Skip to content

Ревизия на гардероба – какво да направиш, преди да извадиш дрехите за следващия сезон?

Малко преди да дойде моментът, в който вадиш дрехите за следващите 2 сезона (пролет-лято или есен-зима), е идеалното време да направиш една ревизия на гардероба си.

Какво точно ще рече това и защо е нужно, ще ти обясня възможно най-подробно сега.

Но, преди това, искам от теб да се подготвиш, настанявайки се удобно пред гардероба си, зареждайки се с търпение и нещо, в което да събираш дрехи (кашон, торба, контейнер, вагон… зависи от количеството).

Ще започнем от една бърза

Ревизия на всичко налично

Гледай сега, гледай внимателно какво има в гардероба ти. Колко от тези дрехи си носила през изминалите месеци? Колко от тях не си слагала нито веднъж?

Направи си една бърза сметка колко процента от дрехите, които виждаш си слагала и то повече от веднъж? Събират ли се около 50-60%? Най-добре това да са 80-90%, но и ниският процент ни върши страхотна работа, защото ще си направиш една хубава оценка на стила.

В зависимост от това какво е съотношението на носени и нивга слънце не видели през изминалите месеци дрехи, можеш да разбереш нуждите и предпочитанията си. Това става по следния начин. Първо

Отдели неносените дрехи

Извади ги и ги нареди пред себе си. Сега е нужно да се концентрираш. Защо не ги облече нито веднъж тия ми ти дрехи? Какви са причините? Отговори си съвсем честно на тези въпроси.

Не ти ли стават? Или цветовете не ти допадат? Или се чувстваш дискомфортно в тях? Притесняваш ли се да ги носиш или по-скоро не са твой стил?

Смяташ ли, че са стилни или просто вече са дали своя дан и им е време да бъдат прибрани в контейнера завинаги? Изброй всички причини, които са те накарали да ги пренебрегваш.

Отговаряйки си на тези въпроси, ти ще разбереш какви дрехи да избягваш да си купуваш за в бъдеще и как да рафинираш стила си. Когато определиш какво не харесваш, е лесно да разбереш какво те привлича.

И така останаха дрехите, които си носила през изминалите 2 сезона. Какво да правиш с тях?

Определи кои си носила най-рядко

И, разбира се, пак започни да се питаш защо.

Защо си ги носила толкова рядко? Айде пак същите въпроси като горе – комфорта ли куца, стила ли, цветовете ли? Насили ли се да ги носиш, само защото си ги купила, а после си разбрала, че не ти харесват? Какво точно не им харесваш – кройката, качеството, някакви детайли?

Можеш да прибереш и тях, ако решиш, че няма да ги сложиш следващите седмици. Ако прецениш, че няма въобще повече да ги сложиш, ги прибери в първия контейнер (или там, каквото си решила да ползваш, аз ще го наричам „контейнер“ сега).

Запазени ли са? Подари ги на приятелка, продай ги или ги дари.

Прочети тук по-подробно какво да правиш с тези дрехи.

Опааа, колко дрехи останаха? Не много, но достатъчно, надявам се.

Остави най-носените

За сега, защото ще им направим и на тях една бърза ревизия. Айде пак въпросите, но този път се запитай какво ти харесва в тези дрехи? Как те карат да се чувстваш, като си с тях? Какви определения би им дала (стилни, удобни, красиви, с приятна материя…)?

Когато разбереш какво точно те кара да слагаш тези дрехи толкова често, ще разбереш от какви дрехи имаш най-голяма нужда. Какви характеристики да търсиш в една дреха, когато пазаруваш, за да може тя да бъде от тези последните – дрехите, които носиш най-често и с най-голямо удоволствие.

Има и една друга тактика. Вместо да оставяш само най-носените,

Остави някои от неносените

Ей така, за да видиш дали случайно няма да ти се прииска да ги облечеш преди да ги прибереш след няколко седмици (или да ги подариш, продадеш или дариш). Остави и някои от по-рядко носените, ако искаш.

Идеята е да подбереш дрехите си за остатъка от сезона така, че да разбереш наистина какъв е твоят стил и какви са твоите предпочитания. Понякога с една ревизия и еднократен преглед не можеш да си дадеш реална сметка колко ти харесва дадена дреха и как да я съчетаваш.

Защото може и това да е бил проблемът – неносените дрехи просто не си знаела как да ги съчетаеш. Но след ревизията изведнъж ти хрумват някои приложими съчетания, които би искала да пробваш.

Та, когато правиш чистката на неносените и малко носените, отделяй тези, на които смяташ, че би искала да им дадеш последен шанс да се представят пред света.

Ама да не стане така, че са всичките. Добре си помисли. Даже те съветвам да пробваш директно измислените от теб съчетания, за да си сигурна.

Някой дрехи може просто да имат нужда от малка корекция. Прочети тук кой корекции си заслужават.

Каква е ползата от всичко това?

Тази ревизия ти дава страхотни жокери за подбор на дрехите, които ще носиш през следващите сезони. Когато почнеш да си вадиш прибраните дрехи за следващия сезон от контейнерите, ще можеш много по-бързо да определиш кои си заслужава да сложиш в гардероба си (т.е. ще носиш реално и често) и кои да не вадиш. Тях можеш, както вече казах, да ги подариш, продадеш или дариш и то още в началото на новия сезон.

Ревизията ти дава възможност да прегледаш гардероба си и да откриеш неподозирани съчетания. Малко ще ти размърда стилния мозък и ще те накара да излезеш от рутината, с която си свикнала да правиш съчетания.

Освен това, знам колко са ти писнали вече всички носени до сега дрехи и как бленуваш да си извадиш тези за следващия сезон (и, разбира се, да си набавиш нови). Но с това разтребване преди голямото вадене и смяна на сезоните, ще можеш по-лесно да понесеш оставащите седмици до времето за цялостна промяна на гардероба.

Кой знае, може и да пожелаеш настоящия сезон да се удължи още малко, за да се насладиш на новите съчетания на старите си дрехи…?

Искаш ли да ти помогна да изградиш своята капсулна колекция за новия сезон? Натисни бутона долу!

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: