Skip to content

Капсулен гардероб – 12 дрехи с безброй съчетания

Capsule wardrobe или в превод Капсулен (подбран) гардероб е названието на един от най-модерните, ефективни и полезни начини за организация на гардероба ти. Името му само си подсказва, че ще имаш доста малко дрехи, затова пък ще са взаимосъчетаеми.

Да, това му е най-хубавото на капсулния гардероб – десетките съчетания, които можеш да правиш с това нищожно количество дрехи. Съчетания, които ще са ти достатъчни за няколко месеца.

За кого е подходящ Капсулният гардероб?

Капсулният гардероб е подходящ за работещи хора, които нямат униформа, а трябва всяка сутрин да избират тоалета си. Идеален избор е за хора, които претърпяват някаква промяна – бременност и раждане, честа смяна на местожителството или чести пътувания, хормонални промени или болест, които са довели до промяна в теглото.

Капсулният гардероб е подходящ избор също, ако ти е дошло до гуша всеки ден да седиш пред гардероба, да гледаш в него и да не знаеш от къде да почнеш. Нищо от това, което виждаш, не ти се носи и отгоре на всичкото не се и съчетава едно с друго.

Самата мисъл за обличане ти причинява главоболие? Значи имаш нужда от капсулен гардероб.

Дрехите за твоя капсулен гардероб

Има много различни мнения за това колко дрехи са ти необходими за един капсулен гардероб. Открих, че най-чистият и базов вид се състои от не повече от 12 дрехи. Като тук искам да поясня, че в това число не влизат домашните ти дрехи, бельото и аксесоари като шалове и шапки, както и обувките.

Не се притеснявай, че ще те пратя да си напазаруваш съвсем нови 12 дрехи и да се изръсиш доволно. Идеята на капсулния гардероб е точно обратната – да ти спести пари и да ти помогне в шопинга.

Създаване на капсулен гардероб

Най-вероятно вече притежаваш някои, ако не и повечето от необходимите ти дрехи, за да създадеш своя капсулен гардероб.

За начало искам да решиш какви цветове ще използваш. Избери тези, които ползваш всеки ден и са най-лесни са съчетаване един с друг. Ограничи се до 3-4 цвята.

Хайде сега да видим какво имаш в своя гардероб, което може да запълни тези 12 бройки.

С какво разполагаш за създаване на капсулен гардероб?

Трябват ти 4 чифта панталони и/или поли, 6 блузи (тук влизат тениски, блузи с дълъг ръкав, ризи, пуловери), 2 връхни дрехи, които си отиват с всички избрани панталони/поли и блузи. Задължително е да можеш да направиш възможно повече съчетания между тези дрехи (говорим за над 20 съчетания).

Подбери първо панталоните и/или полите в по-базови цветове – черно, тъмно синьо, кафяво, сиво, бежово. Избягвай смелите принтове, шарки и кройки.

Същото направи и при блузите. Тук можеш да добавиш и малко шарки като райе или каре, също и някой твой любим цвят. Условието е отново – да се съчетават с всички връхни и долни дрехи.

Все пак ще са ти нужни и обувки. Избери 2 до 3 чифта, които се съчетават с подбраните дрехи.

При аксесоарите можеш да се развихриш малко повече, защото не е нужно да се съчетават с всички тоалети и да са в избраната цветова гама. Те се използват главно, за да доставят акцент и интерес на облеклото ти.

Ако искаш можеш да добавиш допълнително някоя рокля, като тя трябва да се съчетава с връхните ти дрехи и обувките ти.

Направи си списък

След като разрови гардероба си и откри някои или повечето от нужните ти дрехи за създаването на твоя капсулен гардероб, можеш да си направиш списък с липсващите елементи. Трябва ти универсална връхна дреха или нови блузи/пуловери/ризи в базови цветове?

Много лесно ще разбереш какво точно ти е нужно като си подредиш всички налични дрехи пред себе си. Можеш да си направиш и списък или използваш таблицата, която можеш да си свалиш от този линк.

Не е нужно да се ограничаваш точно до 12 дрехи, но за начало това количество ти е напълно достатъчно. Особено, ако трябва да промениш изцяло гардероба си, за да съответства на новия ти начин на живот, или, ако ти се налага да пътуваш и се чудиш какво да вземеш със себе си.

За да улесня максимално изготвянето на капсулния ти гардероб, съм изготвила един файл, който можеш получиш директно в пощата си. Съставен е от 5 страници с информация за капсулния гардероб, 2 таблици – една примерна и една празна, която да попълниш със своите дрехи, 2 снимки с по 15 облекла, които са направени от примерни капсулни гардероби.

Свали го от тук.

Какво друго ти остава сега, освен да почнеш да вадиш дрехи от гардероба и да създаваш своя капсулен гардероб?

Искаш ли да ти покажа една супер лесна система за изграждане на капсулен гардеорб от наличните ти дрехи? Натисни бутона за повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: