Skip to content

5-те типа мъжка фигура и подходящото за тях облекло

След множество молби и запитвания от мъжката част за статия за мъжете, реших да удовлетворя това тяхно желание и да ги посъветвам как да се обличат според фигурата си.

Поради тази причина следната статия е с обръщение в мъжки род. Но препоръчвам горещо и на дамите да я прочетат, особено ако имат партньор, на когото биха искали да помогнат в избора на подходящо облекло.

За какво ти е нужно да разбереш коя е твоята фигура?

Забелязал ли си как повечето дрехи по магазините ти седят много по-различно от това, което си видял на манекена, в някое списание или сайт? Това се дължи на използването на само една фигура на мъжко тяло за производство на дрехите.

Тази фигура силует е Трапецът, който е с широки рамене, тесни талия и ханш. Но не всички мъже могат да се впишат в този така наречен „идеал“ за мъжко тяло. Това не означава да се скапеш от тренировки, диети и комплекси.

Означава, че е време да се погледнеш в огледалото и да разбереш с какво разполагаш сега на момента откъм телесни дадености. Тогава ще можеш лесно да определиш как да прикриеш и подчертаеш определени части от тялото си.

А сега ще ти представя 5-те най-разпространени типа мъжка фигура и ще ти дам насоки как да подбираш облеклото си, за да изглеждаш стилно, мъжествено и по-атлетично.

Кои са 5-те типа мъжка фигура?

Това са Правоъгълник, Триъгълник, Обърнат триъгълник, Овал и Трапец. Най-разпространеният е Правоъгълник (около 40% от мъжете), следван от Овал (26%), Триъгълник (15%), Трапец (14%) и Обърнат триъгълник (само 5%).

5 мъжки силуета

Модната индустрия произвежда модели предимно за мъже с фигура Трапец или Обърнат триъгълник. Идеалът за мъжко тяло са широки рамене и тесен ханш и заради това ти е толкова трудно на моменти да си намериш подходящо облекло.

Или просто не знаеш точно какво да търсиш и се насочваш винаги към дрехи, които не са за твоята фигура. Сега с теб ще разберем кои дрехи да търсиш.

Предупреждавам те, че може и да не намериш абсолютно точно най-подходящите. Но затова са шивачите и те съветвам горещо да си намериш някой, който може да ти преправя дрехите точно както ти е нужно.

Та, ето ги и един по един 5-те мъжки силуета:

Правоъгълник

Да започнем с най-разпространената мъжка фигура. Характерното за него е, че раменете и ханшът са почти еднаква ширина, с малка преднина на раменете, но не забележителна.

Талията е права и е същата ширина като ханша. Силуетът като цяло е тънък и дълъг.

Мъжки силует Правоъгълник

Подходящи дрехи

При теб и твоя Правоъгълен силует ще трябва леко да разширим и подчертаем раменете, като се стремим на скосим силуета от раменете надолу. Това става със стеснение около талията.

Идеята е да структурираме силуета ти малко повече.

За целта можеш да използваш магическото въздействие на линиите и по-точно хоризонталните такива. Избирай блузи, ризи и връхни дрехи, които имат хоризонтални линии в горната част около гърдите и раменете.

Прочети: Уроци по стил – Хоризонтални линии

Търси вталени модели,

които да очертават талията, но и да придават обем на раменете. Такива са вталените сака (с подплънки), палта и шлифери. Ако е нужно, помоли шивачът ти да дръпне дрехата малко отзад, за да се прибере талията.

Избягвай двойното закопчаване, защото то само ще подчертае още повече правите линии на силуета ти. По-скоро залагай на единично закопчаване.

Можеш спокойно да използваш напластяването в облеклото си, защото малко повече обем е добре дошъл. Носи ризи под пуловери, жилетки и суичъри разкопчани над тениски.

От аксесоарите бих ти препоръчала да използваш шалове, които ще ти помогнат да привлечеш вниманието върху горната част на тялото ти. Избирай цвета в съответствие с очите или наситеността на цвета на косата ти.

Прочети: Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

За да подчертаеш допълнително раменете си и да им придадеш повече ширина и обем, използвай детайли като еполети или пък по-ярки цветове и шарки в тази област. Деколте с V-образна форма ти седи страхотно, защото разширява раменете и стеснява талията визуално.

Избягвай вертикалните линии и карето, за да не подчертаваш допълнително правата си фигура.

Прочети: Разликата между хармония, баланс и контраст.

Овал

Най-широката част при Овалната фигура е центърът на торса. Раменете и ханшът са по тесни, като най-тесен обикновено е ханшът.

Крайниците са структурирани по подобен начин, т.е. краката и ръцете ти са по-разширени в средната си част. Тази фигура е характерна за по-едрите, здрави, набити, закръглени мъже.

Целта ни при Овалната фигура е да я вталим и рамкираме, създавайки по-прави и издължаващи линии.


Мъжки силует Овал

Подходящи дрехи

Най-добре е да използваш изчистени и тъмни дрехи, които подпомагат вталяването.

В горната част (разбирай блузи, ризи, връхни дрехи) избягвай тесни дрехи и вталявания. Ако дрехата седи плътно по корема ти, ще го подчертае излишно.

Търси модели, които минават покрай тялото ти и в никакъв случай не се изпъват при движение и сядане. Ризите не бива да ти опъват около корема, а да седят леко свободно. По-голямата и широка яка е идеална за теб, особено ако и вратът и главата ти са по-широки.

При избора на вратовръзка залагай на по-широки модели, които задължително да свършват до колана на панталона ти. Материята да е по-мека, за да не щръкне над края на корема. Папийонките са също много подходящ избор за мъжете с Овална фигура.

Саката и палтата

трябва да са само леко прибрани, защото силното вталяване ще ги направи трудни за закопчаване. Единичното закопчаване е за предпочитане пред двойното.

Връхните дрехи рамкират торса и го вталяват, когато са разкопчани. Използвай този трик, за да издължиш и вталиш фигурата си между получилите се две вертикални линии.

Прочети: Уроци по стил – Вертикални линии.

Панталоните

Какво да правиш с панталоните? Горещо ти препоръчвам да забравиш за скини- панталоните и всякакви модели, които седят плътно по крака ти. Ако краката ти са и тънки, ще изглеждаш като Хъмпти-Дъмпти на кокили.

Най-важното при избора на панталони за мъжа с Овална фигура е талията да е достатъчно свободна и комфортна. Добре е да бъде около естествената ти талия, от където панталонът да се спуска плавно надолу под края на корема до чатала.

Талия, която е разположена под корема ти, ще го подчертае и очертае неприятно. Избягвай носенето на колани, които прещипват и набръчкват панталона. Такъв обем е излишен и неприятен.

Може да ти звучи малко неприемливо, но тирантите са най-добрите ти приятели. Те захващат панталона на точната височина и позволяват на плата да се спуска надолу, както описах преди малко.

По този начин се получава една гладка непрекъсната и дълга повърхност, която работи в полза на издължаването и вталяването, които са ни нужни много сега. Освен това двете вертикални линии, които се получават допълнително изтеглят торса ти.

Пък и прилагайки номера с разкопчаната връхна дреха, можеш лесно да прикриеш тирантите. В последно време има завръщане в тенденциите на тирантите, така че ще си напълно адекватен, прилагайки ги.

Друг помощник на мъжа с овална фигура са бастите на панталоните. Особено за господата с по-едри тела са задължителен елемент от облеклото в долната част на тялото.

При сядане бастите позволяват разширяване, което гарантира комфорта. Когато се изправиш пък, създават вертикални линии, които издължават и вталяват – какво повече да искаш?

 

Триъгълник

Мъжът с фигура Триъгълник има тесни рамене, широки талия и ханш. Така се създава една триъгълна форма с основа ханша и връх към лицето.

Разликата между фигура Овал и фигура Триъгълник е в раменете, които при Триъгълника са по-полегати, докато при Овала са по-изправени.

Триъгълната ти фигура може да те затрудни при намирането на подходящи дрехи, защото повечето се правят за Трапеца (за когото пиша по-долу). При теб основното е да създадеш структура в раменете и да прикриеш широката талия.

Подходящи дрехи.

Мъжки силует Триъгълник

Подходящи дрехи

Избягвай блузи и връхни дрехи, които са с реглан и паднали ръкави. Такива са бомбърите и някои суичъри, чийто шевове на раменете са диагонални, не прави (като на реглана).

Стреми се да придадеш повече структура на раменете си. Това става с подплънки, еполети и структурирани рамене при сака, палта, шлифери и някои якета.

Използвай вертикални линии, за да издължиш и стесниш торса. Избягвай хоризонталните, особено в областта около талията. От тях можеш да се възползваш от гърдите нагоре.

Хоризонталните линии около раменете ще ти помогнат да разшириш и структурираш тази област. Недей да носиш дрехи с двойно закопчаване. Те ще насочват вниманието към корема.

Можеш да си вземеш карирана връхна дреха и да я съчетаеш с изчистен прав панталон. Шарката в съчетание със солиден цвят създава движение и структуриране и вниманието не пада върху талията ти.

Блузите, тениските и суичърите

ти е добре да са с по-раздвижени със светли шарки и детайли около гърдите и раменете, докато областта около талията е добре да бъде в тъмни цветове, за да се втали и прикрие.

Забрави за полото, което стеснява раменете и гърдите, но очертава излишно широката ти талия. Можеш да използваш напластяване, като сложиш тъмен суичър или блуза под по-светло яке. Така ще прикриеш талията и разкопчаното яке ще създаде вертикални линии, които ще вталят областта и ще създадат движение и разсейване от нея.

Дължината на блузите и връхните ти дрехи е добре да е дълга до ханша или дори под него. Така ще насочиш вниманието повече върху краката ти и ще издължиш и вталиш торса.

Много вталените модели е добре да ги избягваш, те само ще се впият в талията ти и ще очертаят тесните рамене. Кройката трябва да оформя и повдига раменете и да минава покрай талията, не да седи по нея.

Панталоните ти е най-добре да са прави, защото тесните модели само ще насочат вниманието към центъра на тялото ти, което искаме да избегнем, нали? Коланите ти трябва да са с цвета на панталона, да не изпъкват, да няма акценти в тази област въобще.

 

Трапец

Фигура Трапец има малко по-широки рамене от Правоъгълника. Талията и ханшът са по-тесни, но скосяването от раменете надолу не е рязко, като при Обърнатия триъгълник (после за него).

Повечето дрехи в магазините ти седят добре, като рядко се налагат някои дребни корекции. Просто колекциите са създадени предимно за този тип силует.

Мъжки силует Трапец

Подходящи дрехи

С фигура Трапец можеш да си позволиш почти всичко, което очертава тялото ти. Slim fit – ризи и връхни дрехи е създадени за теб. Модерните спортни силуети са също подходящи за Трапеца.

Избягвай много широки и провиснали дрехи. Те само ще прикрият излишно готините ти форми. Ако си нисък, заложи на вертикални линии в облеклото.

Високите господа с фигура Трапец могат да пробват и с карирани шарки. Те създават малко повече движение и обем, съобрази това с височината и телесната си маса.

Прочети: Свойства на елементите на принтовете

Вталените сака и палта

са страхотен избор, ако искаш да подчертаеш тънката си талия и широките си рамене. Носи ги закопчани за по-голям ефект.

При избора на вратовръзка се придържай към нормална дължина (до токата на колана) и нормална ширина (7-8 см). По-дебела, по-тънка или по-къса вратовръзка само би нарушила баланса на тялото ти и няма да ти седи добре.

Най-добре е да избягваш като цяло дрехи и аксесоари, които не ти пасват на хармоничната ти фигура. Това са широки, провиснали дрехи, които ти седят като чувал.

Твоето облекло трябва да подчертава стилно формите ти, без да е много тясно, но и без да седи прекалено свободно.

 

Обърнат триъгълник

Фигурата на Обърнатия триъгълник се характеризира със значително по-широки рамене от талията и ханша. Това може да се дължи на тежки тренировки, но може и да е просто начинът, по който е изградена структурата ти.

Разликата с Трапеца е в ширината на раменете, която при Трапеца е видима, но при Обърнатият триъгълник е съществена. Та, тук ще се борим да балансираме малко тази широка горна част.

Мъжки силует Обърнат триъгълник

Подходящи дрехи

Намирането на подходящи дрехи може да е трудно, заради широката мускулатура от гърдите нагоре. Или са много тесни в раменете или седят доста широко около талията.

Това може да се коригира при шивач, разбира се. По-добре избирай ризи и блузи с 1 размер по-големи.

Разбирам, че сигурно много искаш да се покажеш завидинте резултати след изтощителните тренировки, но прилепналите и едва побиращи формите ти дрехи изглеждат сякаш страдаш от липса на внимание и не седят стилно и красиво.

Платът трябва да минава близо покрай торса ти, не да го стяга. Полото е страхотен избор за теб, особено ако съдържа някакво количество еластан, който да очертае атлетичните ти форми по приятен начин.

Най-привлекателно ти седи V-образното деколте. То действа стесняващо и насочва погледа надолу, далеч от широките ти рамене, подчертавайки тънката ти талия.

Прочети: 14 вида деколтета и тяхното приложение.

Връхни дрехи

Подбирай връхните си дрехи така, че да са вталени и да подчертават структурата ти, без да седи прекалено. При теб изборът на двойно закопчаване е препоръчителен. Така много стилно ще балансираш тялото си.

Двойното закопчаване създава повече обем и разширява фигурата, което в областта на талията за теб е просто перфектно. Гледай яката да не е много широка и отличителна, защото тя подчертава и уголемява гърдите и раменете.

Подплънките и всякакви детайли и лудници около и на раменете ти не са препоръчителни. За теб са подходящи дрехи, чийто материи падат свободно, нямат структура. Така елегантно ще бъдат подчертани формите ти, без да се стига до крайности.

Избягвай тесните панталони и дънки. Ако краката ти са значително по-тънки и тесни от раменете, избирай модели, които са с права кройка и балансират широчината отгоре.

Тъй като ханшът ти е тесен, но панталоните, които ти стават, може да те опъват около чатала, търси модели с по-дълбоко дъно (разстоянието между колана и шева под чатала).

Мой съвет към мъжа със силует Обърнат триъгълник е да си намери добър шивач, на който да поверява правилните корекции на дрехите.

Заключение

Имай предвид, че тази статия е за тези стандартни 5 типа мъжка фигура. Ти може да си комбинация от 2 или дори 3 и сега да се чудиш какво точно да правиш.

Съветвам те да прочетеш всичките мъжки фигури, които смяташ, че се доближават до твоя. В тях ще откриеш неща, които вече знаеш и прилагаш, но и предложения, които не си знаел, че биха работили за теб.

Пробвай и виж. В магазина вземи с теб и такива неща и виж резултата. Може да ти паснат, може и да са тотален провал. И в двата случая напредваш в по-доброто разбиране на фигурата си и в избора на подходящо облекло.

Прочети тук: Как да си избереш подходяща вратовръзка?

И още нещо

Прочети и други съвети, които съм давала в сайта. Знам, че са в женски род, но информацията може да ти е повече от полезна, ако пренебрегнеш този нищожен факт.


Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: