палитра за капсулен гардероб

Изграждане на палитра за капсулен гардероб 

За да можеш да създадеш своя капсулен гардероб, едно от основните неща, които трябва да направиш, освен да избереш лесно съчетаеми помежду си дрехи, е да решиш в какви цветове да са те. 

Изграждането на палитра за капсулен гардероб не е трудно, даже може да е много приятен и лесен процес. Важното е да знаеш кои са най-добрите ти светли неутрални цветове, най-добрите ти тъмни неутрални и кои акцентни цветове са най-подходящи за твоето оцветяване (коса, кожа и очи).  

Това можем да открием заедно, като ти направя Анализ на цветовете. Свържи се с мен и ще се разберем за удобни и за двете ни час и дата. Когато вече си наясно кои цветове са твоите, можеш пристъпиш към следните стъпки за изграждане на палитра за капсулния ти гардероб. 

 

Използване на неутралните цветове 

Неутралните цветове се използват за основа на капсулния гардероб и в тях ще са оцветени най-много от дрехите ти. Те служат за база, върху която да използваш акцентните цветове, но също така могат лесно да се съчетават помежду си. 

Избери 2 неутрални цвята – светъл и тъмен. Давам ти пример, който работи за моето оцветяване. Избрала съм меко бяло и черно за свои основни неутрални цветове.  

 

Използване на акцентни цветове за палитра на гардероба 

При акцентните цветове положението е малко по-забавно и интересно. Това са цветовете, които са различни от черно, бяло, сиво, тъмно синьо, бежово. Моите акцентни цветове са наситени, ярки и студени. Твоите може да са меки и топли или ярки и топли (което можем да определим на Цветния Анализ, нали), зависи от оцветяването ти . 

Добре е да избереш до 3 акцентни цвята за твоя капсулен гардероб. Когато това са цветовете, които са в палитрата с най-подходящите за теб цветове, тогава те ще имат еднакви характеристики и ще могат лесно да се съчетават помежду си, което е и идеята на капсулния гардероб. 

За свои акцентни цветове реших да избера лилаво, розово и синьо в техните подходящи за моя Сезон Зима. Те са ярки, наситени и студени, седят ми страхотно, карат ме да изглеждам здрава, красива и сияеща. Това трябва да правят и твоите акцентни цветове. 

 

Избор на дрехи в неутрални и акцентни цветове 

Избрала си вече кои цветове ще съставят твоя капсулен гардероб и си готова да започнеш подбора на дрехи за изграждането му. Ето как изглежда моята палитра: 

палитра за капсулен гардероб

Сега е време да направиш един списък с дрехите, които смяташ да включиш, като ги разпределиш по категории (блузи, панталони, рокли, якета и т.н.). Към всяка категория добавяш дреха в съответния неутрален или акцентен цвят.  

Най-богатата откъм количество дрехи е категорията на блузите, където аз включвам блузи с дълъг и къс ръкав, пуловери, тениски, потници – всички дрехи, които носиш в горната част на тялото си, с изключение на връхните. В зависимост от сезона, можеш да подбереш съответните блузи (лятото едва ли ще включиш пуловери, но пък ще имаш нужда от потничета и блузи с къс ръкав). 

Когато си определила кои цветове ще използваш в капсулния ти гардероб е лесно да подбереш дрехите за всяка категория от наличните ти в гардероба. Ако за някоя от тях липсват попълнения – направи си списък за шопинг, който да включва необходимите нови дрехи в съответните цветове. 

 

Включване на принтове в твоята палитра

Предлагам ти да разгледаш гардероба си за принтове и да прецениш дали да използваш такива в своя капсулен гардероб. Това могат да са всякакви десени от точки и райета, през флорални и животински, до акстрактни форми и надписи.  

Според твоя личен стил и предпочитания можеш да избереш един принт, който да включиш в своя нов капсулен гардероб и в неговата палитра. Принтовете внасят страхотна доза разнообразие и свежест в гардероба и могат да ти свършат много добра работа при съчетаването. 

Важното е избраният от теб принт да може да се съчетава лесно с останалите ти дрехи, а това става, когато цветовете, които го съставят, са същите или подобни на тези в палитрата ти. На картинката в следващата точка ще видиш какъв принт избрах аз.  

Определено най-лесно е да избереш принт, който е съставен от 2 цвята. Често в примерите за капсулен гардероб се използват райетата и точките. Оставам избора на теб. 

 

Разпределяне на дрехи по категории и цветове 

В момента говорим за дрехите, които имаш налични в гардероба си в този един момент. Използвай тях, за да създадеш своя капсулен гардероб.  

За най-добро разпределение и съчетаемост на дрехите, подбери по една дреха от 2-та неутрални цвята за всяка категория. В моя пример това ще са дрехи в черно и бяло, които са представени навсякъде. 

Отдели около 30% от дрехите си за акцентните цветове. Както вече ти споменах, при блузите можеш да включиш всички цветове от палитрата си, защото тях ще съчетаваш с панталоните, полите и връхните си дрехи (якета, жилетки, сака). 

За последните е добре да избереш по 2-3 броя дрехи, като ти препоръчвам да не преминаваш тази бройка. Ето как аз разпределих моя брой дрехи: 

6 блузи 

3 панталона 

2 поли 

3 рокли 

2 сака/жилетки 

1 яке/палто 

дрехи в капсулен гардероб

Когато са в цветовете от палитрата ти, то те ще се съчетават идеално помежду си. Това й е работата на тази прословута палитра – да ти спести колебанието кои дрехи да включиш от наличните си и кои е нужно да си набавиш. 

Опитът ми е показал, че повечето дами имат достатъчно дрехи, които да използват за изграждане на капсулния си гардероб и то в сравнително подходящите за тях цветове. Просто акцентните са толкова преобладаващи и то във всички категории, че това лесно може да те заблуди, че нямаш какво да носиш. 

Но нали затова съм аз – за да ти помогна да изградиш своя съвършен капсулен гардероб и да видиш колко е лесно и приятно да се направи това. 

 

Сподели в коментарите каква е палитрата на твоя капсулен гардероб и дали си избрала подходящ принт за него. 

Прочети и:

Капсулен гардероб – 12 дрехи с безброй съчетания

Базови дрехи – колко и кои са задължителни за гардероба ти?

Кои цветове са неутрални и за какво служат в облеклото?

Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

 

 

6 thoughts on “Изграждане на палитра за капсулен гардероб 

  1. Чудесна статия! Научих и нещо ново – какво е капсулен гардероб! Много добри съвети, идеи и информация, както винаги! Прекрасно е, че има хора като вас, които да помагат на други (като мен) в избора на дрехи, така че да се чувстваме много по- уверени, по- силни и щастливи! Когато човек се чувства “в кожата си” с дрехите които са на гърба му, то може да постигне чудеса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *