Хоризонтални линии в облеклото

Линиите в облеклото. Част първа – Хоризонтални линии

Здравей, скъпа моя читателко! Настани се удобно и приготви логическото си мислене, защото днешният урок по стил е с лек математически привкус. Няма да е някаква суха материя, въображението ти също трябва да присъства активно.

Ще си поговорим за линиите и как те влияят на облеклото ти.

Нота Бене! Под линии имам предвид всички възможни варианти за създаване на линии, които могат да се използват в дрехите. Това са – краища на дрехи, принтове, набори, гънки, кройка, шевове, пенсове, начин на падане на самия плат.

Да започнем от

Хоризонталните линии

 

Хоризонтални линии

Погледът ни винаги търси първо тях. В психиката ни е заложено да търсим хоризонта (хорзонталната линия), защото той ни дава усещане за баланс.

 

Хоризонталните линии разширяват и е добре да бъдат изоплзвани на местата, които искаш да разшириш или подчертаеш. Избягвай използването на хоризонтални линии около местата, които искаш да прикриеш.

 

Краищата на дрехите също са хоризонтални линии. Внимавай къде свършват ръкавите, блузите, крачолите ти, защото там ще бъде насочено вниманието.

 

 

 

Хоризонтални линии дрехи

 

Освен по права хоризонтална линия, окото търси да свърже две разделени хоризонтални линии. Това означава, че елементи като джобове и краища на ръкави ще бъдат визуало свързани в права хоризонтална линия от погледа, който ще се придвижи от единия елемент към другия – от джоб към джоб, от ръкав към ръкав.

Късите ръкави ще привличат вниманието към гърдите ти, ¾ – към талията ти, а дългите ръкави – към ханша ти (повече за ръкавите можеш да прочетеш тук). Два джоба на ризата ще увеличат визуално гърдите, два отличителни джоба отпред на панталона, ще придадат ширина на ханша.

 

Има ли вариант хоризонталните линии да не са разширяващи?

Има, да. Когато са много, гъсто разположени и тънки. Тогава става трудно да проследиш всяка отделна линия и погледът ти се дърпа нагоре. Също така различните цветове на линиите могат да накарат погледа да се движи вертикално и така да издължат мястото, на което са поставени.

Хоризонтални линии рокли

Контрастът играе важна роля тук. Ако имаме голям контраст и разстояние между линиите, погледа ще търси следващата линия, движейки се нагоре или надолу, създавайки усещането за дължина вместо ширина.

 

Сподели ми в коментарите своя опит с хоризонталните линии, ще ми е интересно да разбера как ги използваш.

Прочети и:

Линиите в облеклото. Част втора – Вертикални линии

Основни правила при избор на ръкави

Полата – инструкции за избор на дължина

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *