Skip to content

Как да се превърнеш в моден експерт в 4 стъпки

Сигурно си се чудила как някои хора могат да имат такъв страхотен стил и как са го постигнали? Дали не ползват помощта на специалист или просто имат нюх за модата?

 

И двата варианта са възможни, но едно е сигурно – стилните хора работят активно върху облеклото си. Малко са онези, които са родени с усещане за пропорции, цветове или тенденции.

Да, може да ти се струва супер напрягащо да се занимаваш с всичко това. Може да ти изглежда и някак прекалено. Но сега ще ти дам няколко насоки за това как да се превърнеш в що-годе добър моден експерт и да знаеш какво ти седи добре.

Следните 4 стъпки няма да те направят следващата Коко Шанел, но със сигурност ще ти помогнат да разчупиш малко гипса на облеклото и стила си. Най-малкото ще те накарат да разбереш повече за собствения си стил и да вкараш повече ред в гардероба си.

 

1. Бъди активен наблюдател

Започни да обръщаш внимание на хората около теб и тяхното облеклоКогато гледаш телевизия или някои филм, забележи как са облечени актьорите.

Всичко, което ти харесва и допада като стил, можеш да си записваш. Наблюдавай хората по улиците, какво харесваш в тяхното облекло? 

Хубаво е да задълбаваш в наблюденията си, да ровиш по на дълбоко от – “Харесва ми как се е облякла и какви обувки е сложила”. Защо точно ти харесва? Съчетанието на дрехите, пропорциите и дължините, цветовете или някои детайли ти направиха най-голямо впечатление?

Всеки моден експерт е тренирал окото си по този начин. Но не очаквай още от днес да почнеш да назоваваш и най-дребния детайл от облеклото на минувачите, които ти харесват.

Просто се упражнявай, наблюдавай активно, заглеждай се и си прави един мислен разбор на това, което виждаш. Така ще се тренираш да забелязваш добрия стил и най-вече този, който би ти бил от полза и на теб.

 

2. Имитирай, копирай, повтаряй

Виж сега, няма нищо лошо в това да копираш стила на някого, особено в началото на своето стилно приключение в модата. Не може всички да са напълно осъзнати за това какви дрехи им седят добре и какво им отива, камо ли да могат да определят с точност до последната сричка какъв е стила им.

Дори и някои от най-стилните хора на тази планета са започнали с копиране, имитиране и повтаряне на облеклото на някого, било то дори само на майка им, леля им или съседката, която винаги изглежда елегантно.

Така че, мила ми стилна читателко, избери си муза и почвай да я копираш! 

Дори да не е точно определен човек, можеш да разглеждаш снимки онлайн и да си ги запазваш, за да пробваш показаното на тях. Не всичко, което харесваш, ще става за имитация.

Някои съчетания просто няма да са подходящи за теб, но в това се състои същността на упражнението – да разбереш какво работи и какво не лично за теб. С времето ще можеш все по-успешно да имитираш своите модни музи и ще дойде момент, когато ще започнеш да внасяш по нещо от себе си.

Тогава всъщност ще разбереш, че си приключила с копи-пейста и просто използваш другите за вдъхновение, т.е. си станала моден експерт – честито!

 

3. Излез от зоната си на комфорт

Ако започнеш да четеш съветите от първата статия, ще срещнеш на много места един лозунг – “Пробвай!”. Пробвай, пробвай, пробвай – няма да спра да го повтарям това, защото е изключително важно.

Колкото повече различни неща си пробвала, толкова по-наясно ще си с това какво ти седи добре и какво да избягваш. Ще се наложи да излезеш от зоната си на комфорт, за да станеш истински моден експерт.

Имам една лична стратегия, когато пазарувам – винаги взимам с мен и нещо различно от сегашния ми стил. Било то последния тренд или някакъв тотално различен от предпочитаните от мен цветове, но го взимам, за да видя ефекта. (Виж в този пост пример)

Никога не знаеш какво ще ти пасне като ръкавица, когато не си пробвала. Особено ако си нова в стилната игра, е супер мега важно да пробваш възможно повече различни дрехи и съчетания.

Съветвам те да си отделиш някой ден, в който да обиколиш няколко магазина и да тестваш различни и нови дрехи. Не е нужно да купуваш нещо, а просто да излезеш от тая твоя зона на стилен комфорт и да видиш как можеш да я разчупиш и разшириш.

 

4. Използвай най-любимите си дрехи

Колкото и объркан да ти се струва гардеробът ти в момента, има и неща, които носиш с удоволствие и са ти любими, нали?

Все някои от наличните ти дрехи ти влизат в употреба по-често и в тях се чувстваш добре, когато ги носиш. Налага се да определиш точно защо са ти толкова любими, като задълбаеш повече от – “Ами комфортно ми е, харесвам се как изглеждам в него”.

Опиши всички качества, които притежават твоите любими дрехи. Дали са цветовете, начинът, по който пада материята, усещането от нея, модерният изглед или как точно ти седи? Какво подчертава, какво прикрива, лесно ли я съчетаваш тази дреха с останалите?

Добре е да запишеш всички тези неща, за да видиш какво наистина е важно за теб и какво да търсиш занапред в дрехите си. Ако се чудиш как да съчетаваш любимите си дрехи, можеш много бързо да разбереш като попиташ чичо ти Гугъл.

Напиши описанието на дрехата и стой та гледай какво става. Запази най-готините съчетания, които би искала да пробваш и тези, които можеш да приложиш веднага с наличните си дрехи.

 

Не е нужно да се справяш сама в това начинание. Насреща съм, за да ти помогна да разбереш как да се обличаш подходящо и да знаеш какво ти отива. Това мога да направя по време на Анализа на Стила. Повече за тази консултация ще намериш, като натиснеш бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: