Какво е ниво на рафинираност

Що е то – Ниво на рафинираност?

Чудиш ли се защо някои съчетания, колкото и добре подбрани цветово, не ти се получават, както си очаквала? Има една характеристика, която пропускаш, а тя е нивото на рафинираност.

 

Нивото на рафинираност, мила читателко, определя до колко дадените дрехи, аксесоари, обувки са официални или ежедневни.

Има 3 нива на рафинираност:

1-во ниво – официални дрехи.

2-ро ниво – ежедневни, но все пак елегантни дрехи.

3-то ниво – спортни дрехи.

ниво на рафинираност

 

1-во ниво на рафинираност

Това са дрехи, които се определят и като строго официални и бизнес. Тук влизат костюмите и вечерното облекло. Материите са гладки, лъскави, блестящи. Използват се сатен, коприна, висококачествена вълна, кашмир.

Аксесоарите са от благородни метали, много бляскави, със скъпоценни камъни или просто блестящи големи камъни. Пайети, пера, дантели, както и прозрачните материи също се намират в 1-во ниво.

Обувките са на висок ток, с декорации от камъни, в сатен, гладка кожа и велур, но винаги някак официални.

Друго характерно за дрехите от 1-во ниво е, че поддържката им е сложна. Повечето изискват химическо чистене или някакви специални начини на пране.

Прочети тук: Как да определяш качеството на дрехите

 

2-ро ниво

Тук попадат ежедневните дрехи, със свободни кройки, но все пак неподходящи за тренировки и домашно облекло.

Материите са висококачествен памук, деним, лен, вискоза, мерино. Аксесоарите са по-ежедневни, не толкова бляскави и официални като при първото ниво. Освен от благородни метали, могат да са и от дърво, кожа, пластмаса, глина и т.н.

Обувките са от типа на балерините, мокасините, оксфордките, също и стилетки без декорации от камъни.

Поддръжката може да се извършва вкъщи в пералнята на ниски градуси.

 

3-то ниво на рафинираност

Това са дрехите за свободното ти време и за тренировки. Те са свободни, леки, непретенциозни. Използваните материи са по-нискокачествен памук, полиестер, протрит деним и полар.

Обувките са маратонки, кецове, джапанки. Бижутата нямат място в това ниво. За аксесоари могат да се използват  някои спортни модели часовници или смарт-гривни.

 

Правило при използването на нивото на рафинираност.

Правилото гласи, че можеш да съчетаваш дрехи от ниво 2 с ниво 1 и ниво 3, но не бива да съчетаваш дрехи от ниво 1 и ниво 3.

Възможно е да правиш и такива съчетания (между официални и спортни дрехи), но трябва да са добре подбрани. Стиловете, които използват дрехи от 1-во и 3-то ниво са Креативният, Бунтарският и Спортно-елегантният.

Прочети: Различните стилове на обличане – Какъв наистина е твоят стил?

 

За какво още ти помага нивото на рафинираност?

Освен за подбиране на стила дрехи според ситуацията, нивото на рафинираност ти дава и насоки в съчетаването на материи.

Заради това нивото може да ти се струва неподходящо съчетанието, например, между раздърпаната ти памучна тениска и пола от сатен, въпреки че цветово може да си отиват.

 

Как можеш да промениш нивото на рафинираност в гардероба си?

Ако поради някаква причина ти се налага да започнеш да се обличаш по-официално (нова работа или обкръжение) или пък трябва да свалиш малко нивото, защото се очертава да си почиваш или имаш нужда от повече комфорт (работа от дома, майчинство, повече свободно време), ще се наложи да промениш и нивото на рафинираност на облеклото си.

Това, което можеш да направиш, е да започнеш да подбираш облеклото си с леки промени. Ето тук съм ти показала как това може да се случи.

Как да работиш с нивото на рафинираност

Когато внасяш малко по-рафинирани елементи в облеклото си, ти вдигаш нивото. Дрехите ти ще станат по-ежедневни и спортни, ако подбираш по-свободни кройки и по-матови и материи.

От Ниво 3 към ниво 2 можеш да преминеш като избираш вместо памучни тениски, блузи с интересни деколтета и детайли, а към ниво 3 да смениш памукът със сатен или друга лъскава материя и по-подчертаваща извивките на тялото кройка.

Обратното правиш, когато минаваш от по-високо към по-ниско ниво – заменяш прибраните конструкции с по-свободни и лъскавите, скъпи материи, с непретенциозните памук и вискоза, който да внесат комфорт в ежедневието ти.

 

Когато съобразяваш нивото на рафинираност на дрехите си, ти изглеждаш адекватно и изискано, дори и да си просто облечена изцяло в 3-то ниво.

 

Прочети още:

Научи се да прикриваш, започни да подчертаваш!

Материи и текстури – кои са подходящите за теб?

9 начина да накараш облеклото си да изглежда скъпо

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *