Skip to content

Създай своя идеален гардероб от обувки 

Колекционирането на обувки е любимо хоби на много жени, но за поддържането му се изискват и доста средства. Във всички случай е добре да имаш един спретнат гардероб от тях, който да задоволява всички твои нужди и предпочитания.

За да те улесня в процеса на отсяване на най-необходимите и подходящи обувки, ти предлагам да вземеш предвид следните 5 точки, за да можеш да създадеш един идеален гардероб от обувки. Така ще можеш бързо и лесно да определиш от какви обувки имаш реално нужда и с кои можеш да се разделиш още сега.

1. Начин на живот

Неслучайно слагам начина на живот в началото на списъка. Необходимо е да определиш какви дейности извършваш на дневна, седмична и месечна база. 

По този начин ще ти стане ясно от какви обувки имаш най-голяма нужда, за коя дейност да си позволиш по-голямо разнообразие и в коя сфера имаш липси, които не ти позволяват да й се насладиш напълно.

Например, имаш гардероб пълен с токчета за работа, а обичаш да се разхождаш през свободното си време, но имаш само едни скапани кецове, които хич не харесваш. Тогава е време да спреш със закупуването на стилетки и да се насочиш към нещо по-разходко-подходящо.

Особено важно е да ревизираш наличността си, когато претърпяваш промяна в начина на живот и се налага да смениш тотално, както облеклото, така и обувките си. Например излизаш в майчинство. За известен период от време ще трябва да се ориентираш към възможно най-удобните и приятни за дълго носене обувки.

2. Обувки за различни сезони и промени във времето

Нашата географска ширина изисква пълен арсенал от видове обувки за различно време. Има една голяма амплитуда в температурите и 4-те сезона допринасят за разнообразието в проявлението на климата.

Тук любителките на обувки могат много да се развихрят и да създадат една богата колекция за дъжд, сняг, поледица, потоп, жега, ураган, слоеста, купеста или купесто дъждовна облачност, слънчеви топли дни, прохладни нощи, за плаж, планина, езеро, спа-център…

обувки за различно време и сезон

Останалите могат да се ограничат до няколко чифта, които да покриват нуждите им за 4-те сезона и съпътстващите ги климатични особености. Сандали за лятото, затворени (мокасини, балетки, кецове) за пролетта, боти за есента и високи ботуши за зимата – това са най-необходимите ти обувки за всеки сезон.

С течение на времето и промяната на тенденциите можеш да обновяваш своите сезонни обувки, да добавяш и някой извънреден чифт (гумени ботуши за дъжд, спортен чифт за преходи в планина, джапанки за морето и т.н.).

3. Ниво на рафинираност

При избора на обувки е важно да съобразиш нивото на рафинираност, защото лесно можеш да се окажеш с неподходящи такива, които събират прах в шкафа, защото не можеш да съчетаеш с наличните си дрехи.

ниво на рафинираност

Може много да ти допадат сатенени сандали на висок тънък ток с катарами с камъни и златни кантове или груби, захабени, ексцентрични маратонки, но стилът ти на обличане и начинът ти на живот да са напълно противоположни на твоите влечения към тях.

Виждала съм много гардероби, пълни с обувки, които са от 1во ниво на рафинираност и дамите намират за изключително трудно да ги носят и съчетават с облеклото си, което е по-скоро 2-ро или към 3-то ниво на рафинираност. 

Да, по-рафинираните обувки са доста по-красиви и изящни. Затова много дами имат богата и неизползвана колекция от красиви обувки, които не носят.

Проблемът идва от това, че не се купуват необходимите чифтове, които наистина ще влизат в честа и стилна употреба, но са малко по-обикновени.

4. Обувки в съчетание с цвета на косата

Един от начините е с използването на същия цвят обувки като този на косата ти. Този метод създава една координираност във външния вид, която работи за придвижване на погледа от краката към главата ти.

обувки и цвят на косата

Съчетаването на обувките с цвета на косата ти е страхотен трик за корекция на всякакви съчетания. Дори да не носиш подходящия контраст или се чудиш как да направиш съчетание, което не е подходящо за теб, интересно и приложимо, сложи си обувки в същия цвят като косата ти.

Съветвам те винаги да имаш по един чифт обувки с цвета на косата си за всеки сезон, за да можеш лесно и бързо да разрешаваш всяка стилна дилема. 

5. Обувките ти и личният ти стил

Да, за накрая оставих да разгледаме твоите специфични предпочитания и личен стил, защото, ако си внимавала до тук, би трябвало да си се ориентирала добре в състоянието на настоящия ти гардероб от обувки.

Когато ревизираш обувките си и преценяваш от какво имаш нужда, е добре да си зададеш следните въпроси:

 • Кои обувки са ти най-удобни?
 • Какъв е стилът ти на обличане?
 • Какво носиш повече- рокли/поли или панталони?
 • Ходиш ли много през деня?
 • Важно ли е за теб да са ти топли краката или предпочиташ да дишат?
 • Трябват ли ти специални стелки или подметки?
 • За какви случаи са ти нужни обувки – официални, ежедневни, за почивка, тренировки и т.н.?

Съобразявайки се с личния ти стил на обличане, трябва да знаеш и:

 • Какви десени и цветове обувки предпочиташ – едноцветни или шарени?
 • От какъв материал трябва да са – кожа, набук, плат, гума?
 • Какви детайли харесваш – връзки, катарами, дебели подметки, тънки точкета, остър или заоблен връх?
 • Искаш да имаш голям или малък избор?
 • Искаш ли обувките ти да са акцент в облеклото ти?
 • Колко рафинирани са обувките ти?

 

Сега за финал ще ти споделя какво има в моя гардероб с обувки. 

В апартамента на родителите си съм оставила доста кутии с обувки, които съм слагала не повече от 2-3 пъти. Това са красиви, елегантни и много неудобни.

С времето разбрах, че на мен са ми нужни обувки, с които мога да ходя дълго време, защото не обичам да ползвам градски транспорт, а да се разхождам. Поставих това условие на първо място. 

Следващото ми условие е краката ми да се чувстват комфортно в обувката, без да се запарват или да измръзват. Изключих всички обувки от изкуствени материи от гардероба си.

За мен е важно обувките ми да са съчетаеми с възможно повече тоалети в гардероба ми. Залагам на изчистени, класически модели, без много детайли и странности. За всеки сезон имам поне 2 чифта, като един от тях е задължително черен. Други цветове са бежово, бяло и тъмно синьо. Смятам да си купя скоро едни червени, ей така за акцент.

Предпочитам ниските обувки, с които, както казах, мога да ходя необезпокоявана поне няколко часа. Харесвам модели с връзки, особено високите ботуши с връзки са ми фетиш, но имам специфични условия, които не всички обувки с връзки изпълняват.

Заострен пред заоблен връх – за да хармонира на острите ми черти и дългия ми нос. 

Колкото до най-подходящите модели обувки за теб, ти предлагам да ги обсъдим по време на консултацията Шопинг асистент. Тогава ще ти дам и насоки за подходящите съчетания на наличните ти обувки. Бутонът долу ще ти послужи за повече информация за тази консултация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: