно ти е развален старият телевизор.

Всъщност начинът на тъкане може да не е особено забележим, но разликата се вижда, когато го облечеш и се погледнеш в огледалото. Деним с вертикални линии ще ти седи по-издължаващо от онзи хаотичия.

Цвят

Различни цветове на денима

Цветовете на синия деним (и на другите цветове, де) варират по стойност (тъмен до светъл) и по подтон (топъл или студен). В зависимост от това какво ще облечеш нагоре, трябва да съобразиш подтона, за да се създаде хармония в облеклото.

Важно значение за това дънките с какви цветове дрехи ще си отиват, играят и шевовете. Цветът на шева може да ти подскаже за подходящите цветове за блузите, с които да съчетаеш съответните дънки.

По-тъмните дънки са по-вталяващи и „официални“. Белите дънки могат също да са по-шики-мики. Но в зависимост от кройката това е възможно да се промени. Светлите и шарени дънки привличат вниманието към краката и са подходящи за фигури, които целят това (Фигури V, Н, О, I).

Талията

Различни височини на талията на дънките

Високата талия гарантира издължаване на краката. Но не винаги е добро решение, особено ако торсът ти е по-къс (между гърдите и чатала). Създава се една странна квадратна къса визия на тялото ти на фона на неестествено дълги крака.

Висока талия е подходяща за Фигури А, Х, I и 8, защото те обикновено имат дълги талии и скъсяването на торса не е проблем. Средна талия (под пъпа) е подходяща за всички фигури, стига да ти е удобна.

Високата талия може да накара дупето ти да изглежда по-плоско, отколкото е. Това може да е целен ефект, ако си с пищно дупе. Ще го издължиш и стесниш визуално. Но, ако дупето ти не е особено изпъкнало, заложи на ниска талия.

Ниската талия е подходяща за дами с къс торс и за Фигури Н, V и О. Ако имаш коремче, ниската талия няма да ти помогне да го прикриеш, но поне няма да го подчертае като високата и няма да ти е дискомфортно, когато сядаш.

Форма на крачола

Фрона на крачолите на дънките

Най-издължаващият и стесняващ модел определено е boot cut. Препоръчвам го за Фигури А, Х, 8. Тяхните крака често са по-къси и имат нужда от дънки, които седят прави надолу и леко се разкрояват под прасеца (това действа балансиращо при широк ханш).

Клош крачолите са подходящи за Фигура V, защото балансират широките рамене. Много широките крачоли са подходящи за по-високи жени или за носене с дебели платформи, за да може височината да обере от ширината.

Правите дънки са подходящи за всички фигури и седят прекрасно. Издължават, подчертават целенасочено и придават стилна визия. Все повече се завръщат по магазините, възползвай се.

Модели като boyfriend и mom, чийто кройки са със стесняващи се крачоли, седят готино на дълги крака, но не вършат работа на късите. Поради спецификата на самата кройка, не са от най-комплементиращите за фигурата и често изглеждат неадекватно, ако не са подбрани правилно. Фигури I, V и Н могат да си позволят да носят такива модели без проблем.

Дължина на крачола

Различна дължина на крачолите на дънките

Колкото по-къси са краката ти, толкова по-дълги трябва да са крачолите. Избягвай да подвиваш излишната дължина, ако си с къси крака. Най-добре дай дънките на шивач да ти ги скъси.

Когато подвиваш навън, изкарваш светлата страна на денима (при повечето тъмни е така) и добавяш 2 хоризонтални линии, които визуално режат дължината на крака ти като остър нож хамбурски салам. Колкото по-широко е подвиването, толкова повече ще ти скъсяват краката.

Ако искаш да пробваш скъсени дънки (cropped), които са много нашумели напоследък, съобрази дължината на изрязването. Колкото по-тънки и дълги са прасецът и глезенът ти, толкова по-високо можеш да си позволиш да свършват дънките.

Най-добрата дължина за отрязани и навити дънки е малко над глезена. Колкото по-високо е навиването и скъсяването, толкова по-късички ще ти изглеждат крачетата. Подходящите обувки могат да коригират това.

Джобове

Джобовете играят огромна роля в представянето на ханша ти. Ако ханшът ти има нужда от допълнителен обем, заложи на пришити джобове в предната част и на декорации по задните джобове.

Ако грам не желаеш да подчертаваш ханша си, избягвай всякакви детайли в тази област. Джобове с капачета са идеални, ако дупето ти е по-плоско. Също така всякакви бродерии, украшения и цветове в тази област биха направили задните ти части да изглеждат по-оформени и привличащи вниманието.

Колкото по-високо са разположени джобовете, толкова по-дълги ще изглеждат краката ти. Все пак внимавай, ако дупето ти е по-увиснало, много високи джобове могат само да подчертаят това излишно. Заложи на джобове, които седят върху средата на дупето ти и имат шевове, които визуално ги дърпат нагоре.

Детайли

Детайли по дънките

Всякакви детайли като нашивки, бродерии, различни цветове на денима, допълнителни шевове, перли, пайети, ципове, изкуствени цветя, плюшени играчки, карат краката ти да са център на вниманието.

Дънки с най-различни допълнителни оформления са подходящи за Фигури V, I, Н и О, ако желаят да почертаят краката си. В зависимост от положението на детайлите, вниманието ще е насочено към тази част от краката и ханша ти.

Протривания

Протривания на дънки

Протриванията и разкъсванията са от категорията детайли, но реших да ги отделя. Протриванията по дънките могат да променят изцяло начина, по който ти седи даден модел.

Хоризонтални протривания около ханша визуално ще го уголемят. Ако искаш да издължиш и стесниш краката си, търси дънки с протривания в центъра на крачолите. Тези протривания е най-добре да почват от средата на бедрото и да не са много забележими, a просто оформящи.

По-скъпите марки дънки подбират начина на протриване, за да придадат определена визия на краката. То си е цяла наука протриването и от него зависи много как дадени дънки ще застанат на дупето и краката ти.

Разкъсвания

Скъсани дънки

Скъсаните дънки са готин и приятен вариант за свободното и по-топло време. Не са особено подходящи за офиса, но пък за след работа, за купон и за уикенда са идеални. Могат да придадат допълнителна доза бунтарство на визията ти.

Имам един съвет към теб, ако си вземеш такива дънки – внимавай как ги обличаш, защото много лесно можеш да ги разпориш безвъзвратно. Най-добре не бързай и ги понавий като чорапогащник, за да избегнеш заплитане на пръстите в дупките. Дори и да си с чорапи, пак внимавай. Винаги съм си разпорвала дупките на дънките, когато съм бързала.

Мога да ти помогна да откриеш кой е твоят модел дънки по време на консултацията Анализ на Фигурата и Визията. Повече за нея ще разбереш, като натиснеш бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: