Skip to content

Зимни аксесоари – указания за избор и съчетание

Зимните аксесоари могат да са онази част от облеклото ти, която да внесе повече настроение и допълнителна доза стил в студените и мрачни месеци от годината. Но, за да се случи това, е нужно да знаеш как да избираш подходящите и да ги използваш в елегантни съчетания. 

Необходимият ти арсенал от допълнения към облеклото ти се състои от шапка, шал, ръкавици и чанта. Е, може да вкараш и някои други добавки като лента, диадема, гети, маншон и т.н.

Но идеята на днешните съвети не е да ги изброяваме, а да те ориентира как да подбираш зимните си аксесоари така, че облеклото ти винаги да изглежда цялостно и завършено.

Често правим най-големи грешки при закупуването на аксесоари, защото при тях има голямо разнообразие, постоянно менящи се тенденции и вероятността да се поддадем на чисто естетичната наслада, която изпитваме от вида на аксесоара, е огромна. Затова е важно да си наясно какво ти е нужно и какво да търсиш. 

Едно от първите неща, които трябва да съобразиш при избора на зимни аксесоари, е 

Нивото на рафинираност 

Повече за това прословуто ниво на рафинираност можеш да прочетеш тук. Когато вече си разбрала за какво иде реч, може да продължим със съвета да не смесваш аксесоари от трето и първо ниво. 

Колкото по-гладка и/или блестяща е повърхността на аксесоара, толкова по-високо е неговото ниво на рафинираност. Аксесоарите с ниско ниво на рафинираност са едрите, груби и релефни плетки, изделията от полар и тези с по-спортен стил. 

Ето ти няколко примера за различните нива на рафинираност при аксесоарите. 

зимни аксесоари

Съветвам те да внимаваш при избора на зимни аксесоари и обувки към връхната си дреха и да ги ориентираш по рафинираност спрямо нея. Колкото повече метални, лъскави и изчистени са обувките, толкова по-високо е тяхното ниво на рафинираност. Колкото са по-спортни и груби, с връзки, дебели и назъбени подметки имат – толкова по-ниска е рафинираността им.

 

Цветовете на твоите зимни аксесоари 

Носенето на аксесоари в един и същ цвят седи най-адекватно при по-официално облекло или при спортен екип. Ако стилът ти е по-скоро спортно-елегантен и нямаш намерение да ходиш на ски този ден, те съветвам да разчупиш малко цветовата гама. 

Можеш да си избереш 2 аксесоара, да кажем – ръкавиците и шалът, които да са в един цвят, но с различна наситеност. Другите аксесоари вържи към цвета на връхната дреха. Давам ти примери

аксесоари за зимата. 

Най-добре е да си избереш един аксесоар, който да е акцентът, а останалите да го подкрепят, бидейки различни вариации на същия цвят и/или в някои от ахроматичните (черно, бяло, сиво) или неутрални цветове. За неутралните цветове можеш да прочетеш тук. 

Също имай предвид, че през зимата аксесоарите е добре да бъдат в по-тъмни цветове или, ако са светли, да си личи, че са зимни (да са плетени, вълнени, поларени, ватирани, пухкави, кожени). Най-важното при избора на цветове за аксесоарите ти е, тези, които са най-близо до лицето ти, да са подходящите за теб. 

Стилът  

Важно е да са в един стил, да, освен ако не си креативна личност, която харесва еклектиката като начин да изразява себе си. Какви са различните стилове можеш да разбереш ето тук. 

Особено придирчиви към стилистиката на аксесоарите са дамите с класически стил, които предпочитат всичко да е изчистено и семпло. Могат да си позволят някои по-женствени и модерни елементи, но като цяло държат на изискания външен вид. 

Внимавай при покупката на аксесоари, да не се подлъжеш по моментно увлечение по даден стил. Може да ти повлияе и човекът, който е с теб и има различен от твоя стил, или настояща тенденция, която не съответства на начина ти на обличане, но ти е интересна. 

Винаги си задавай въпроса – “Това с какво мога да го съчетая?”. Ако не измислиш поне 3 облекла, които този зимен аксесоар да допълни и да седи адекватно, пък и да се чувстваш стилна и завършена с това съчетание, значи го остави на мястото му и бързо забрави за него. 

 

Принципи на координацията при зимните аксесоари 

Съветвала съм те за 3 принципа на координацията, за които можеш да прочетеш тук, и те могат много да ти помогнат, за да накараш зимното си облекло да изглежда цялостно и да потвърдят твоя безупречен вкус. 

Съобрази различните елементи в аксесоарите си и техните форми и линии. Ако палтото ти е по-структурирано и право, нека и чантата ти бъде с такава форма и ъгли. Ако имаш кръгли  шарки по шала, можеш да избереш и шапка с заоблен детайл. 

Принципът на координация на обема може да бъде малко изменен при употребата на аксесоари, особено при използването на чанти. Облеклото ти е по-обемно в този период и натоварва фигурата, кара те да изглеждаш по-голяма, отколкото си. 

Ако към това добавиш някоя малка чантичка, ще създадеш контраст, който ще те накара да изглеждаш още по-обемна. Затова ти препоръчвам да използваш малко по-големите си чанти през зимния период. 

 

Смесване на материи и текстури 

Един от най-забавните начини да се развихриш със своите зимни аксесоари е, като използваш различни материи и текстури. По темата съм те съветвала и тук, но нека сега разгледаме различни варианти за придаване на интерес и неподправен личен стил към зимните ти аутфити. 

В примерите съм ти показала няколко начина, като съм подбрала аксесоарите към връхната дреха (т.е. тя е отправната точка).  

аксесоари за зимата

Зимата имаш възможността да се заиграваш с всякакви различни материи и текстури. Разнообразието е много по-голямо, отколкото през по-топлите сезони.

Имаш кожа в няколко варианта – лачена, гладка, с шарген, велурена, пухкавите палта, плетените шапки и шалове, туидените материи, вълната и всичките й варианти.  

Особено ефектни са монохромните съчетания, които без намесата на разновидни текстури, може да са малко скучни, нали? 

 

Каквито и зимни аксесоари да избереш за своята стилна визия през студените дни на годината, не забравяй, че те са създадени главно с идеята да те предпазват от неблагоприятните атмосферни условия. Избирай аксесоарите си със стилна, но и здравословна умисъл. Леките, меки, топли шапки, шалове и ръкавици, както и ярките чанти пък повишават настроението.

Как да подбереш своите зимни аксесоари, така че да пасват на всички твои облекла, ти показвам по време на уебинара за изграждане на капсулен гардероб. Повече информация за него и как да го поръчаш, ще намериш като натиснеш бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: