Skip to content

Как да избереш подходящо офис облекло – 3 сценария

Независимо каква е твоята работа и в каква обстановка работиш, облеклото ти играе важна роля за представянето ти. В следващите съвети ще разбереш как да подбираш дрехите си, така че да се чувстваш и изглеждаш професионално.

Основното ти съображение, във всички случай, трябва да е комфортът. Впиващото се в корема копче на панталона, постоянно въртящата се или качваща се пола, тясната в раменете риза, която не ти позволява да работиш спокойно, пречат на твоята съсредоточена и ефективна работа.

Необходимо е да се съобразиш и с политиката на компанията, за която работиш. Всеки офис си има някакви изисквания за облеклото и дори да работиш от вкъщи, е добре в гардероба ти да се намират и по-офис-подходящи неща.

За повече яснота, съм разделила тези съвети на 3 части, в съответствие с 3 възможни сценария на твоята професия и работна обстановка. Във всяка част ще те посъветвам как да организираш гардероба си според специфичните изисквания на средата.

Корпоративно офис облекло

Да започнем с най-строгия дрес-код, който се среща в по-големите компании, адвокатски и финансови дружества, например, както е и характерен за по-високите позиции.

Стратегията, при изграждането на подходящо облекло за подобна обстановка, е да имаш напълно отделен гардероб, който използваш само за офиса. Нужно ти е да изградиш един хубав капсулен гардероб от 10-тина до 20 дрехи, които да са взаимосъчетаеми.

Как точно да си направиш капсулен гардероб и какво представлява той, можеш да прочетеш ето тук. Както вече споменах – не прави компромис с комфорта, но не пренебрегвай и качеството. 

За да разбереш точно какви дрехи ще ти бъдат нужни, наблюдавай хората в офиса и тяхното облекло. Още докато си на първото интервю, разгледай бъдещите си колеги. Можеш дори да помолиш за разходка из офиса, за да придобиеш още по-добра представа за атмосферата и стила.

Ако желаеш да вкараш малко повече индивидуализъм в корпоративния стил, използвай аксесоари и бижута, но все пак не прекалявай. Можеш да си припомниш какво си видяла да носят другите и така да прецениш до къде може да се разпростира твоята интерпретация на дрес-кода. 

Небрежно офис облекло

Небрежно, ама офис – нали хващаш тънката разлика? Този стил се използва в повечето по-креативни компании, в отделите, където срещите на високо ниво или с клиенти не са често срещани, както и в някои малки фирми.

Отново ще се наложи да позяпаш останалите в офиса и да си направиш една добра преценка до къде да се разпростира небрежното и до колко официално да е офисното. 

Има някои основни правила при офис-облеклото, които изключват големи деколтета, голи рамене (тънки презрамки), къси поли и панталони (разбирай по-къси от малко над коляното), отворени обувки (сандали с виждащи се всички пръсти).

Стратегията при небрежното офис-облекло е да се снабдиш с някои по-официални дрехи, които да съчетаваш с нормалните си дрехи. В това число влизат саката, класическите панталони, ризите, изчистените затворени обувки и т.н. 

Техният стил не е нужно да е строго-официален и можеш да експериментираш с материи, десени и цветове. И все пак не пренебрегвай нивото на рафинираност (за което можеш да прочетеш тук) на избраното облекло.

Гардеробът ти трябва да е разделен на 3 секции:
  1. Офис-подходящи допълнения;
  2. Нормалното ти облекло;
  3. Облеклото ти за свободното ти време, за излизания, домашното и спортно облекло.

Отдели всички дрехи в настоящия си гардероб, които смяташ, че можеш да носиш в офиса (базирайки се на наблюденията ти) и разбери какво трябва да си набавиш за първата секция. Може вече да имаш достатъчно дрехи, за да се впишеш веднага в новата ти офис-среда.

Но, ако забелязваш разминавания между това, което си видяла като стил в този офис, и твоето ежедневно облекло, е добре да си допълниш гардероба с изброените по-горе дрехи. Хубаво е да имаш и под ръка и един изчистен официален костюм, който да използваш за по-важните срещи и събития във фирмата.

За да ти е по-лесно в началото, подреди гардероба си спрямо тези 3 секции. Можеш дори да пробваш да сложиш на една закачалка сет от дрехи, който смяташ да носиш – блуза, панталон и сако, например. Пробвай предварително всички комбинации, снимай се с тях и използвай най-успешните в началото.

Работа от вкъщи

Дори и да си работиш от вкъщи и дейността ти да не предполага какъвто и да е дрес-код, е препоръчително да обмислиш гардероба си. Сега ще ти обясня защо.

Има разлика между това да си хоум-офис за известно време, но да работиш в офиса на компанията по принцип, и това да работиш изцяло от дома си. В първия случай, щеш не щеш, имаш някакво работно облекло, което слагаш, когато си в офиса.

Във втория случай си напълно свободна да избираш как да се обличаш всеки ден и можеш да работиш и по бельо, ако пожелаеш. Но тук се появява един проблем. 

Твоят външен вид и облекло неминуемо оказват влияние върху твоето психическо състояние

и твоята нагласа. Затова те съветвам, ако работиш от дома си, да го правиш със стил. 

Ставаш, пиеш кафе, взимаш си един душ, обличаш нещо удобно, но хубаво и почваш да работиш. Следвайки такъв ритуал, ще можеш лесно да се настроиш на работна вълна.

Това не само ще се отрази на твоята производителност, но и на самочувствието и увереността ти, което от своя страна ще ти помогне на успешната реализация на твоята дейност, която ръководиш от вкъщи.

Инвестирай в удобни и качествени дрехи, които, обаче, са малко по-рафинирани от пижама, анцуг и халат. Трябва да имаш и няколко готини тоалета за излизане и срещи с клиенти и партньори, например.

Начинът ти на обличане по време на работа е не само израз на уважение към професията, която си избрала, към колегите и партньорите ти (клиенти, съдружници, доставчици), но и към самата теб като личност. Съобразяването с дрес-кода и старанието да изглеждаш адекватно за дейността, с която се занимаваш е една много важна част от успеха ти, не съм ли права?

Мога да ти бъда от голяма полза при избора на подходящо облекло за офиса, като можем да обсъдим опциите по време на твоя Анализ на Личния стил или при Изграждането на Фунционален гардероб. Тогава ще видим как с наличните от наличните си дрехи да подбереш подходящите за офиса. Натисни бутона долу за повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: