Skip to content

Как да избереш подходящо палто? 

Един от начините да се почувстваш по-елегантна и стилна през студената част от годината, е да притежаваш великолепно палто. Да, но при толкова много модели, цветове, тенденции, как да избереш най-подходящото?

 

В тази статия със стилни съвети ще ти разкажа какво е важно да съобразиш, когато си решила да си набавиш тази прелестна връхна дреха: перфектното палто.

Дължина на палтото

Да започнем с дължината, защото тя е от изключителна важност. В момента на мода са по-дългите модели, които са или до коляното или чааак до глезените.

каква дължина палто да избера

Колкото е по-дълго палтото, толкова по-издължаващо действа на фигурата, разбира се.

Но ако си ниска (под 160см) такава дължина може само да натовари излишно силуета. Най-подходящото дълго палто в този случай е с дължина над  или до средата на коляното.

Палто до земята могат да си позволят дамите с височина над 170, а тези със средни размери (160-170см) могат да пробват както къси така и по-дълги палта.

Материя на палтото

Колкото по-плътна, дебела и обемна е материята на твоето палто, толкова по-тежко ще седи на фигурата ти.

каква материя палто да избера

Затова препоръчвам на дамите с нисък ръст и на тези с по-пълна фигура да изберат палто в лека, тънка и гладка материя. Кашмирът и вълната в състава подсказват, че може би си срещнала идеалното палто: леко, меко и топло.

Ако си висока и слаба, палто в пухкава и дебела материя може да ти пасне идеално, за да придадеш повече обем на фигурата си. Можеш без притеснение да включаиш в гардероба си така актуалното teddy bear палто. Точно каква пухкавост да има материята според текстурата на кожата и косата ти, можеш да разбереш тук.

Ревери и яка на палтото

След като си определила дължината и материята е време да разгледаш реверите и яката на избрания от теб модел.

каква яка на палтото да избера

Колкото по-широки и обемни са те, толкова повече внимание ще пада в областта около лицето и гърдите ти. Не препоръчвам на дами с голям бюст да носят палта с такива ревери, ще добавят допълнителна тежест, която прави фигурата по-масивна и убива елеганса.

Широките и обемни ревери и яки е добре да се избягват и от дамите с ниска фигура. Но пък високите мадами могат много леко и стилно да понесат повече материал в горната част на тялото.

Повече детайли и материал около врата могат да носят дами с Фигура А (тип круша), за да балансират широкия ханш. Но тези с Фигура V най-добре да изберат модел,  който има възможно по-изчистени, тънки и дори несъществуващи ревери и яки.

За реверите съм те съветвала по-подробно тук.

Закопчаване на палто

Има 3 основни типа закопчаване – едноредно, двуредно и без закопчаване (или с колан).

какво закопчаване на палто да избера

Двуредното е най-коварно, защото разширява и добавя обем на фигурата и, както сигурно вече се досещаш, е най-подходящо за дами с висока, слаба фигура, която също така няма силно изразена талия.

Но тук бих включила и дамите със Фигура А (тесни рамене, широк ханш), защото двуредното закопчаване може да даде необходимия баланс на фигурата.

За дамите с по-пищни форми препоръчвам едноредно палто, което издължава прекрасно фигурата, както и палто с прихлупване, което служи идеално за подчертаване на талията.

Ако твоят стил е класически, най-вероятно ще предпочиташ да носиш палтото си закопчано. Ако, обаче като мен, желаеш да си по-ексцентрична, разкопчаният вариант ще ти допадне повече.

Палто с джобове

Тук искам  да се съсредоточиш, защото този детайл е често доста пренебрегван, а е от огромно значение при избора на палто.

джобове на палто

Джобовете, както всички останали детайли, действат акцентиращо и приковаващо погледа. Колкото по-видими и различими са джобовете, толкова по-уголемяващо и разширяващо ще действат.

Съветвам дамите с широк ханш и/или големи гърди, да избягват джобове около тези области (Фигури А, Х, 8).

Палто с вталяване

Ако имаш изразена талия (обикновено Фигура А, Х, 8, някои V), избери модел, който е втален и има колан за допълнителна дефиниция.

колко вталено да е палтото

Фигури Н, I и О е добре да заложат на модели, които са прави и нямат детайли около талията, т.е. никакви колани и вталени кройки, които само ще подчертаят липсата на талия. Дами с Фигура О, които са с по-подут корем, по-добре да забравят за палта с коланчета.

Какъв е твоят Силует можеш да разбереш като направиш теста тук.

Цветно палто

Изборът на подходящ цвят е също сред важните решения, когато си търсиш подходящ модел палто. Ако искаш да избягаш от стандартното черно, можеш да заложиш на някой друг подходящ за твоето оцветяване тъмен цвят – бордо, шоколадово, борово зелено, тъмно синьо, графитено, пурпурно.

Тъмните цветове действат по-вталяващо, затова ги препоръчвам, когато искаш да избереш палто с по-обемна материя, но да не изглеждаш огромна.

Ярките цветове са идеален вариант, ако искаш да изпъкнеш и да внесеш повече цвят и настроение в студените мрачни дни. Подбери най-разкрасяващия те ярък цвят от палитрата си (за която можеш да прочетеш тук) и се наслаждавай на усмивките, които предизвикваш в другите.

При избора на палто в светъл цвят отново е важно да се съобразиш с най-подходящите цветове за твоето оцветяване. В зависимост от твоя подтон можеш да избереш по-студени или по-топли светли цветове за своето палто.

А искаш ли да направиш палтото си истински хит? Избери модел с принт! Повече за принтовете и как да подбереш подходящите, съм те съветвала тук.

Не забравяй да го съчетаеш с правлните зимни аксесоари.

Какво точно палто ще е най-подходящо за твоята фигура, на какъв модел да се спреш и как да го съчетаваш с наличните си дрехи ще ти покажа по време на консултацията Шопинг асистент. Натисни бутона за повече информация.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: