Офис облекло

Как да избереш подходящо офис облекло – 3 сценария

Независимо каква е твоята работа и в каква обстановка работиш, облеклото ти играе важна роля за представянето ти. В следващите съвети ще разбереш как да подбираш дрехите си, така че да се чувстваш и изглеждаш професионално. 

Основното ти съображение, във всички случай, трябва да е комфортът. Впиващото се в корема копче на панталона, постоянно въртящата се или качваща се пола, тясната в раменете риза, която не ти позволява да работиш спокойно, пречат на твоята съсредоточена и ефективна работа. 

Необходимо е да се съобразиш и с политиката на компанията, за която работиш. Всеки офис си има някакви изисквания за облеклото и дори да работиш от вкъщи, е добре в гардероба ти да се намират и по-офис-подходящи неща. 

За повече яснота, съм разделила тези съвети на 3 части, в съответствие с 3 възможни сценария на твоята професия и работна обстановка. Във всяка част ще те посъветвам как да организираш гардероба си според специфичните изисквания на средата. 

 

Корпоративно офис облекло 

Да започнем с най-строгия дрес-код, който се среща в по-големите компании, адвокатски и финансови дружества, например, както е и характерен за по-високите позиции. 

Стратегията, при изграждането на подходящо облекло за подобна обстановка, е да имаш напълно отделен гардероб, който използваш само за офиса. Нужно ти е да изградиш един хубав капсулен гардероб от 10-тина до 20 дрехи, които да са взаимосъчетаеми. 

Как точно да си направиш капсулен гардероб и какво представлява той, можеш да прочетеш ето тук. Както вече споменах – не прави компромис с комфорта, но не пренебрегвай и качеството.  

За да разбереш точно какви дрехи ще ти бъдат нужни, наблюдавай хората в офиса и тяхното облекло. Още докато си на първото интервю, разгледай бъдещите си колеги. Можеш дори да помолиш за разходка из офиса, за да придобиеш още по-добра представа за атмосферата и стила. 

Ако желаеш да вкараш малко повече индивидуализъм в корпоративния стил, използвай аксесоари и бижута, но все пак не прекалявай. Можеш да си припомниш какво си видяла да носят другите и така да прецениш до къде може да се разпростира твоята интерпретация на дрес-кода.  

 

Небрежно офис облекло 

Небрежно, ама офис – нали хващаш тънката разлика? Този стил се използва в повечето по-креативни компании, в отделите, където срещите на високо ниво или с клиенти не са често срещани, както и в някои малки фирми. 

Отново ще се наложи да позяпаш останалите в офиса и да си направиш една добра преценка до къде да се разпростира небрежното и до колко официално да е офисното.  

Има някои основни правила при офис-облеклото, които изключват големи деколтета, голи рамене (тънки презрамки), къси поли и панталони (разбирай по-къси от малко над коляното), отворени обувки (сандали с виждащи се всички пръсти). 

Стратегията при небрежното офис-облекло е да се снабдиш с някои по-официални дрехи, които да съчетаваш с нормалните си дрехи. В това число влизат саката, класическите панталони, ризите, изчистените затворени обувки и т.н.  

Техният стил не е нужно да е строго-официален и можеш да експериментираш с материи, десени и цветове. И все пак не пренебрегвай нивото на рафинираност (за което можеш да прочетеш тук) на избраното облекло. 

Гардеробът ти трябва да е разделен на 3 секции: 

  1. Офис-подходящи допълнения; 
  2. Нормалното ти облекло; 
  3. Облеклото ти за свободното ти време, за излизания, домашното и спортно облекло.

Отдели всички дрехи в настоящия си гардероб, които смяташ, че можеш да носиш в офиса (базирайки се на наблюденията ти) и разбери какво трябва да си набавиш за първата секция. Може вече да имаш достатъчно дрехи, за да се впишеш веднага в новата ти офис-среда. 

Но, ако забелязваш разминавания между това, което си видяла като стил в този офис, и твоето ежедневно облекло, е добре да си допълниш гардероба с изброените по-горе дрехи. Хубаво е да имаш и под ръка и един изчистен официален костюм, който да използваш за по-важните срещи и събития във фирмата. 

За да ти е по-лесно в началото, подреди гардероба си спрямо тези 3 секции. Можеш дори да пробваш да сложиш на една закачалка сет от дрехи, който смяташ да носиш – блуза, панталон и сако, например. Пробвай предварително всички комбинации, снимай се с тях и използвай най-успешните в началото. 

 

Работа от вкъщи

Дори и да си работиш от вкъщи и дейността ти да не предполага какъвто и да е дрес-код, е препоръчително да обмислиш гардероба си. Сега ще ти обясня защо. 

Има разлика между това да си хоум-офис за известно време, но да работиш в офиса на компанията по принцип, и това да работиш изцяло от дома си. В първия случай, щеш не щеш, имаш някакво работно облекло, което слагаш, когато си в офиса. 

Във втория случай си напълно свободна да избираш как да се обличаш всеки ден и можеш да работиш и по бельо, ако пожелаеш. Но тук се появява един проблем. 

Твоят външен вид и облекло неминуемо оказват влияние върху твоето психическо състояние и твоята нагласа. Затова те съветвам, ако работиш от дома си, да го правиш със стил.  

Ставаш, пиеш кафе, взимаш си един душ, обличаш нещо удобно, но хубаво и почваш да работиш. Следвайки такъв ритуал, ще можеш лесно да се настроиш на работна вълна. 

Това не само ще се отрази на твоята производителност, но и на самочувствието и увереността ти, което от своя страна ще ти помогне на успешната реализация на твоята дейност, която ръководиш от вкъщи. 

Инвестирай в удобни и качествени дрехи, които, обаче, са малко по-рафинирани от пижама, анцуг и халат. Трябва да имаш и няколко готини тоалета за излизане и срещи с клиенти и партньори, например. 

 

Начинът ти на обличане по време на работа е не само израз на уважение към професията, която си избрала, към колегите и партньорите ти (клиенти, съдружници, доставчици), но и към самата теб като личност. Съобразяването с дрес-кода и старанието да изглеждаш адекватно за дейността, с която се занимаваш е една много важна част от успеха ти, не съм ли права?

Каква е твоята офис-среда и как се обличаш според нея можеш да споделиш в коментарите.

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Прочети и:

Базови дрехи – колко и кои са задължителни за гардероба ти?

Що е то – Ниво на рафинираност?

Лятното облекло за офиса – как да се обличаш според дрес-кода, без да завриш?

14 вида деколтета и тяхното приложение

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *