Skip to content

Как да разчистим гардероба като професионалист?

https://www.youtube.com/watch?v=ueR7BJboJmMГледаш как гардеробът ти е пълен, а всичко в него ти се струва неподходящо и не можеш да направиш елементарно съчетание, което да те удовлетворява. Решението е да разчистиш ненужните дрехи и да оставиш само тези, които се съчетават безпогрешно и ти седят страхотно.

В началото на пролетта и есента идва моментът, когато трябва да смениш дрехите в гардероба си. И тогава става интересно, защото разбираш колко дрехи не си носила през изминалите месеци, а само са заемали място в гардероба и са допринасяли за ежедневното ти объркване какво да си сложиш.

Общо взето напълно ненужни дрехи. Но, хайде, почваш да ги прибираш, защото ти е писнало и искаш вече да си изкараш следващия сезон, с който ще се повтори същото нещо.

За да избегнеш абсолютно излишната ситуация, в която имаш пълен гардероб, а „няма“ какво да облечеш и нищо с нищо не се съчетава, а ти бързаш за работа или среща и накрая все с едни и същи дрехи се обличаш и онези другите продължават да висят обидено на закачалките, чети надолу.

Първо искам да се заредиш с търпение и да отделиш време за това начинание. За никъде не бързаме, все пак ще се учим на нещо полезно.

Като заговорихме за полезно, може да си налееш чаша вино и да си отвориш един шоколад (ей така за настроение и кураж, да можеш да си отпиеш глътка и да си посмучеш едно блокче, когато зациклиш). После извади всичко от гардероба. Ако имаш и разни аксесоари там, извади и тях.

Да приемем, че си прибрала дрехите от миналия сезон и в момента не ти се занимава грам с тях и ще прилагаш съветите ми като им дойде времето. Концентрирай се върху новоизвадените дрехи. Нареди ги едно хубаво на леглото или на пода, като ги сортираш по категории – панталони, блузи, рокли, връхни, шалове и т.н.

Сега става интересно (отпий глътка вино и хапни малко шоколад) – трябва да отделиш от тези купчини 3 други.

Първата купчина е за дрехите, които с удоволствие и самочувствие би си носила отново и отново месеци наред. Това са дрехи, които:

 • Ти седят страхотно и ти стават (поглеждаш се в огледалото и си викаш – „Е, това е!“);
 • Подчертават най-добрите ти качества (ама супер яката си с тях, антилопа, газела);
 • Чувстваш се уверена и ти е комфортно като си с тях (обличаш ги и забравяш);
 • Модерни, стилни и запазени са;
 • Можеш да ги съчетаваш успешно едни с други.

Нека втората купчина е „Дрехи, които няма да сложиш повече“. В тази купчина влизат всички неща, които:

 • Са много стари и износени;
 • Имат дефекти, които няма да поправиш (липсват копчета, имат дупки, нещо кройката не става);
 • Не ти стават вече и няма изгледи да ти станат скоро (или въобще);
 • Просто не ти харесват, грозни са, не са твой стил;
 • Минала им е модата (дънки с талия малко над цепката на задника, фигурални чорапогащници, кринолини, ей такива неща).

Третата купчина са дрехи, които се чудиш какво да ги правиш, ама:

 • Имат някаква сантиментална стойност и сърце не ти дава да ги хвърлиш (ей така да си седят в гардероба и като ги видиш да ти става мило);
 • Дала си добра сума за тях и ТРЯБВА да ги носиш (въпреки, че с нищо не се съчетават и грам не са ти в стила, ама оная продавачка те убеди, когато ти беше разстроена, податлива и с пари);
 • Вадиш ги всеки сезон, ама така и не ги слагаш (щото не се чувстваш ок в тях);
 • Хубави са, ама грам не се съчетават с останалите ти дрехи.

По време на разделянето може да се колебаеш, да се чудиш за някоя дреха къде да я сложиш – дали наистина не става още за носене, щото ти е любима от 20 години, но вече леко се разпада? Дали няма пък този сезон да го сложиш това в крайна сметка, ако си купуш нещо, с което да го съчетаваш? Ами това? Толкова пари даде за него, не може просто да го зарежеш…

Моят съвет тук е първо да отпиеш една глътка вино и да си вземеш шоколадче. После да си поемеш дълбоко въздух, да вземеш нещото в ръце, да усетиш дрехата, какви емоции ти създава, представяш ли си как я носиш често и с кеф, как бързаш да излезеш и я грабваш, слагаш я и си излизаш уверена и спокойна, че носиш нещо красиво, удобно и подходящо?

Или почват разни съмнения с какво точно ще си отива, как да го съчетаеш, почваш да се фрустрираш, че си си дала парите пак за глупости и трябва сега да измислиш нещо, с което да върви и опа, да, трябва да дадеш още пари, за да вземеш такова нещо, защото ти принципно не носиш такъв стил и ти е малко сложно да го съчетаваш това?

Ако те прави щастлива, го запази, ако те натоварва – Разкарай Го!

Така, имаш вече 3 купчини с дрехи.

Тези от първата ги подреди в гардероба (може да им пуснеш една бърза програма на пералнята, за да ги освежиш) и им се наслаждавай през следващите месеци.

Разбери кои са най-добрите 5+ начина да подредиш гардероба си.

Тези от втората и третата прегледай отново и прецени дали можеш някои от тях да подариш, продадеш, изхвърлиш. Можеш и да запазиш някои като ги прибереш в кашон (или да ги закараш на село) и, ако се сетиш за тях, да си ги извадиш и носиш. Вариант също е да ги продадеш в някой сайт за продажби.

Следвай правилото – „Ако не съм го носила една година, нямам нужда от него“.

След едно такова разчистване би следвало да ти стане леко и приятно (зависи и колко вино и шоколад си изконсумирала междуврененно), защото действието е като при детокса – изчистваш гардероба си от „токсините“ и откриваш място за нови красиви дрехи. 

Ако трудно събираш кураж за подобно  начинание, погледни това видео. Може да ти даде някои отговори.

Имаш ли нужда да въведеш ред и стил в гардеорба си? Натисни бутона долу, за да видиш как мога да ти бъда полезна.

wardrobe cleanse

Смяташ ли да разчистиш гардероба си сега? Сподели в коментарите какво се е получило и дали си доволна от резултата .

Ако тези съвети са ти харесали, не се колебай да ги споделиш с приятелите си чрез бутоните долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: