Skip to content

Капсулен гардероб – 12 дрехи с безброй съчетания

Capsule wardrobe или в превод Капсулен (подбран) гардероб е названието на един от най-модерните, ефективни и полезни начини за организация на гардероба ти. Името му само си подсказва, че ще имаш доста малко дрехи, затова пък ще са взаимосъчетаеми.

Да, това му е най-хубавото на капсулния гардероб – десетките съчетания, които можеш да правиш с това нищожно количество дрехи. Съчетания, които ще са ти достатъчни за няколко месеца.

За кого е подходящ Капсулният гардероб?

Капсулният гардероб е подходящ за работещи хора, които нямат униформа, а трябва всяка сутрин да избират тоалета си. Идеален избор е за хора, които претърпяват някаква промяна – бременност и раждане, честа смяна на местожителството или чести пътувания, хормонални промени или болест, които са довели до промяна в теглото.

Капсулният гардероб е подходящ избор също, ако ти е дошло до гуша всеки ден да седиш пред гардероба, да гледаш в него и да не знаеш от къде да почнеш. Нищо от това, което виждаш, не ти се носи и отгоре на всичкото не се и съчетава едно с друго.

Самата мисъл за обличане ти причинява главоболие? Значи имаш нужда от капсулен гардероб.

Прочети: 5+ начина да подредиш гардероба си.

 

Дрехите за твоя капсулен гардероб

Има много различни мнения за това колко дрехи са ти необходими за един капсулен гардероб. Открих, че най-чистият и базов вид се състои от не повече от 12 дрехи. Като тук искам да поясня, че в това число не влизат домашните ти дрехи, бельото и аксесоари като шалове и шапки, както и обувките.

Не се притеснявай, че ще те пратя да си напазаруваш съвсем нови 12 дрехи и да се изръсиш доволно. Идеята на капсулния гардероб е точно обратната – да ти спести пари и да ти помогне в шопинга.

Прочети: Как да се подготвиш за шопинг?

 

Създаване на капсулен гардероб

Най-вероятно вече притежаваш някои, ако не и повечето от необходимите ти дрехи, за да създадеш своя капсулен гардероб.

За начало искам да решиш какви цветове ще използваш. Избери тези, които ползваш всеки ден и са най-лесни са съчетаване един с друг. Ограничи се до 3-4 цвята.

Хайде сега да видим какво имаш в своя гардероб, което може да запълни тези 12 бройки.

 

С какво разполагаш за създаване на капсулен гардероб?

Трябват ти 4 чифта панталони и/или поли, 6 блузи (тук влизат тениски, блузи с дълъг ръкав, ризи, пуловери), 2 връхни дрехи, които си отиват с всички избрани панталони/поли и блузи. Задължително е да можеш да направиш възможно повече съчетания между тези дрехи (говорим за над 20 съчетания).

Подбери първо панталоните и/или полите в по-базови цветове – черно, тъмно синьо, кафяво, сиво, бежово. Избягвай смелите принтове, шарки и кройки.

Прочети: Полата -инструкции за избор на дължина

Същото направи и при блузите. Тук можеш да добавиш и малко шарки като райе или каре, също и някой твой любим цвят. Условието е отново – да се съчетават с всички връхни и долни дрехи.

Прочети: До къде да стигат блузите ти?

Все пак ще са ти нужни и обувки. Избери 2 до 3 чифта, които се съчетават с подбраните дрехи.

При аксесоарите можеш да се развихриш малко повече, защото не е нужно да се съчетават с всички тоалети и да са в избраната цветова гама. Те се използват главно, за да доставят акцент и интерес на облеклото ти.

Ако искаш можеш да добавиш допълнително някоя рокля, като тя трябва да се съчетава с връхните ти дрехи и обувките ти.

Прочети: Роклята -вълшебница или вещица?

 

Направи си списък

След като разрови гардероба си и откри някои или повечето от нужните ти дрехи за създаването на твоя капсулен гардероб, можеш да си направиш списък с липсващите елементи. Трябва ти универсална връхна дреха или нови блузи/пуловери/ризи в базови цветове?

Много лесно ще разбереш какво точно ти е нужно като си подредиш всички налични дрехи пред себе си. Можеш да си направиш и списък или използваш таблицата, която можеш да си свалиш от линка долу.

Не е нужно да се ограничаваш точно до 12 дрехи, но за начало това количество ти е напълно достатъчно. Особено, ако трябва да промениш изцяло гардероба си, за да съответства на новия ти начин на живот, или, ако ти се налага да пътуваш и се чудиш какво да вземеш със себе си.

За да улесня максимално изготвянето на капсулния ти гардероб, съм изготвила един файл, който можеш получиш директно в пощата си. Съставен е от 5 страници с информация за капсулния гардероб, 2 таблици – една примерна и една празна, която да попълниш със своите дрехи, 2 снимки с по 15 облекла, които са направени от примерни капсулни гардероби.

Какво друго ти остава сега, освен да почнеш да вадиш дрехи от гардероба и да създаваш своя капсулен гардероб?

Прочети: Защо капсулният гардероб може би не е за теб и как може да бъде?

Вече си готова с капсулният си гардероб? Как се получи можеш да споделиш в коментарите 🙂

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

Свържи се с мен