fbpx
Шопинг за обувки

Шопинг за обувки – 6 скъпоценни съвета

Колко чифта обувки имаш? А колко от тях не носиш? И не ги носиш, защото си направила поредица от грешки още в магазина и сега при мисълта за тези обувки те заболяват стъпалата и мозъкът от мисли, чудейки се какво те е довело до това решение.

Ох, как обичам нови обувки. Ти също, нали? А пък как обичам да си ги избирам и купуваммм… Ама хич не обичам после да страдам. Толкова красиви, толкова изящни, но нямаха моя номер и взех един по-малък, нали ще се разширят, кожени са, тя продавачката така каза, ще ги понося ден-два и вече няма да ми убиват от палеца до глезена.

Да, ама не! Не знам кой въобще вкара тази идея, че обувките се разширяват с времето? Едно време цървулите може да са се разширявали, но днешните обувки с по 20 шева и твърди подметки няма как да станат с номер по-големи. Просто го разбери това! Няма начин, независимо продавачката (която е на процент и гледа да продаде възможно повече обувки) колко ти се кълне, че до седмица ще са ти като ръкавица.

И, защото твоят комфорт и банковата ти сметка си имат някакви граници, ти предлагам следните съвети за това как да пазаруваш обувки, които да са ти удобни от първата проба, докато не ги разпориш от носене.

Ходи на шопинг за обувки следобед.

Това сигурно си го чувала и преди, но е напълно правилно и абсолютно задължително. Колкото по-отекли и изморени са краката ти, толкова по-добре. Излез сутринта, тичай като кон нагоре-надолу, запиши се на маратон, бягай на пътечка в някоя зала, докарай краката си до максимална подпухналост и изтощение.

Тогава, ако обувката, която си си харесала, ти се стори удобна и приятна – давай, това е твоята обувка, Пепеляшке! Честито!

Добре де, не е нужно да се изтормозваш, но надявам се ми схвана идеята. Ако ей сега си станала, крачетата ти са свежи и цяла нощ са почивали, когато пробваш обувки, ще усетиш как ти седят САМО в този кратък момент от деня. А ти смяташ да ги носиш цял ден, нали? През който ден, те ще увеличат размера си, независимо дали си ходила или не (седенето на стол също води до отичане).

Затова отложи шопинга за края на деня. Разбрахме ли се? Ок, продължавам.

Вземи чорапите, с които ще ги носиш.

Пробваш ли ги с найлонови тънки чорапета, се приготви за изненади, когато се опиташ да си напъхаш крака, обут в други чорапи. Освен това някои обувки може много да ти убиват с тънки чорапи, а с по-дебели да са ти ок.

Не прави и обратното – да пробваш обувки, които смяташ да носиш с тънки чорапи, с по-дебели такива. После ще ти се сторят супер широки, ще ти хлопат, ще буташ там памуци, парцали отпред, а бе проблеми само. Накрая ще се откажеш да ги носиш.

Чете ли ти се още за чорапи? Ето тук ще си задоволиш любопитството.

Винаги пробвай и 2-те обувки.

Това се прави по няколко причини. Ако едното ти стъпало е по-дълго от другото, е задължително да разбереш как съответният номер от този модел обувки се усеща и на двата ти крака. Всякакъв дискомфорт е червена светлина за избора ти на тези обувки. Не знам дали има магазини, в които могат да ти дадат различни номера от един модел. Може и да има, би било хубаво, особено, ако имаш такъв проблем.

В магазините дават по-често дясната обувка за проба, при което тя се разширява и може да те подведе в избора ти. Когато пробваш и 2-те обувки можеш да си направиш сметка как се разширяват те. Разликата в усещанията ти с лявата и с дясната ще ти даде тази информация. Ще разбереш дали ти допада това разширяване като цяло или не.

Изправи се и се разходи.

Как иначе ще разбереш дали са ти наистина удобни тези обувки? Смяташ само да седиш с тях ли? То има обувки, с които предимно се седи, защото трудно се ходи с тях (вечерните модели на висок тънък ток, примерно). Но сега нека се съсредоточим над това, че ще си купуваш обувки, които смяташ да носиш, ходейки и през деня.

Гледай да имаш поне половин сантиметър разстояние между петата и края на обувката. Ето затова трябва да станеш, за да ти се намести стъпалото така, че да усетиш това разстояние. Ако имаш и най-малкото съмнение, че обувката ти е малка, искай по-голям номер. Ако нямат, благодари любезно и си тръгни. Игнорирай приказката за „Обувката, която се разширила с един номер за 2 носения в едно далееечно-далечно царство“. Това дори и продавачката не го вярва, уверявам те. Просто се опитва да ти вземе парите.

Винаги се оглеждай на голямо огледало.

Тия малки ниски огледалца, които са сложили по магазините за обувки, крещят – „Тър-гов-ски трик!“. Как можеш да определиш дали ти седят добре дадени обувки, когато си виждаш само глезените? Нали купуваш обувки, които да ти ходят на цялата осанка, на излъчването ти, на стила ти? Ако всичко това при теб е съсредоточено в областта между стъпалото и коляното ти, ок, давай, купи си обувките, няма да сбъркаш.

(Въздишка) искай да се видиш на голямо огледало в цял ръст, просто. Ако нямат такова, чао, довиждане, приятен ден! Освен, ако не си убедена, че тези обувки ще ти седят добре, разбира се. Може да си знаеш, че определен стил ти подхожда. И все пак, виж се на едно хубаво голямо огледало. Разгледай се, полюбувай се на себе си в цялата си прелест и в тези нови обувки.

За да си избереш шапка, също е нужно да се огледаш в голямо огледало. Повече за шапките чети тук.

Обувките трябва да са ти удобни още в магазина.

Когато ги сложиш, трябва да ги усетиш като продължение на крака си, не като уред за мъчения и да се надяваш, че с времето ще се смилят над теб и няма да те тормозят толкова. Чист мазохизъм и наивитет си е това.

Много са хубави ли? Ми, ок, вземи си ги и си ги сложи в рамка в хола, да си ги гледаш, защото едва ли ще си ги сложиш пак. Само като се прибереш и ги пробваш отново, ще разбереш, че си направила огромна грешка. Поне можеш да ги върнеш и замениш (ако ги купиш онлайн, връщаш и забравяш, връщат ти парите и приключваш сагата), ако не си ги носила навън.

И за финал искам да те посъветвам още веднъж винаги да залагаш на комфорта при избора си на обувки. Нека той е приоритет, когато пазаруваш. Адски неприятно е да ти убиват обувките, целият ден ти се скапва. Знам, че знаеш много добре за какво говоря.

 

Сподели в коментарите как избираш ти своите обувки? Следваш ли някакви определени правила и какво е по-важно за теб – комфортът или това как изглежда обувката?

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Бутон за контакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *