Skip to content

Как да определяш качеството на дрехите – Част първа – Памук, Деним, Лен

Имаш ли представа как да различаваш качествените от некачествените дрехи? Да, наистина, още щом докоснеш дрехата, можеш да добиеш представа за качеството й, но това не е всичко.

Днес ще ти разкажа как да различаваш качествените дрехи от тези, който са минали покрай определението за качество. Ама така през Румъния някъде са заобиколили.

Под качествена дреха разбираме,

че тя е издръжлива, не се променя от пране, носене и триене (говоря за триенето, което се получава при носене на чанта, при движението на ръцете покрай тялото, около колената при свиване и т.н.). Една качествена дреха няма да се разтегне след първото пране, няма да избелее, материята няма да се надупчи и шевовете няма да се разшият.

Това, което разграничава качествените дрехи от некачествените,

е начинът, по който се изработват. Това включва как е изтъкан или изплетен платът, какво е качеството на материала, от който ще се тъче/плете, как са направени шевовете, с какви конци, игли, каква е кройката и т.н.

С теб ще разгледаме всички възможни признаци на качество в дрехите и тъй като това не е малко информация, разделям съветите на няколко части.

Качеството и цената не винаги вървят ръка за ръка

Искам да разбереш това много добре. Можеш да намериш много евтини, но качествени дрехи и доста скъпи, но абсолютни парцали. Точно заради такива неприятни случки искам да ти разкажа повече за качеството на дрехите и как да го определяш бързо и ефективно.

Око да види, ръка да пипне

Като начало, за да определиш качеството на една дреха, трябва ВИНАГИ да я гледаш на живо. Онлайн е много по-трудно да определиш какво точно се случва с качеството на дрехите. Повечето снимки се обработват, а и не се публикуват снимки на някои важни елементи като шевовете, етикетите, материята (дори и да ги има, могат пак да бъдат манипулирани). Ако си сигурна в марката и вече знаеш, че качеството е на ниво, можеш да си пазаруваш онлайн, няма проблеми.

Да започнем от материята

Каквото и да си говорим, най-важното в една дреха е нейната материя. Ако материята е кофти, колкото и добре да е конструирана дрехата, прекрасни да са принтовете и детайлите, няма да можеш да се насладиш максимално на тази дреха.

Имай предвид, че не всички материи са подходящи за всички видове дрехи. Не е нужно всичко да е от естествена материя. Ето, например, пухенката ти за зимата е по-добре да е от полиестер с промазка, отколкото от памук. На мен винаги са ми били странни вълнените потници. Не мога да разбера точно в кой момент от годината се носят? Напълно безсмислена дреха, все едно водоустойчива хавлия.

Както и да е.

Нека сега ти разкажа как да разбереш дали дадена материя е качествена или не. В тази първа част ще ти разкажа за памука, денима и лена.

качеството на памук

Качеството на Памука

Това е най-популярната материя поради нейната мекота, издръжливост (ако е качествен памук) и достъпна цена. Най-важното свойство на качествената памучна материя, е дължината на нишките. Влакната се тъкат от отделни памучни нишки и колкото по-дълги са те, толкова по-качествено ще е влакното и толкова по-качествен ще е самият плат, който е създаден от памука.

Дългите нишки удължават живота на материята,

защото ще се разкъсат много по-трудно (по-здраво са вплетени във влакното). А и от тях могат да се изпредат по-фини влакна, които да се използват за по-гъсто изтъкани материи, които пък са по-здрави и леки! Мега доброто!

Мекотата

пък е друг плюс на дългите нишки. Късите е много по-трудно да бъдат завъртени, без да стърчат краищата им, което създава усещане на грубост на плата (представи си да плетеш плитка на къса коса).

Когато влакната са с дълги нишки, при тъкането не се образуват „въздушни джобчета“, които са малки дупчици, които задържат въздуха и правят изолация. Това задържане на въздуха създава усещането за запарване. Качественият памук е проветрив и не запарва!

Има няколко вида памук, които са известни с дължината на нишките,

които се използват при тъкането на материята. Египетският памук се слави с най-дългите нишки (3,5см!) и видиш ли някъде упоменато, че материята е от египетски памук – не се съмнявай в качеството. То и ще усетиш безпределната мекота и няма да искаш да се разделиш с дрехата, повярвай ми! Некачественият „египетски“ памук не е толкова извънредно мек. Може и въобще да не е египетски, да знаеш!

Как да разбереш дали памукът е изтъкан от дълги влакна?
  • Докосни го. Мекотата е една от основните качества на памука. Ако не усещаш материята мека по кожата си, то вероятно е направена от по-къси влакна и не очаквай да я носиш дълго време.
  • Памукът не бива да образува топченца!
  • Материята не бива да е много прозрачна като я погледнеш на светлина. Прозрачността говори за ниска гъстота при тъкането и това намалява качеството.

качеството на деним

Качеството на Денима

Или дънков материал, любимият на всички нас! Денимът всъщност си е дебело изтъкан памучен плат. Изключително здрав и издръжлив (неслучайно е бил предназначен за работнически дрехи). Но в днешно време има толкова много деним на пазара, че лесно можеш да попаднеш на дънки с доста ниско качество.

За да бъде един деним качествен,

то и памукът, от който се прави трябва да е с високо качество. Освен това начинът на тъкане също е от значение. Тези неща няма как да ги разбереш, освен ако не направиш няколко прости експеримента.

Когато си избираш дънки или дънкови дрехи, винаги преглеждай шевовете. Раздърпай плата около шевовете на вътрешните бедра и около ханша. На мен едни тъпи дънки ми се скъсаха отстрани на шева на външната част, покриваща ципа! Дърпай и около тази зона.

Качественият деним е мек

и дори се усеща леко мокър при допир. Необработеният деним може и да е много твърд, но не е особено популярен, защото е по-неудобен при носене. Ако искаш да си купиш по-тънък и мек деним, направи теста със светлината – погледни плата на светлина и виж как е изтъкан – има ли дупки, някакви по-прозрачни места?

Един хубав деним, независимо от дебелината, трябва да е гъсто изтъкан и да не е прозрачен. Ако видиш и дупки от иглите по шевовете, значи работата е много некачествена. Добре зашит деним няма набръчквания и усуквания по дължината на шева.

Когато аз си купувам дънки,

винаги гледам как са зашити крачолите (това важи и за панталоните). Много марки за бърза мода не спазват правилното разположение на кройката върху плата (по линията на тъкане), за да спестят от материала и да могат да изработят повече бройки.  Заради това единият крачол винаги се усуква, т.е. шевовете се изкривяват.

Бързо, лесно, евтино и най-вече некачествено. Просто не си купувай такива дънки.

качеството на лен

Качеството на Лена

Ленът е една от любимите ми материи за лятото. Той е създаден от ленени влакна, които за разлика от памука, не са никак еластични, но пък са много проветриви. Ленът се мачка много лесно, но пък е доста издръжлив. Материя с високо съдържание на лен е добър знак за качество.

Ако платът ти се струва прекалено твърд и боцкащ,

тогава знай, че ленът е създаден от нишки с къси влакна и качеството е спорно. Тъй като ленът не е еластичен, може да бъде повреден лесно при сгъване. Когато търсиш ленени дрехи, гледай да нямат прекалено дълбоки гънки, защото няма да можеш да ги коригираш лесно и по тези места е вероятно да се повреди материята.

Ленът ще се намачка във всички случаи при носене. Все пак не можеш да стоиш права цял ден. Затова прецени дали дрехата изглежда добре и смачкана. Ленът се използва най-успешно за леки и свободни дрехи за свободното време. По-непрактичен е, така да се каже, за офиса.

В някои ленени платове можеш да забележиш леки удебелявания на нишките

Това не значи, че качеството е ниско, напротив. Тези удебелявания са оставени нарочно, за да се запази специфичната ленена текстура и да не се наруши целостта на влакната (ленените влакна са по-груби от памучните). Липсата на удебелявания значи, че са използвани много фини влакна с еднакъв диаметър. Това също е признак за качество.

Материя, съставена от памук и лен е здрава, проветрива, мека

Съчетанието на памук с лен прави плата по-издръжлив и не се мачка толкова, а и изглежда доста добре. Имай го предвид, когато разглеждаш етикетите на дрехите, които смяташ да купиш.

В следващата част ти разказвам за вълната, кожата и синтетичните и полу-синтетичните материи. Прочети я тук.

Другите части можеш да прочетеш от тук:

Как да определяш качеството на дрехите – Част трета – Шевове, Кройка, Подплата

Как да определяш качеството на дрехите – Част четвърта – Копчета, Цип, Джобове, Етикети

Как да използваш тези амтерии в гардеорба си, дали са подходящи за теб и как да ги съчетаваш с други материи ще обсъдим по време на консултацията Изграждане на Функционален гардероб. Повече за нея ще разбереш от бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: