Skip to content

Боти – кои са твоите?

Ботите могат да седят както много елегантно и стилно, така и да объркат цялата ти визия, което се дължи на тяхната височина.

 

Когато избираш боти, най-объркващо е огромното разнообразие: от кожа, от велур, челси, на ток, на платформа, за офиса, за разходка… Зави ли ти се свят?

Това, което наистина трябва да разгледаш добре до къде точно стигат те. Височината (не на тока, а на гърлото на обувката) е определящ стилен елемент от модела на твоите боти.

В следващите редове ще ти разкажа как да определиш най-подходящия за теб модел боти, така че крачетата ти винаги да допълват по стилен начин твоя елегантен изглед.

Каква е височината на  гърлото на ботите?

Основното правило, което трябва да следваш тук, е горната част на ботите (гърлото) да стига до най-тънката точка на глезена. Това е заради хоризонталната линия, която се създава от края на ботите и която разширява визуално крака.

За хоризонталните линии съм те съветвала тук.

до къде стигат ботите

Най-тясната точка е над кокалчето на глезена. Колкото по-нависоко е разположено гърлото, толкова по-разширяващо ще действат ботите на краката ти.

От това могат да се възползват дамите с тесни глезени и прасци, но тези с по-широки трябва да внимават.

За подходящите обувки за широки прасци съм те съветвала тук.

Също така – колкото по-висока е горната част на ботите, толкова по-издължаващо ще действат на крака. Тези модели са подходящи за скъсени дънки и панталони, като и по-дълги миди поли.

Колкото по-ниска е горната част, толкова по-къси ще изглеждат краката, но пък тези модели седят добре с тесни дънки и клинове, които могат да се приберат в ботите. Ако ги подбереш и в един цвят, скъсяването на краката отпада почти на 100%.

 

Каква е ширината на ботите?

Пак ще говорим за гърлото, онази част, която е около и над глезените.

ширина на ботите

Тесните боти, които седят по крака, го издължават и подчертават. Ботите тип чорап бяха популярни точно по тази причина. Оообаче това не е случая при по-пълните глезени, защото се получава точно обратния ефект – подчертава се ширината и масивността.
Колкото е по-широка горната част на ботите, толкова по-тънък изглежда глезена. Тук трябва да внимават дамите с тесни глезени. Ако ботите са много широки, глезените ще изглеждат кльощави.

Широката горна част е най-добре да се съчетава с тесни панталони, клинове и дънки.

Да се избягва носенето на такива боти с къси до миди поли и рокли, трудно ще постигнеш елегантен изглед. Не е универсално правило, но ботите до глезена се съчетават по-успешно с любимата ти пола или рокля.

Форма на носа

Това е най-предната част на ботите, която може също да действа издължаващо или скъсяващо на фигурата.
форма на върха на боти

Заострените модели са най-издължаващи, но трябва да се вземе предвид остротата и издължеността на върха в съотношение към височината ти. Колкото си по-ниска, толкова по-широк трябва да е ъгъла на заострения нос, както и по-малко издължаването напред.

Заоблените и квадратни носове скъсяват крака. Но роля играе и издължеността напред, която смекчава този ефект.

Съвременният елегантен стил залага на класическите заострени модели. Неслучайно именно заострените боти са главният заподозрян в актуалните тенденции. От посочените на картинката, ти препоръчвам 4-тия чифт.

Височина на тока 

Тук сигурно вече се досещаш какво ще те посъветвам, но е важно да уточним и как да подбираш височината на токовете на твоите боти.

височина на тока на ботите

Колкото по-високи – толкова по-издължаващи (невероятно, но факт). Колкото е по-нисък токът, толкова ботите са по-скъсяващи.

За да ти е максимално удобно, но и да изглеждаш елегантно, те съветвам да заложиш на токове, които са между 5 и 7 см.

Запази много високите токове (над 10см) за вечерното си облекло. Те не стоят адекватно в офиса.

И докато сме на темата с токовете…

Форма на тока

За да ти е удобен токът на твоите боти е важно да е широк, дебел, масивен. Идеята е да има обем, който да поема и разпределя тежестта ти. Ще го оцениш в поледицата.

форма на тока на ботите

Тънките токове са най-трудни за носене, особено ако са и високи. Но и ниските и тънки “kitten” могат да ти изиграят неприятна шега, ако не се чувстваш стабилно на тях.

Платформите са най-стабилните подметки, но наблюдавай тяхната форма. Ако към тока са много стеснени и са доста високи, може да ти развалят баланса. Платформа в предната част с ток прави ботите много по-удобни от тези, при които липсва платформа отпред.

До тук би трябвало да си се ориентирала в избора на боти. Но как да ги съчетаваш е друг важен въпрос, който ще обсъдим сега.

Боти с рокли и поли

Внимавай при съчетаването на боти с рокли и поли, защото, както вече знаеш, ботите скъсяват краката.

Най-подходящите боти за рокли и поли са тези с тясно гърло и заострен край, за да издължат и стеснят максимално. 

Можеш да използваш и по-широки и заоблени модели, но нека са в еднакъв цвят с чорапогащника или цвета на кожата ти. Така ще елиминираш скъсяването.

боти за рокли и панталони

 

Боти с панталони и дънки

Когато съчетаваш своите боти с дънки и/или панталони, основният въпрос е дали да вкараш края вътре или да го подвиеш? На мода са скъсени модели, които можеш да носиш с боти, без да се притесняваш за дължината им, защото тя стига точно до гърлото на обувките.

Но, когато имаш по-дълъг модел панталон/дънки, е важно колко широки са крачолите.

За скини модели можеш да вкараш края директно в ботите. Ако ботите са много тесни, навий панталона/дънките до края на гърлото (но така скъсяваш крака!). Ако ботите са по-широки можеш хем да навиваш, хем да вкарваш, като вторият вариант е по-издължаващ.

Правите модели седят най-добре с по-тесни в гърлото боти, за да може да се покрият от края на панталона/дънките. Тенденциите в момента са такива, че правите модели панталони и дънки са по-често скъсени, което прави съчетанието им с боти много лесно и стилно.

Широки модели и тип “чарлстон” седят много стилно с боти на платформа или масивен ток. Тъй като края на панталона/дънките в този случай е доста широк, можеш да използваш и боти с по-широко гърло. Заостреният нос на ботите седи също много елегантно и шик с такива модели.

По време на консултацията Анализ на Личния стил с теб ще разгледаме как да използваш различните модели обувки при съчетанията си. Повече за тази много полезна и ценна консултация можеш да разбереш като натиснеш бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: