Skip to content

Как да определяш качеството на дрехите – Част четвърта – Копчета, Цип, Джобове, Етикети

В последната част от нашата инспекция по качеството на дрехите, с теб ще разгледаме дребни детайли.

Въпреки че това са малките, за някои дори незначителни, елементи на дрехите, мога да те уверя, че точно те могат да издадат доста тайни за начина на изработката. Особено онези тайни, свързани с бюджета, похрчен за направата на дадените дрехи.

По детайлите можеш да се ориентираш дали дрехата е качествена или не. Дори да се объркаш в определянето на материята, шевовете и кройката, следните дребни детайли могат много бързо да ти покажат има ли тука качество някакво или напротив.

Копчета

детайли по копчетата

Всеизвестно е, че копчетата са най-скъпата част от дрехата

Могат и да са най-евтината, ако марката не държи на качеството. Копчетата трябва да са еднакви (освен, ако не е някакво дизайнерско решение да са различни), да са здрави и красиви. Това последното е всъщност доста основополагащо за качеството на дрехите.

Красивите копчета могат страшно много да променят цялата дреха

Неслучайно се използват за акцент в облеклото. Рядко има скрити копчета (при някои ризи, палта), но дори тогава те трябва да са добре оформени, без някакви уродливости, и разбира се – здрави.

Всяка дреха, която има копчета, трябва да предлага и допълнителни такива, закрепени към етикета. Ако липсват, значи работата с качеството е ясна – липсва такова.

Илиците

В предната част споменах за илиците, които задължително трябва да са здрави и с определена форма. Тя включва цепка с малка дупка накрая, в която шева на копчето да застане удобно и да не се мърда по цепката. През шевовете на илиците не бива да се вижда платът. Те трябва да са много гъсто избродирани (има си специални програми на машините за илици, на които се задава и колко гъст да е шевът).

Как са зашити?

Когато разглеждаш копчетата на дрехата, пораздърпай ги малко, виж как са зашити. Качествената изработка изключва всякакво много хлабаво зашиване и не би трябвало да виждаш стърчащи конци. Копчетата се шият също на машина. За да спестят от време и усилия, някои производители просто използват няколко ката конец и дебела игла, за да закрепят копчетата.

Този метод е много нетраен и скоро копчетата почват да падат. Дебелата игла може и да наруши целостта на плата и така да се сдобиеш със скъсана дреха без копче. Копчетата, използвани за твърди материи, като деним, са съставени от шило и копче. Шилото пробива денима, а копчето се забива отгоре. Това е задължителен начин за поставяне на копчета на дънки, защото гарантира здравината и издъръжливостта.

Най-честите разкъсвания при дънките са точно около копчето на колана

Това мисля, че можеш да си представиш много добре защо се получава. Когато се скъса копчето на дънките ти, остава една зейнала дупка. Дори да зашиеш друго копче там, то едва ли ще издържи много. А поставянето на ново копче с шило е невъзможно защото платът се е разкъсал. Общо взето скъсано копче на дънки означава край на носенето на тези дънки.

Цип

как да определяме качеството на дрехите по ципа

Както и при копчетата, здравината на циповете е от изключително значение. Циповете се дърпат, кълчат, тормозят често и заради това е задължително да са добре вградени в дрехата. Нали знаеш колко е тежко, когато ти се скъса или развали ципа? Може направо да те откаже от поправката и носенето на дадената дреха. Понякога и поправка не е възможна.

Ципът трябва да е зашит така, че да не набръчква плата и да е възможно по-незабележим (освен, ако не е декоративен или се търси такъв ефект). Циповете изискват специално внимание при изработката на дрехи и ако такова е липсвало, значи дрехата е просто каква? Некачественаааа, даа.

Пробвай винаги ципа и то няколко пъти. Дърпай нагоре, надолу, усети как се движи и дали не създава проблеми още в началото. Никога не насилвай ципа, защото лесно можеш да го повредиш. Ако скоро след покупката, ципът се развали, разкъсат се шевовете или се скъса платът около него, значи качеството куца яко.

Ципът трябва също да се „заключва“ на най-високата позиция. Ако се свлича непрекъснато или при движение, значи не е хубав цип и ще си имаш ядове с дрехата, която може да избягваш да носиш в бъдеще. Откажи се от покупката на дрехи с такива смотани ципове.

Детайли по джобовете

детайли по джобовете

Джобовете могат да са скрити или видими, но и в двата случая трябва да са добре зашити. Джобовете са местата, които също доста експлоатираме в облеклото си. Бъркаш, слагаш, вадиш, дърпаш, облягаш си ръцете, палците… заради това тази област е важно да е добре подсигурена. Всякакви леки шевове, стърчащи нишки от материята, големи дупки от игли, трябва да ти говорят, че тези джобове няма да са от най-качествените.

Костюмите съставени от 2 части (сако и пола/панталон) имат джобове, които са зашити и можеш да ги отвориш лесно с ножичка. Шевът е много лек и създаден да бъде скъсан. Това зашиване на джобовете се прави с цел да се задържи силуета на дрехата.

Детайли по етикетите

детайли по етикетите

Всяка себеуважаваща себе си компания производител на дрехи би използвала висококачествени етикети и то на места, които не биха дразнили или поне могат да се премахнат лесно, без да накълцаш и разкъсаш дрехата междувременно.

Забелязала съм, че качествените дрехи имат меки и приятни на допир етикети на гърба под врата, не пластмасови. При връхните дрехи етикетите са зашити за допълнително парче плат и са красиво избродирани.

Етикетите, обозначаващи начина на поддръжка на дрехата, се поставят при левите свързващи шевове. Те също е добре да бъдат от по-мека материя, не такава, която да се забива и реже кожата на талията ти. След като изрежеш книжката, на която на 80 езика пише едно и също, не бива да остават остри ръбове.

Тези „книжки“ при качествените дрехи могат да се разшият и премахнат, без да се нарушава целостта на дрехата и шевът. Ако са зашити заедно с шева, който свързва предната и задната част на дрехата, значи си имаш работа с ниско качество и премахването ще е проблем.

Еми, туй то с качеството на дрехите. Имаш си една солидна основа, върху която да стъпиш, когато подбираш и оценяваш дрехите, които смяташ да си купиш или вече си си купила. Цялата тази информация ще ти помогне много, когато се чудиш дали да дадеш дадена крупна сума за „мега яката дреха“ или по-скоро не, защото не минава новият ти качествен контрол.

Другите части можеш да прочетеш тук:

Част Първа – Материи – памук, деним и лен.

Част Втора – Пак Материи – вълна, кожа, синтетични и полу-синтетични материи.

Част Трета – Детайли – шевове, кройка, подплата.

При консултацията Изграждане на Функционален гардероб с теб ще обсъдим дребните детайли в облеклото ти, ще те насоча в подходящия избор на такива. Натисни бутона долу за повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: