Skip to content

Как да съчетаваме поли и рокли с обувки от всякакъв вид?

Преди да преминем към интересната част, отварям една скоба: от функционална гледна тoчка правилата при съчетаване на поли и рокли са напълно еднакиви, затова до края на понякога статията ще казвам само „поли“ за краткост. Разбира се, казаното важи и за роклите. 

Съчетаването на различните модели поли с различните модели обувки, не е кой знае каква философия. Но си има своите специфики. 

Като немски възпитаник действам по ред и започваме с 

Основни съображения при съчетаване на поли и рокли с обувки 

Зa да бъде съчетанието ти успешно, трябва да съобразиш дължината на полата, височината на обувката, цветовете на двете, моделите, стилистиката и не на последно място комфорта. Не са малко, но сега ще ти обясня защо всичките са важни. 

 

Дължина на полата 

По темата за избор на дължина на пола съм писала подробно, ако не познаваш детайлите, прегледай я. Това ще те улесни значително преди да пристъпиш към тази.  

Правилото при съчетаване на дължина на полата с обувки е “колкото е по-къса полата, толкова по-нависоко затворени могат да са обувките”. Идеята е, че краят на полата е хоризонтална линия, която, реже тялото ти там, където е поставена. Ако четеш съветите отдавна или си била на Анализ на Фигурата и Визията, вече знаеш какви трансформации правят линиите с фгурата ни. Ако искаш да овладееш тези трикове, добре си дошла:)

С други думи, колкото е по-къса полата, толкова по-дълги ще изглеждат краката ти. Това означава, че на къса пола можеш да добавиш по-затворени обувки. Прелестен и много модерен пример са сникърси с пола, която стига до средата на бедрото. 

Когато полата ти е по-дълга, обувките трябва да са по-отворени (освен при макси дължината). Тяхното деколте следва да е по-ниско, да нямаш каишки по глезените, да не са боти, да не са кецове или всякакви други затворени обувки, които ще накарат краката ти да изглеждат късички (защото края на гърлото на обувката също реже с хоризонталната линия и край). 

Нека разгледаме сега

 

Височина на обувките 

Ето тук, в тази хубава статия съм те съветвала за правилния избор на обувки спрямо глезените. Ако си я чела и вече си наясно, продължавам направо със съвета да избираш обувки в телесен цвят, когато искаш да издължиш краката си. 

По този начин ще избегнеш съображението с височината на гърлото и деколтето на обувката.  

Все пак, винаги имай предвид, че там, където е най-високата част на обувката, която върви по горната част на стъпалото нагоре към глезените и прасците, там дължината на краката ти ще бъде пресечена, т.е. ще се скъсят. 

Иначе казано: не носи боти с поли, които са с дължина от коляното надолу. Такива поли изглеждат фантастично с ботуши, които покриват коляното и не им се вижда края под полата. Съчетани по този начин действат супер издължаващо и ги препоръчвам с две ръце. Реално това е идеята на високите ботуши, не да се носят с минижуп, както ги носят жени, на които едва ли искаш да приличаш. 

 

Цветове на полата и обувките 

Много е лесно: 

  • Телесен цвят на обувките е винаги добър избор за издължаване, независимо от цвета на полата; 
  • Един и същи цвят на обувките и полата създава хармония и може да седи неутрално. Постави акцент в горната част, за да разсееш погледа от краката си; 
  • Разлика в цветовете на обувките и полите действа скъсяващо на краката, затова съобрази дължината; 
  • Обувки в цвета на косата ти работят винаги с всичко и по всяко време. 

 

Различи модели поли и обувки 

За да спестим протяжните обяснения, съм ти приготвила илюстрация, която казва повече от един куп думи. Чувствай се свободна да си я свалиш и да си я сложиш в рамка дори. 

Съчетаване на обувки и поли

Стилистиката на полата и обувките 

Сега стана интересно, защото, хммм… Личният стил, мила стилна читателко, е нещо много по-дълбоко и съкровено от каквито и да е правила, системи, категоризации, дължини, цветове и т.н. 

Да откриеш своя личен стил и да го развиеш, отнема обаче време и отдаденост. С моя помощ можеш да ускориш процеса, но пак не става от днес за утре. Много ми се иска и на мен да имам вълшебна пръчица и пуф – готово, Пепеляшке, бягай на бала! Но… 

Все пак, в хода на обучението и работата си като имидж консултант, съм систематизирала някои принципи на стилистиката, които споделям с теб в тази приятна статия

 

Комфорт на полите и обувките 

Модата е отражение на социалното развитие и нужди и като такава, тя се стреми да ги задоволява с подходящите предложения. Давам ти директен пример с модата на ниските обувки и най-вече сникърсите, кецовете и маратонките. 

Тези модели обувки се носят с ВСИЧКО! На каквото и да сложиш маратонки, изглежда готино, модерно и о, Боже, толкова е комфортно и хубаво, че веднъж пробваш ли… няма връщане назад. 

Има, разбира се, дами, които предпочитат токчетата и никога няма да се откажат от тях. Това пак е в зоната на личния стил, където всичко е строго индивидуално. Но, ежедневието ни така се промени от 2020-та, че носенето на токчета някак естествено отпадна от него. Отвикнахме от високите обувки. 

Краката определено изглеждат много по-елегантно, женствено и красиво на токчета и те никога няма да са демоде, но в момента са някак на заден план.  

“Комфорт” е думата, която определя стила на болшинството дами по света. Както и 99% от дамите, с които работя, държат да запазят удобството в облеклото и стила си. 

Сникърси, маратонки и кецове седят с всички модели поли. Просто следвай насоките за съчетаване на поли и рокли с обувки, които ти дадох горе за дължината, цветовете и стилистиката и си стъпвай с увереност и комфорт. 

Консултацията, при която разглеждаме твоята фигура и стил ще ти дам подробни насоки за това как да съчетаваш обувки с облеклото си. За повече информация, натисни бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: