Диагонални линии в облеклото

Линиите в облеклото. Част трета – Диагонални линии

Третата част от уроците за линиите са за диагоналните такива. Те служат като стрелки и насочват вниманието.

 

Къде и как се срещат диагонални линии в облеклото?

Диагонални линии в облеклото има при деколтето, реверите, шевовете, шарките, джобовете, ръкавите, кройката, дори и талията, когато е подчертана образува диагонални линии.

Те създават движение нагоре и надолу, от един елемент към друг. Тъй като ние четем отляво на дясно, то и очите ни са привикнали да следват линиите в тази поредност.

Диагонални линии в дрехите

Какво ще рече това за диагоналните линии в дрехите?

Линия, която е с наклон на дясно, ще насочва погледа нагоре към лицето. Обратното – ако линията е с ляв наклон, погледа ще бъде насочен надолу далече от лицето.

Когато в една дреха са използвани и двете диагонални линии (с ляв и десен наклон), окото ни ги върприема като съчетание и следва една посока. Мястото, където се свързват двете диагонални линии, образува стрелка (> или < или ^ или V). Погледът се дърпа далече от тази стрелка и в зависимост от посоката, ще действа разширяващо или стесняващо.

Диагонални линии стрелки

V- образно деколтеДа вземем сега V-образното деколте и да видим какво може да ни предложи то.

Когато е стандартно, то дърпа погледа нагоре и навън.

Колкото по-широко и отворено е V-образното деколте, толкова по-разширяващо и отварящо ще действа на изгледа. Колкото е по-тясно и дълбоко, толкова по-издължаващо и насочващо погледа надолу ще бъде.

Това важи за всички шевове или принтове (повече за принтовете прочети тук), които са диагонални. Колкото е по-голям градусът на ъгъла на диагонала, толкова по-разширяващо ще седи. По-малкият ъгъл пък ще стеснява и издължава, нали.

Диагонален край на дреха може визуално да стесни и направи дадена част да изглежда по-слаба. Можеш да използваш това, ако искаш да стесиш ханша, бедрата или ръцете си (чрез краищата на ръкавите). Не забравяй, обаче коя линия на къде насочва погледа.

Повече за линиите в облеклото можеш да прочетеш тук:

Хоризонтални линии.

Вертикални линии.

Извити линии.

Прочети и:

Докъде да стигат блузите ти?

Ин и Ян в облеклото – какво е посланието на дрехите ти?

12 начина да прикриеш коремчето си

 

В коментарите можеш да споделиш дали използваш диагоналните линии, за да насочваш вниманието към определени места.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *