Skip to content

Базови дрехи – колко и кои са задължителни за гардероба ти?

Базовите дрехи са основата на твоето облекло. Без тях много често ще се озоваваш в ситуацията да седиш пред гардероба си и да се чудиш какво да облечеш.

 

Разбира се, че е много по-приятно да си намираш и купуваш дрехи, които са интересни и различни. Но, когато си прибереш у вас и започнеш да се чудиш с какво да ги носиш, защото всичките ти дрехи са „интересни и различни“, става ясно, че имаш крещяща нужда от базови дрехи.

Няма как, налага се да притежаваш поне няколко дрехи, които да можеш да съчетаваш с всичките си страхотни находки.

Предлагам ти да прочетеш и статията Рецептата за твоя стил“. Там назовавам базовите дрехи като „основни съставки“, защото те са точно това.

 

Кои са базовите дрехи в гардероба ти?

Точната бройка и кои да са тези дрехи зависят от твоя стил и предпочитания. За едни базови са дънки и бяла тениска, за други това е изчистен прав панталон и строго черно сако.

Можеш лесно да разпознаеш базовите дрехи в гардероба си, като оцениш кои дрехи носиш най-често и най-лесно съчетаваш с доста от останалите.

Това лято, например, нося едни къси дънкови панталонки, които дори не мога да се сетя с какво НЕ мога да ги съчетая.

Друг начин да откриеш кои са твоите базови дрехи, е да разбереш кои дрехи ти липсват. Случвало ли ти се е да искаш да облечеш дадена дреха, но да откриеш, че ти липсва с какво да я съчетаеш?

Когато тази липса се повтаря многократно с различни дрехи, значи ти трябва определена базова дреха.

Примери давам веднага. Имаш 5 блузи, но ти липсва тъмен панталон, с който да ги съчетаваш. Или – имаш 3 чифта дънки, но колко добре щеше да е да имаш и едно по-обемно пуловерче за отгоре, а?

 

Как да избираш своите базови дрехи?

Както вече споменах, за всеки базовите дрехи са различни. Освен това те могат да варират и през различните сезони и при смяна на гардероба. Ето сега, например, тези моите къси панталонки знаеш ли, че ги имам от поне 6 години и чак сега се превърнаха в базови?

Преди все нещо не ми се връзваха в стилистиката и гардероба и си отлежаваха в на дъното на купчината от други дрехи. Но това лято направо ме хваща страх да не не им се случи нещо от прекомерно носене!

Та, разгледай си гардероба и прецени кои са твоите базови дрехи за този сезон. Това ще ти помогне да разбереш дали имаш нужда от още и какви точно.

Понякога е нужно да имаш 2-3 броя от една и съща дреха, за да не се чудиш какво да сложиш, когато тя е за пране.

Друг важен фактор при избора на базови дрехи е цветът им. Обикновено тези дрехи са в по-неутрални и „убити“ цветове (черно, бяло, сиво, кафяво, тъмно синьо, бежово, каки, светло синьо, бледо розово и т.н.).

За да си избереш най-подходящите цветове за базовите ти дрехи, можеш да прегледаш категорията „Цветови анализ“ ето тук. Когато определиш кой Сезон си, ще можеш да откриеш кои цветове влизат в палитрата ти и да си избереш базовите.

Разбираш ли защо са ти нужни базови дрехи в неутрални цветове? Защото тези цветове се съчетават много лесно с всички останали цветове. Добре е да съобразиш също някои свойства на цветовете като подтона и какъв е твоят контраст.

 

Базови дрехи и капсулен гардероб

В основата на идеята за капсулния гардероб седят базовите дрехи и това никак не е учудващо. Освен за основа на съчетанията в целия ти гардероб, базовите дрехи могат да се съчетават перфектно и една с друга.

Предлагам ти да се разровиш едно хубаво в гардероба си и да отделиш своите базови дрехи. Това няма да ти отнеме много време и услилия, защото, както вече ти казах, ти много добре знаеш кои дрехи носиш често и съчетаваш лесно.

Извади ги или просто ги отдели и хоп – ето ти го твоя капсулен гардероб. Всички останали дрехи са допълнение към него. А сега вземи и ги подреди в гардероба си така, че да са най-бързо и лесно достъпни.

Това значително ще улесни обличането и избора на дрехи в началото на всеки ден, повярвай ми. Отделянето на базовите дрехи отнема около 10 минути, ако не се замоташ нещо.

 

Все пак кои дрехи да отделиш като базови?

Ако много се чудиш кои дрехи да отделиш като базови и какви базови дрехи да си набавиш, за да си запълниш дупките в облеклото, ето ти този списък с най-често срещаните базови дрехи.

Основни базови дрехи

Този списък можеш да си го разпечаташ и да го ползваш за пищов при прегледа на гардероба и избора на следващите ти покупки.

 

Шопинг за базови дрехи

Като заговотихме за шопинг, не пропускай да обновяваш базовите си дрехи редовно. Когато прегледаш гардероба си, запиши си кои дрехи ти липсват и марш на шопинг за тях.

Относно качеството може много да се каже и поспори. Винаги е добре да избираш качествени материи и изработка, но има дрехи, които просто не си заслужават инвестицията.

Това са белите тениски и потничета, които колкото и качествени да са, все още не е изобретена материя, която да издържа дълго на потене, антиперспиранти и пране на висока температура (за да се махнат петната).

Други пък, като черното добре скроено сако или готино кожено яке, си струват еднократната инвестиция, защото ще ги носиш с удоволствие години наред и съчетанията ти с тях ще са в десятката.

Не винаги цената е определяща за качеството, затова те съветвам да прочетеш и серията, в която ти помагам да разбереш дали дадена дрешка е качествена или точно обратното.

 

По време на консултацията Изграждане на Функционален гардероб ще ти помогна да определиш своите базови дрехи и ще ти покажа как да правиш подходящи съчетания с тях. Повече за тази толкова полезна консултация можеш да разбереш чрез бутона долу.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

1
0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен