Skip to content

Как да определяш качеството на дрехите – Част трета – Шевове, Кройка, Подплата

В третата част от серията за определяне на качеството на дрехите ще те посъветвам в кои детайли да се съсредоточиш и да разглеждаш с особено внимание, когато правиш оценка на качеството на дрехата според начина на нейното ушиване.

Те са едни такива уж дреболии, но могат да ти кажат със сигурност дали производителите са се постарали или са претупали изработката. А това трябва веднага да ти алармира, че дрехата хич, ама грам, въобще не е близо до определението за качество.

Да започнем от:

Шевовете

различни шевове в облеклото

Често пренебрегван, но изключително важен индикатор за качеството на дрехата. Първо нека ти кажа, че висококачествените дрехи се правят с висококачествени материали, в това число влизат и конците, които се използват за ушиване.

Когато разглеждаш дадена дреха, обърни я, за да я разгледаш и отвътре. Дори само да видиш как е завършена и какви са шевовете при подгъвите, може да ти даде информация дали говорим за качество или напротив.

Гледай шевовете да са прави, без прекъсвания, без набирания, без дупки от иглите, без излишни повтаряния на шева. А самият плат не бива да е нащърбен при рязането. Пораздърпай малко дрехата, виж дали нещо няма да пукне, да се раздвижи и размести.

Ако дрехата е с принт, то шарките трябва да съвпадат, а не да са разместени. Принтът трябва да се прелива плавно в отделните части на дрехата, сякаш тя е направена от едно цяло парче. Не стига, че несъответствието на шарките е много грозно, но и показва колко е некачествена и евтина изработката. Говори за невнимателно ушиване.

Видове шевове

Има различни видове шевове, които се използват за направата на дрехи. Най-често срещаният и използваният е:

Оверлог

Всъщност това си е цяла шивачна машина, която служи за ушиване предимно на краищата на дрехите, но се използва и за декоративни и свързващи шевове. Това е онзи зиг-загов, преплетен шев, който виждаш по края на тениските, примерно.

Да, оверлогът е супер за затваряне на краищата на някои леки материи. Особено за разтегливите е задължителен, защото само той е еластичен шев. Но за по-тежки материи, оверлогът не бива да е единственият шев, защото не е особено здрав.

За дънки, например, е нужно да се използва и допълнителен шев при свързване на две части. Първо се прави оверлогът, после се затваря с допълнителен шев. Дънките имат двоен видим отвън шев от вътрешната страна на крачолите за допълнителна здравина.

различни шевове оверлог

Носещи шевове

Това са вече по-тежките, здрави и задължителни за ушиване на плътни материи шевове. Марките, които държат на високото качество на изделията си, рядко използват оверлога като начин за затваряне на плата. Използват друг метод, който включва допълнителен материал, който се слага над края на плата и го покрива. Получава се много стилен и красив шев, който не позволява края материята да се захабява при носене и да се стига до скорошно разпарцаляване.

Външни шевове

Те са предимно декоративни. Като цяло не е добре да се виждат шевовете на дрехата. Когато вземеш дадена дреха в ръцете си, пораздърпай около свързващите шевове, за да видиш дали ще изскочат. Ако видиш дупки (индикация за неправилно използвана игла и/или дебелина на конеца при шиенето), шевът почне да поддава и а-ха да се скъса, няма качество тук, бъди сигурна.

Не бива да се виждат стърчащи конци в предната част на дрехата. Ако видиш такива, винаги обърни да погледнеш шева какъв е и как изглежда. Може да попаднеш на много грозни гледки (повторения, огъвания, разкъсвания), приготви се психически.

Илици

Това са дупките за копчетата. Видиш ли, че илиците са раздърпани, стърчат конците, самата форма е неправилна (като цепка и малка дупка накрая или като тясна капка), значи грам не са държали на качеството в процеса на ушиване на тази дреха.

Шевовете около всички закопчавания трябва да са особено здрави и качествени, защото това са местата, които най-много пипаме и дърпаме по дрехата.

Кройката

Кройката на облеклото

Качествените дрехи са моделирани с идеални кройки. Идеални не значи, че на теб ще ти лепнат веднага на фигурата. Може и да се наложат някой дребни, повтарям – дребни, корекции (все пак не сме правени по калъп), но като цяло дрехата трябва да седи добре.

Нискокачествените дрехи са пълни с изненади. Гледаш в сайта моделът изглежда уникално, седи страхотно на момичето. Отиваш в магазина и разбираш колко добри специалисти по фотошоп има компанията. Де да бяха дали тези пари за качествено ушиване…

Но, колкото и висококачествена да е дрехата, не всяка кройка е създадена за твоето тяло. Може да си забелязала, че дрехи на дадени марки ти седят доста по-добре от тези на други. Това се дължи на използването на различни шаблони при кроенето, не на ниско качество.

Винаги се движи, когато пробваш дрехи. Разходи се, размахай ръце, потанцувай с персонала, клекни няколко пъти, направи няколко лицеви опори. Така ще разбереш дали дрехата ти е по мярка и кройката ти е комфортна.

Ето някои от основните изисквания една кройка да е качествена:

Наличие на пенсове

Това са вталяващите шевове при ризи, блузи, рокли, поли и панталони. Те са разположени в средата на дрехата (под гърдите, около талията и ханша) и й придават форма. Не всички дрехи изискват наличието на пенсове. Използват се предимно при по-твърди материи и без пенсове дрехите биха изглеждали като шити от деца.

Подсилване на плата

Използва се специална лека материя, която се прикрепя към вътрешната част на плата при якета, сака и някои блузи. Обикновено се слага на раменете, около врата, под яката, при закопчаването, на колана. Тя не позволява материята да се деформира с времето.

На допир плата ти се струва малко по-плътен там. Тази материя се изрязва по определен начин и се прикрепя за плата преди да се пристъпи към ушиване отделните части.

Вертикален шев на гърба

Този шев е създаден, за да втали дреахта и следва извивката на гръбнака ти. Ако го няма, дрехата седи някак плоска (освен, ако не е това целта). За блузи, особено такива от разтегливи материи, този шев не е задължителен. Но вземаш ли си яке, палто или сако, ако го няма – това не е добър знак.

Не винаги шевът на гърба е само един, може и да са 2 или 3. Идеята е да се създаде приятно вталяване в областта на талията и лека, едва забележима, но решаваща за добрата кройка на дрехата, извивка на гърба.

Подплатата

Подплатата е изключително важен детайл. Тя прикрива всички шевове, допринася за дългия живот на материята, предпазва я от разтягане, директен допир с кожата (като се потиш или си се намазала с лосион) и дава допълнителен комфорт и топлина.

Освен това подплатата намалява триенето на дреха в дреха при обличането. Това я прави задължителна при ушиване на връхни дрехи. Така че, ако видиш връхна дреха като сако, палто, яке (зимно) без хастар (подплата), значи са съкратили от бюджета и качеството е ниско.

Подплата се поставя и в някои рокли, поли и панталони. Това се прави, за да може да се гарантира запазването на  правилната форма на дрехата и на начина, по който седи. Подплатата понякога може визуално да те втали доста.

Когато преглеждаш подплатата за качество, усети как я чувстваш по кожата си. Подплатата е добре да е от антистатична материя и да е малко по-твърда от самия плат на дрехата (нали обясних, че трябва да държи формата). Много е важно двата материала – на подплатата и на дрехата – да изискват еднаква поддръжка. В противен случай си загазила с прането на дадената дреха.

В предните 2 части те посъветвах как да определяш качеството на различните материи. Първа част чети тук, а втора можеш да прочетеш тук.

Знаеш ли, че всички детайли играят роля при избор на подходяща кройка за твоята фигура? Ще обсъдим подробно как шевовете и детайлите в твоето облекло влияят на изгледа ти по време на консултацията Изграждане на Функционален гардероб. Натисни бутона за повече информация

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: