как да си избереш боти

Боти – кои са твоите?

Ботите могат да седят както много елегантно и стилно, така и да объркат цялата ти визия, което се дължи на тяхната височина.

Когато избираш боти, трябва да разгледаш добре до къде точно стигат те. Височината (не на тока, а на гърлото на обувката) е определящ стилен елемент от модела на твоите боти.

В следващите редове ще ти разкажа как да определиш най-подходящия за теб модел боти, така че крачетата ти винаги да допълват по стилен начин твоя елегантен изглед.

 

Каква е височината на  гърлото на ботите? 

Основното правило, което трябва да следваш тук, е горната част на ботите (гърлото) да стига до най-тънката точка на глезена. Това е заради хоризонталната линия, която се създава от края на ботите и която разширява визуално крака.

За хоризонталните линии съм те съветвала тук. 

до къде стигат ботите

Най-тясната точка е над кокалчето на глезена. Колкото по-нависоко е разположено гърлото, толкова по-разширяващо ще действат ботите на краката ти.  

От това могат да се възползват дамите с тесни глезени и прасци, но тези с по-широки трябва да внимават.

За подходящите обувки за широки прасци съм те съветвала тук. 

Също така – колкото по-висока е горната част на ботите, толкова по-издължаващо ще действат на крака. Тези модели са подходящи за скъсени дънки и панталони, като и по-дълги миди поли. 

Колкото по-ниска е горната част, толкова по-къси ще изглеждат краката, но пък тези модели седят добре с тесни дънки и клинове, които могат да се приберат в ботите. Ако ги подбереш и в един цвят, скъсяването на краката отпада почти на 100%.

 

Каква е ширината на ботите? 

Пак ще говорим за гърлото, онази част, която е около и над глезените. 

ширина на ботите

Тесните боти, които седят по крака, го издължават и подчертават. Оообаче това не е случая при по-пълните глезени, защото се получава точно обратния ефект – подчертава се ширината и масивността. 

Колкото е по-широка горната част на ботите, толкова по-тънък изглежда глезена. Тук трябва да внимават дамите с тесни глезени. Ако ботите са много широки, глезените ще изглеждат кльощави. 

Широката горна част е най-добре да се съчетава с тесни панталони, клинове и дънки.

Да се избягва носенето на такива боти с къси до миди поли и рокли, трудно ще постигнеш елегантен изглед.

 

Форма на носа

Това е най-предната част на ботите, която може също да действа издължаващо или скъсяващо на фигурата.  

форма на върха на боти

Заострените модели са най-издължаващи, но трябва да се вземе предвид остротата и издължеността на върха в съотношение към височината ти. Колкото си по-ниска, толкова по-широк трябва да е ъгъла на заострения нос, както и по-малко издължаването напред. 

Заоблените и квадратни носове скъсяват крака. Но роля играе и издължеността напред, която смекчава този ефект. 

Съвременният елегантен стил залага на класическите заострени модели. От посочените на картинката, ти препоръчвам 4-тия чифт.

 

Височина на тока  

Тук сигурно вече се досещаш какво ще те посъветвам, но е важно да уточним и как да подбираш височината на токовете на твоите боти.

височина на тока на ботите

Колкото по-високи – толкова по-издължаващи (невероятно, но факт). Колкото е по-нисък токът, толкова ботите са по-скъсяващи. 

За да ти е максимално удобно, но и да изглеждаш елегантно, те съветвам да заложиш на токове, които са между 5 и 7 см.

Запази много високите токове (над 10см) за вечерното си облекло.

И докато сме на темата с токовете… 

 

Форма на тока 

За да ти е удобен тока на твоите боти е важно да е широк, дебел, масивен. Идеята е да има обем, който да поема и разпределя тежестта ти. 

форма на тока на ботите

Тънките токове са най-трудни за носене, особено ако са и високи. Но и ниските и тънки “kitten” могат да ти изиграят неприятна шега, ако не се чувстваш стабилно на тях. 

Платформите са най-стабилните подметки, но наблюдавай тяхната форма. Ако към тока са много стеснени и са доста високи, може да ти развалят баланса. Платформа в предната част с ток прави ботите много по-удобни от тези, при които липсва платформа отпред. 

 

До тук би трябвало да си се ориентирала в избора на боти. Но как да ги съчетаваш е друг важен въпрос, който ще обсъдим сега. 

 

Боти с рокли и поли 

Внимавай с използването на боти с рокли и поли, защото, както вече знаеш, ботите скъсяват краката. 

Най-подходящите боти за рокли и поли са тези с тясно гърло и заострен край, за да издължат и стеснят максимално.  

Можеш да използваш и по-широки и заоблени модели, но нека са в еднакъв цвят с чорапогащника или цвета на кожата ти. Така ще елиминираш скъсяването. 

 

боти за рокли и панталони

 

Боти с панталони и дънки 

Когато съчетаваш своите боти с дънки и/или панталони, основният въпрос е дали да вкараш края вътре или да го подвиеш? На мода са скъсени модели, които можеш да носиш с боти, без да се притесняваш за дължината им, защото тя стига точно до гърлото на обувките. 

Но, когато имаш по-дълъг модел панталон/дънки, е важно колко широки са крачолите. 

За скини модели можеш да вкараш края директно в ботите. Ако ботите са много тесни, навий панталона/дънките до края на гърлото (но така скъсяваш крака!). Ако ботите са по-широки можеш хем да навиваш, хем да вкарваш, като вторият вариант е по-издължаващ. 

Правите модели седят най-добре с по-тесни в гърлото боти, за да може да се покрият от края на панталона/дънките. Тенденциите в момента са такива, че правите модели панталони и дънки са по-често скъсени, което прави съчетанието им с боти много лесно и стилно. 

Широки модели и тип “чарлстон” седят много стилно с боти на платформа или масивен ток. Тъй като края на панталона/дънките в този случай е доста широк, можеш да използваш и боти с по-широко гърло. Заостреният нос на ботите седи също много елегантно и шик с такива модели. 

 

Носиш ли боти? Колко чифта имаш? Ще ми е интересно да поделиш в коментарите всичко за своите боти.

А, ако имаш приятелка, която смята да си купува боти, можеш да споделиш с нея тази полезна статия.

 

Прочети и:

Създай своя идеален гардероб от обувки 

Зимни аксесоари – указания за избор и съчетание

5 въпроса, които да си зададеш преди да си купиш нещо

Как да избереш подходящо офис облекло – 3 сценария

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *