Skip to content

10 основни принципа на Перфектния Гардероб

Гардеробът е онази мебел в дома ти, която съхранява много повече от просто дрехите ти. Там е закачен, сгънат и подреден целият ти живот.  

Считам себе си за добър гадател на гардероби и мога лесно да определя що за човек е запълнил с дрехи това пространство, какви са заниманията, интересите и характерът му. Но виждам и къде могат да се направят някои подобрения, които значително да улеснят живота на собственика на дадения гардероб. 

Така ми хрумна да взема да напиша какви са основните принципи на Перфектния Гардероб. Защо “перфектен”? Защото, ако следваш тези принципи, гардеробът ти ще ти служи във всяко начинание и ще те кара да се чувстваш като най-добрата версия на себе си, а.к.а. Перфектната ТИ. 

Ето и кои са тези прословути принципи. 

 

Подбор 

Запази гардероба си само за нещата, които харесваш 100%. Няма смисъл да запълваш мястото с дрехи, които не удовлетворяват твоите предпочитания и личен стил. 

Освен да ти пречат и да те разсейват, те само заемат пространство, което можеш да използваш за много по-любими дрехи.  

 

Удобство 

Комфортът е основен за Перфектния гардероб. Ако дадена дреха не ти е удобна, дразни кожата ти, стяга те или ти пада, защото е голяма, какъвто и да й е проблемът, нека той не бъде повече в твоя гардероб. 

Дрехите ти трябва да ти служат, а не да те тормозят и да те спират от това да се наслаждаваш на живота си. Което ме навежда на следващия принцип: 

 

Действие 

Каквото и да се наложи да правиш в дрехите си – ходене, тичане, клякане, седене, танцуване, троен аксел или циганско колело – не бива да срещаш особена съпротива. Никога не знаеш какво те очаква в твоя ден и е жалко заради рестрикции на облеклото да не можеш да се впуснеш във някое спонтанно предизвикателство. 

 

Разнообразие 

Дори и да си фен на Капсулния гардероб, като система за подреждане на гардероба, за която можеш да прочетеш тук, е важно да имаш относително разнообразие и възможност за избор. 

Има дни, в които искаш да си по-незабележима, в други да събираш погледите по улиците. Особено ако водиш динамичен живот и се налага да сменяш различни роли през дните си, е добре да разполагаш със съответното разнообразие от дрехи в гардероба. 

Важно е да имаш добра основа от базови дрехи (за тях можеш да прочетеш тук) и да можеш да ги надграждаш с интересни и съответстващи на твоя стил и нужди акценти. 

Качество 

Изгради Перфектния Гардероб от качествени дрехи, които да ползваш повече от 1-2 сезона. Когато погледнеш на инвестицията си в перспектива виждаш, че всъщност си спестила много пари. 

Избягвай да купуваш дрехи, само защото са намалени или изглеждат като страхотна оферта, защото рискуваш да се затрупаш с неща, които бързо амортизират, не носиш и не харесваш. 

Това е една от основните причини да няма какво да облечеш, а гардеробът ти да прелива от дрехи. Когато избираш дрехите по качество, ти ставаш по-взискателна и това си личи. 

 

Индивидуалност 

Гардеробът ти трябва да отразява най-точно твоя личен стил. Няма нужда да се слагаш в някакви рамки и да се опиташ да определиш стила си като “женствен” или “бунтарски, например.  

В статията за различните стилове на обличане, която можеш да прочетеш тук, съм изброила основните такива, но ти може да си съчетание от няколко или да добавиш своя индивидуална нотка. 

Определи своя стил конкретно и без задръжки. Напиши си всички определения, които искаш да придадеш на гардероба си и когато го отвориш, той да излъчва точно това. 

 

Стилът преди Тенденциите 

Тенденциите не бива да нарушават твоя стил и да го изкривяват по какъвто и да е начин. Те само ти помагат да бъдеш в крак с времето и да поддържаш гардероба си актуален и модерен. 

Не всички тенденции са създадени за всеки и това им е чарът. Изгради умение за надграждане на стила чрез тенденциите и никога няма да станеш жертва на модата или пък да изглеждаш старомодна. 

 

Търпение 

“Рим не е построен за един ден” – чувала ли си тази сентенция? Същото се отнася и за Перфектния Гардероб, който изисква време и внимание за изготвянето му.  

Ако смяташ да предприемеш кардинална промяна, не бързай, а работи с търпение и отдаденост. Може да вкарваш по едно ново попълнение на месец или сезон, но нека е наистина подбрано внимателно и с идеята за функцията му в твоя Перфектен Гардероб. 

 

Развитие 

Дори и да си изградила стабилна основа на своя стил, не спирай да надграждаш и развиваш Перфектния Гардероб. Нека винаги бъде в хармония с твоя начин на живот и промените, които настъпват в него. 

Препоръчително е всеки сезон да ревизираш гардероба си, да му дадеш възможност да “диша” и да премахнеш всички ненужни дрехи. Как да направиш това, съм те съветвала тук.

 

Любов 

Обичай всички дрехи в гардероба си, защото те карат да се чувстваш красива, уверена и стилна! Всичко, което слагаш в гардероба си, трябва да ти служи, да те прави щастлива и удовлетворена. 

Когато се обличаш, ти трябва да бъдеш сигурна, че си направила най-добрия избор, а това се получава само, ако обичаш всичко налично. Ок, не е нужно да си лудо влюбена във всяка дреха, но, когато харесваш това, което притежаваш, е много по-лесно да вземеш решение какво и как да облечеш. Проблемите започват, когато обичаш дрехите си толкова много, че искаш да ги облечеш всичките наведнъж.

Пожелавам ти да стигнеш до това състояние, пък после ще му мислим, нали?

Как да изградиш бързо и лесно своя капсулен гардеорб с наличните си дрехи можеш да разбереш като натиснеш бутона долу.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: