Skip to content

Тест – Каква е твоята фигура и как да се обличаш според нея?

Това е един малко по-различен тест за формата на твоята фигура, защото не се концентрира върху формите ти като 3D модел, а като 2D.

Т.е. няма да определяме какви са ти мерките, колко ти е обиколката на ханша, талията и бюста, а какви са очертанията ти. Сега ще ти обясня подробно защо очертанията на фигурата са толкова важни за избора на подходящо облекло.

Разлика между фигура и форма на тялото

Нека първо изясним защо не се вземат обиколките ти. Различните измервания на тялото ти са необходими за избор на правилен размер дрехи и туй то. Очертанията на твоята фигура не се влияят от тези мерки, а ти дават представа как изглежда тялото ти, когато се погледнеш фронтално.

Точно тогава ти можеш да забележиш каква е разликата между раменете, талията и ханша ти, върху които ще се концентрира работата ни с теб сега. Тези отношения ти дават страхотни насоки в избора на подходящо облекло.

Какво се цели с определянето твоята фигура?

Когато разбереш каква  фигура имаш, ти ще можеш да подбираш правилно дрехите си. Какво значи правилно, ли?

Това е, когато знаеш кои области да подчертаеш и кои да прикриеш и как точно да направиш това. Използват се свойствата на линиите – хоризонтални за разширяване, балансиране и подчертаване, вертикални за издължаване и вталяване, диагонални, за да накараш погледа да се движи и извити линии, които да следват извивките на тялото или да придадат обем, където е нужно.

Всичко за тези линии можеш да прочетеш в категорията „Уроци по стил“ тук:

Хоризонтални линии

Вертикални линии

Диагонални линии

Извити линии

Колко вида фигура има?

Аз съм изброила 7 различни типа фигура. Възможно е да се колебаеш между 2 или дори 3 вида фигура. В такъв случай те съветвам да прегледаш съветите за всичките заподозрени фигури.

Търсят се разлики в ширината на раменете, талията и ханша, които дават и наименованията на всяка фигура. Например, с тесни рамене и широк ханш е Фигура А, защото тялото е с формата на тази буква, докато широки рамене и тесен ханш дават Фигура V.

Какво да правиш с тази информация?

Когато прочетеш насоките в избор на облекло, които съм дала, можеш да отсееш тези, които ти се струват най-подходящи за твоята фигура. Обикновено знаем много добре какво ни седи добре и какво не.

Интуицията ти е най-верният ти съветник и може да откриеш в описанията на различните видове фигура и предложените дрехи точно тези, които винаги си смятала, че ти седят най-добре.

Има различни причини да се обличаш неподходящо за твоята фигура (желание да следваш тенденциите, близък ти е казал, че нещо ти седи добре, не умееш да подбираш правилно дрехите си…). Но съм сигурна, че, когато разбереш своята фигура, тези причини ще отпаднат и ти ще можеш много по-осъзнато и целенасочено да взимаш решения за облеклото си.

За какво ти служи познаването на твоята фигура?

Как за какво? За правилен и подходящ избор на облекло, което да подчертава и прикрива формите ти по отговарящ на нуждите ти начин.

Когато се научиш да се обличаш спрямо твоята фигура, ти ще изглеждаш по-стилна и облеклото ти ще е завършено и елегантно. Освен това ще пазаруваш много по-бързо и успешно, намирайки без проблем дрехите, които ти седят най-привлекателно.

Разбира се, че може и да не си съгласна с тези „правила“ и можеш да си ги нарушаваш колкото си искаш. Твоят стил си е твоя работа, аз само ти давам идея как да го подобриш и да разбереш защо дадени съчетания не ти се получават и как да ти се получават.

Тестът за фигура

Та, ето го и тестът за определяне на фигура. Както вече разбра, основните характеристики, за които следим, са разлики в раменете, талията и ханша. Разликите може да не са драстични, но трябва да са видими.

Застани пред огледало в цял ръст, с възможно най-прилепналите ти дрехи (потник и клин). Нека зад теб фонът да е възможно най-чист, за да можеш да виждаш хубаво очертанията на фигурата.

Изправи се хубаво, раменете назад и надолу, не се изпъчвай напред, а застани спокойно. Ръцете ти е добре да не са долепени до тялото, а леко встрани. Така ще можеш хубаво да си видиш очертанията на твоята фигура.

Виж примера тук:Измерване на силуиета

Представи си, че теглиш една права линия от костта на раменете (не края на ръцете) надолу. Тази права линия ти е ориентир за определяне съотношението между ханша и раменете, както и до колко изразена е талията ти.

Колкото по-навътре е талията ти спрямо тази линия, толкова по-изразена е тя. Ако не виждаш ясна разлика между раменете, ханша и талията, значи последната липсва, къса е или е слабо изразена.

Има един принцип, по който можеш със сигурност да разбереш дали талията ти е силно изразена или не. Тя вече включва измервания, да знаеш. Та, мерят се обиколката на раменете, ханша и талията, като талията трябва да е поне 20 см по-тясна от раменете и ханша.

В самия тест ще намериш още насоки за правилно определяне на товоята фигура.

 

Фигура А 

Фигура I

Фигура H

Фигура О

Фигура V

Фигура X

Фигура 8

Познаването на твоята фигура не ти помага при:

  • Избор на дължина на блузите и талията на панталони и поли;
  • Формата на аксесоарите, които да носиш;
  • Какви обувки да носиш;
  • Колко големи да са шарките в принтовете, които избираш;
  • Към какво те влече и ти харесва да носиш.

Тъй като всяко тяло е различно и всеки има свой личен вкус, познаването на фигурата ти е само част от цялата формула на стила ти.

В консултацията Анализ на Фигурата и Визията ще разгледаме освен фигурата, но и всички останали части и форми в тялото ти, за да ти дам най-точните насоки за избор ан подходящи кройки, материи и детайли в облеклото. Можеш да разбереш повече за тази важна за гардероба и стила ти консултация, като натиснеш бутона.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: