Skip to content

Изграждане на палитра за капсулен гардероб 

За да можеш да създадеш своя капсулен гардероб, едно от основните неща, които трябва да направиш, освен да избереш лесно съчетаеми помежду си дрехи, е да решиш в какви цветове да са те.

 

Изграждането на палитра за капсулен гардероб не е трудно, даже може да е много приятен и лесен процес. Важното е да знаеш кои са най-добрите ти светли неутрални цветове, най-добрите ти тъмни неутрални и кои акцентни цветове са най-подходящи за твоето оцветяване (коса, кожа и очи). 

Това можем да открием заедно, като ти направя Анализ на цветовете. Свържи се с мен и ще се разберем за удобни и за двете ни час и дата. Когато вече си наясно кои цветове са твоите, можеш пристъпиш към следните стъпки за изграждане на палитра за капсулния ти гардероб.

 

Използване на неутралните цветове

Неутралните цветове се използват за основа на капсулния гардероб и в тях ще са оцветени най-много от дрехите ти. Те ще служат за база, върху която да използваш акцентните цветове, но също така могат лесно да се съчетават помежду си.

Избери 2 неутрални цвята – светъл и тъмен. Давам ти пример, при който съм избрала бяло и черно за основни неутрални цветове. 

 

Използване на акцентни цветове за палитра на гардероба

При акцентните цветове положението е малко по-забавно и интересно. Това са цветовете, които са различни от черно, бяло, сиво, тъмно синьо, бежово. Моите акцентни цветове са наситени, ярки и студени. Твоите може да са меки и топли или ярки и топли (което можем да определим на Анализа на цветовете, нали), зависи от оцветяването ти .

Добре е да избереш до 3 акцентни цвята за твоя капсулен гардероб. Когато това са цветовете, които са в палитрата с най-подходящите за теб цветове, тогава те ще имат еднакви характеристики (свойства, за които можеш да прочетеш тук) и ще могат лесно да се съчетават помежду си, което е и идеята на капсулния гардероб.

За акцентни цветове за примера реших да избера лилаво, розово и синьо. Те трябва да ти седят страхотно, да те карат да изглеждаш здрава, красива и сияеща. 

 

Избор на дрехи в неутрални и акцентни цветове

Избрала си вече кои цветове ще съставят твоя капсулен гардероб и си готова да започнеш подбора на дрехи за изграждането му. Ето как изглежда палитрата, която направих до сега:

палитра за капсулен гардероб

Сега е време да направиш един списък с дрехите, които смяташ да включиш, като ги разпределиш по категории. Към всяка категория добавяш дреха в съответния неутрален или акцентен цвят. 

Когато си определила кои цветове ще използваш в капсулния ти гардероб е лесно да подбереш дрехите за всяка категория от наличните ти в гардероба. Ако за някоя от тях липсват попълнения – направи си списък за шопинг, който да включва необходимите нови дрехи в съответните цветове.

 

Включване на принтове в твоята палитра

Предлагам ти да разгледаш гардероба си за принтове и да прецениш дали да използваш такива в своя капсулен гардероб. Това могат да са всякакви десени от точки и райета, през флорални и животински, до акстрактни форми и надписи. 

Според твоя личен стил и предпочитания можеш да избереш един принт, който да включиш в своя нов капсулен гардероб и в неговата палитра. 

Принтовете внасят страхотна доза разнообразие и свежест в гардероба и могат да ти свършат много добра работа при съчетаването.

Важното е избраният от теб принт да може да се съчетава лесно с останалите ти дрехи, а това става, когато цветовете, който го съставят, са същите или подобни на тези в палитрата ти. На картинката в следващата точка ще видиш какъв принт включих. 

 

Разпределяне на дрехи по категории и цветове

В момента говорим за дрехите, които имаш налични в гардероба си в този един момент. Използвай тях, за да създадеш своя капсулен гардероб. 

За най-добро разпределение и съчетаемост на дрехите, подбери по една дреха от 2-та неутрални цвята за всяка категория. В моя пример това ще са дрехи в черно и бяло, които са представени навсякъде.

Отдели около 30% от дрехите си за акцентните цветове. Както вече ти споменах, при блузите можеш да включиш всички цветове от палитрата си, защото тях ще съчетаваш с панталоните, полите и връхните си дрехи (якета, жилетки, сака).

За последните е добре да избереш по 2-3 броя дрехи, като ти препоръчвам да не преминаваш тази бройка. Ето как аз разпределих примерния брой дрехи:

6 блузи

3 панталона

2 поли

3 рокли

2 сака/жилетки

1 яке/палто

дрехи в капсулен гардероб

Когато са в цветовете от палитрата ти, то те ще се съчетават идеално помежду си. Това й е работата на тази прословута палитра – да ти спести колебанието кои дрехи да включиш от наличните си и кои е нужно да си набавиш.

Опитът ми е показал, че повечето дами имат достатъчно дрехи, които да използват за изграждане на капсулния си гардероб и то в сравнително подходящите за тях цветове. Просто акцентните са толкова преобладаващи и то във всички категории, че това лесно може да те заблуди, че нямаш какво да носиш.

Но нали затова съм аз – за да ти помогна да изградиш своя съвършен капсулен гардерб и да видиш колко е лесно и приятно да се направи това.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: