Skip to content

Тест – Какъв е твоят силует и как да се обличаш според него?

Това е един малко по-различен тест за формата на фигурата ти, защото не се концентрира върху формите ти като 3D модел, а като 2D.

Т.е. няма да определяме какви са ти мерките, колко ти е обиколката на ханша, талията и бюста, а какви са очертанията ти. Сега ще ти обясня подробно защо очертанията на силуета са толкова важни за избора на подходящо облекло.

Разлика между силует и форма на тялото

Нека първо изясним защо не се вземат обиколките ти. Различните измервания на тялото ти са необходими за избор на правилен размер дрехи и туй то. Очертанията на силуета ти не се влияят от тези мерки, а ти дават представа как изглежда тялото ти, когато се погледнеш фронтално.

Точно тогава ти можеш да забележиш каква е разликата между раменете, талията и ханша ти, върху които ще се концентрира работата ни с теб сега. Тези отношения ти дават страхотни насоки в избора на подходящо облекло.

Какво се цели с определянето на силуета?

Когато разбереш какъв е твоят силует, ти ще можеш да подбираш правилно дрехите си. Какво значи правилно, ли?

Това е, когато знаеш кои области да подчертаеш и кои да прикриеш и как точно да направиш това. Използват се свойствата на линиите – хоризонтални за разширяване, балансиране и подчертаване, вертикални за издължаване и вталяване, диагонални, за да накараш погледа да се движи и извити линии, които да следват извивките на тялото или да придадат обем, където е нужно.

Всичко за тези линии можеш да прочетеш в категорията „Уроци по стил“ тук:

Хоризонтални линии

Вертикални линии

Диагонални линии

Извити линии

Колко силуета има?

Аз съм изброила 7 различни силуета. Възможно е да се колебаеш между 2 или дори 3 силуета. В такъв случай те съветвам да прегледаш съветите за всичките заподозрени силуети.

Търсят се разлики в ширината на раменете, талията и ханша, които дават и наименованията на всеки силует. Например, с тесни рамене и широк ханш е Силует А, защото тялото е с формата на тази буква, докато широки рамене и тесен ханш дават Силует V.

Какво да правиш с тази информация?

Когато прочетеш насоките в избор на облекло, които съм дала, можеш да отсееш тези, които ти се струват най-подходящи за твоя силует. Обикновено знаем много добре какво ни седи добре и какво не.

Интуицията ти е най-верният ти съветник и може да откриеш в описанията на различните силуети и предложените дрехи точно тези, които винаги си смятала, че ти седят най-добре.

Има различни причини да се обличаш неподходящо за силуета си (желание да следваш тенденциите, близък ти е казал, че нещо ти седи добре, не умееш да подбираш правилно дрехите си…). Но съм сигурна, че, когато разбереш силуета си, тези причини ще отпаднат и ти ще можеш много по-осъзнато и целенасочено да взимаш решения за облеклото си.

За какво ти служи познаването на твоя силует?

Как за какво? За правилен и подходящ избор на облекло, което да подчертава и прикрива формите ти по отговарящ на нуждите ти начин.

Когато се научиш да се обличаш спрямо силуета си, ти ще изглеждаш по-стилна и облеклото ти ще е завършено и елегантно. Освен това ще пазаруваш много по-бързо и успешно, намирайки без проблем дрехите, които ти седят най-привлекателно.

Разбира се, че може и да не си съгласна с тези „правила“ и можеш да си ги нарушаваш колкото си искаш. Твоят стил си е твоя работа, аз само ти давам идея как да го подобриш и да разбереш защо дадени съчетания не ти се получават и как да ти се получават.

Тестът за силует

Та, ето го и тестът за определяне на силуета. Както вече разбра, основните характеристики, за които следим, са разлики в раменете, талията и ханша. Разликите може да не са драстични, но трябва да са видими.

Застани пред огледало в цял ръст, с възможно най-прилепналите ти дрехи (потник и клин). Нека зад теб фонът да е възможно най-чист, за да можеш да виждаш хубаво очертанията на силуета си.

Изправи се хубаво, раменете назад и надолу, не се изпъчвай напред, а застани спокойно. Ръцете ти е добре да не са долепени до тялото, а леко встрани. Така ще можеш хубаво да си видиш очертанията на силуета.

Виж примера тук:Измерване на силуиета

Представи си, че теглиш една права линия от костта на раменете (не края на ръцете) надолу. Тази права линия ти е ориентир за определяне съотношението между ханша и раменете, както и до колко изразена е талията ти.

Колкото по-навътре е талията ти спрямо тази линия, толкова по-изразена е тя. Ако не виждаш ясна разлика между раменете, ханша и талията, значи последната липсва, къса е или е слабо изразена.

Има един принцип, по който можеш със сигурност да разбереш дали талията ти е силно изразена или не. Тя вече включва измервания, да знаеш. Та, мерят се обиколката на раменете, ханша и талията, като талията трябва да е поне 20 см по-тясна от раменете и ханша.

В самия тест ще намериш още насоки за правилно определяне на силуета ти.

 

Силует А 

Силует I

Силует H

Силует О

Силует V

Силует X

Силует 8

Познаването на силуета не ти помага при:

  • Избор на дължина на блузите и талията на панталони и поли;
  • Формата на аксесоарите, които да носиш;
  • Какви обувки да носиш;
  • Колко големи да са шарките в принтовете, които избираш;
  • Към какво те влече и ти харесва да носиш.

Тъй като всяко тяло е различно и всеки има свой личен вкус, познаването на силуета ти е само част от цялата формула на стила ти.

В консултацията Анализ на Фигурата и Визията ще разгледаме освен силуета, но и всички останали части и форми в тялото ти, за да ти дам най-точните насоки за избор ан подходящи кройки, материи и детайли в облеклото. Можеш да разбереш повече за тази важна за гардероба и стила ти консултация, като натиснеш бутона.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен