Skip to content

Линиите в облеклото. Част трета – Диагонални линии

Третата част от уроците за линиите са за диагоналните такива. Те служат като стрелки и насочват вниманието.

Къде и как се срещат диагонални линии в облеклото?

Диагонални линии в облеклото има при деколтето, реверите, шевовете, шарките, джобовете, ръкавите, кройката, дори и талията, когато е подчертана образува диагонални линии.

Те създават движение нагоре и надолу, от един елемент към друг. Тъй като ние четем отляво на дясно, то и очите ни са привикнали да следват линиите в тази поредност.

Диагонални линии в дрехите

 

Какво означава това за диагоналните линии в дрехите?

Линия, която е с наклон на дясно, ще насочва погледа нагоре към лицето. Обратното – ако линията е с ляв наклон, погледа ще бъде насочен надолу далече от лицето.

Когато в една дреха са използвани и двете диагонални линии (с ляв и десен наклон), окото ни ги върприема като съчетание и следва една посока.

Мястото, където се свързват двете диагонални линии, образува стрелка (> или < или ^ или V). Погледът се дърпа далече от тази стрелка и в зависимост от посоката, ще действа разширяващо или стесняващо.

Диагонални линии стрелки

 

 

V- образно деколте

 

Да вземем сега V-образното деколте и да видим какво може да ни предложи то.

Когато е стандартно, то дърпа погледа нагоре и навън.

Колкото по-широко и отворено е V-образното деколте, толкова по-разширяващо и отварящо ще действа на изгледа. Колкото е по-тясно и дълбоко, толкова по-издължаващо и насочващо погледа надолу ще бъде.

Това важи за всички шевове или принтове (повече за принтовете прочети тук), които са диагонални. Колкото е по-голям градусът на ъгъла на диагонала, толкова по-разширяващо ще седи. По-малкият ъгъл пък ще стеснява и издължава, нали.

Диагонален край на дреха може визуално да стесни и направи дадена част да изглежда по-слаба. Можеш да използваш това, ако искаш да стесиш ханша, бедрата или ръцете си (чрез краищата на ръкавите). Не забравяй, обаче коя линия на къде насочва погледа.

 

Чети тук за:

Вертикални линии

Хоризонтални линии

Извити линии

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: