Skip to content

Корекции на дрехи – кои корекции си заслужават и кои не

Взимаш поредната дреха за проба в магазина или от гардероба си и забелязваш как от тук виси, от там ти е стегнато и почваш да си мислиш – „Защо съм толкова крива? Нищо не ми пасва идеално“. Проблемът не е в твоя телевизор, мила моя стилна читателко!

 

Проблемът идва от индивидуалните форми и пропорции на всяко тяло, с които модната индустрия просто не може да се съобрази и заради това произвежда дрехи, които са със „стандартна“ кройка.

И тъй като ти си уникална и неповторима, се налага да предприемеш някои корекции по дрехите, които си купуваш, за да си дойде всичко на мястото. Но не всички корекции си заслужават инвестицията и времето.

Днес ще ти разясня кои корекции са препоръчителни, наложителни и важни за добрия вид на облеклото ти и кои само биха ти създали излишни главоболия и разходи.

 

Скъсяване на дължината

Най-лесната, бърза и разпространена корекция за всякакви дрехи. Не се свени да занесеш панталоните, полите, роклите, ризите, блузите и всичко останало на шивач, който да ги подкъси. Разликата е огромна!

Преди да предприемеш подкъсяване на памучни дрехи, най-добре първо ги изпери и поноси ден-два, за да видиш дали има промяна в дължината и формата. Това важи особено за дънките, които понякога се свиват доста при пране.

Определянето на правилната за теб дължина на дрехите играе главна роля в това как изглеждаш облечена в тях. Понякога едни 2 см могат тотално да променят начина, по които ти седят тези дрехи. А това от своя страна оказва огромно влияние върху стила и самочувствието ти.

 

Стесняване

Стесняването може да се извърши по няколко начина. Един от тях е чрез страничните шевове, които се местят навътре. Друг начин е чрез пенсове, които представляват вертикални стесняващи шевове в предната или задна част на дрехата.

Обикновено се слагат 2 пенса, които придърпват плата и вталяват кройката, така че дрехата седи по извивките на тялото. Шивачът ще дръпне материята и ще сложи карфички на местата, където ще зашие пенсовете, за да подчертае хубавата ти фигура.

Стесняването също може да се извършва на всякакви дрехи и е препоръчително, ако виждаш, че платът виси на някои места. Това може да е около талията и при извивките ти. Стеснявай блузите си и слагай пенсове, ако е необходимо на панталони, поли и рокли.

Някои колани на панталони и поли също могат да бъдат стеснени, за да паснат на талията и таза ти. При дънки може да е по-сложно, но не е невъзможно. Все пак питай шивача дали има смисъл от тази корекция и не си купувай дрехи, които я налагат.

 

Смяна на цип

Тази корекция може да бъде малко по-сложна в зависимост от ципа. Шивачът ще ти даде подробности за това какъв цип трябва да се използва и дали е възможна смяната.

Най-сложни са скритите ципове и циповете на дънките. Но, ако имаш зелена светлина от шивача, не се колебай, а подмени този скапан цип, който ти създава само проблеми на тази твоя иначе толкова хубава дреха.

 

Корекции по ръкавите

Освен да ги скъсиш, можеш и да ги стесниш и дори преместиш по-нагоре по рамото, за да ти паснат идеално. Корекцията в ръкавите може тотално да промени начина по-който изглеждаш в дадената дреха.

Ръкавите трябва да са с дължина до там, където се получават гънки, когато си свиеш дланта нагоре. А ширината им трябва да ти позволява свободно да движиш ръката си максимално нагоре и настрани.

Пак в тази област влизат и корекциите на презрамките, които може да се подкъсят и така да вдигнеш малко по-високо деколтето.

Но като цяло те съветвам да подбираш дрехите си така, че да пасват идеално на раменете ти, защото тази корекция я малко по-трудоемка (особено за сака, палта и деликатни материи) и може да ти струва малко по-скъпо.

 

Това бяха корекциите, които си заслужават, а сега ще ти кажа с кои да не се захващаш.

 

Придаване на дължина

Не, че е невъзможно, но при някои дрехи резултатът е доста неприятен. Препоръчвам ти горещо да си купуваш дрехи, кои са малко по-дълги, за да можеш да махаш от дължината, а не да трябва да прибавяш.

И все пак има дрехи, които позволяват издължаване. Често това са рокли, поли и панталони, чийто подгъв е достатъчно широк, че да може да се отпусне. Прегледай дрехата добре, преди да решиш да си я вземеш и да я дадеш на шивача за корекция на дължината.

 

Разширяване

Същата ситуация, като с издължаването. Не е невъзможно, но след корекцията може да не искаш въобще да видиш дрехата повече. И пак, разгледай шевовете и дали няма няколко сантиметра материал, които да са оставени точно за тази цел.

Прочети: Как да определяш качеството на дрехите – Част трета – Шевове, Кройка, Подплата

 

Корекции на дрехи, които не са ти любими

Ако не държиш особено на дрехата и не си сигурна дали ще я носиш и след корекция, остави я и се насочи към дрехите, които би носила с удоволствие, ако можеш да коригираш.

Подбирай дрехи, които наистина са важни за стила ти. Винаги си заслужава да пооправиш някое хубаво, скъпо сако, рокля, панталон или блуза – дрехи, за които си дала повече пари, но им липсва дребна поправка.

 

Корекции на захабени дрехи

Знам, че някои дрехи са ти адски любими, но вече на нищо не приличат от всичкото носене, и ти много би искала да им върнеш живота с някои корекции. Има, обаче, деформации, които просто, каквото и да правиш, няма как да коригираш.

По-добре се откажи и си потърси нови любими дрехи. Или намери подобен плат и помоли шивача да конструира по старата дреха нова такава. Ще ти струва малко повече, но тогава ще си имаш пак твоята любима дреха и няма да ходиш на кръпки.

 

Много модерни дрехи

Те така или иначе скоро вече няма да са толкова модерни, затова ти предлагам да не си правиш труда да ги носиш на шивач. Купувай модерните дрехи така, че да ти пасват идеално, защото всякакви корекции са само излишни разходи за нещо толкова преходно.

Коригирай само дрехите, които са класически и отговарят на твоя стил, дрехи, които искаш да носиш нон-стоп.

 

Сподели в коментарите дали правиш корекции по дрехите си и какви са те. Има ли дреха, която тотално си променила?

Ако тези съвети са ти интересни и поелзни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: