Какво да правиш, когато фигурата ти не съответства на никой силует? 

Нека те успокоя- не си единствена и това е напълно нормално, защото няма как да се вкарат всички милиарди жени по земята в 7 силуета, 4 сезона или каквато и да е било друга система за анализ на външността. 

Тези класификации служат за базови насоки и целта им е да ти помогнат да разбереш по-добре своето тяло, защото, докато се опитваш да се определиш, ти неминуемо започваш да обръщаш по-детайлно внимание на своите дадености.  

Знай, че съветите, които си прочела до сега за определяне на твоя силует, пропорции и вариации, не вземат по внимание отношенията им един към друг. Това може да се направи само, когато се разглежда частен случай. 

Точно тук започва работата на един имидж консултант или личен стилист, който може да ти помогне да откриеш точно как да подхождаш към облеклото, така че да пасва на твоята уникална фигура. 

Ето как се случва това – чрез изграждане на твоя собствена система от  

Твоят Силует + Твоите Пропорции + Твоите Вариации 

 

Как работи системата за анализ на тялото? 

Всяка една от тези класификации те насочва в избора на подходящо облекло, но не бива да приемаш тези съвети за закони и, че нарушаването им е невъзможно и строго забранено.  

Определянето на Силуета (прочети как да го определиш тук) ти ти дава информация за това: 

 • Къде да сложиш хоризонтални линии за балансиране, разширяване и подчертаване; 
 • Къде да използваш вертикални линии за издължаване и стесняване; 
 • Къде да поставиш детайли, за да привлечеш вниманието; 
 • Къде да използваш светли и къде тъмни цветове; 

Но това не е цялата картинка, нали? Защото Силуетът не ти дава информация колко дълги да са дрехите ти. Това е работа на Пропорциите (разбери как да ги измериш тук), които ти показват: 

 • До къде да стигат краищата на дрехите и ръкавите ти; 
 • Къде да добавяш детайли за подчертаване; 
 • Къде да добавиш вертикални линии за издължаване; 
 • Кои части да прикриеш и оставиш изчистени; 

Пропорциите, обаче, не могат да ти кажат каква да е формата (кройката) на дрехите ти.

Вариациите са тези, които правят тялото ти уникално (формата и големината на бюста, коремчето и дупето, формата на раменете, костната ти система, големината на бедра, прасци, глезени и т.н.). Вариациите ти показват: 

 • Какъв размер да са детайлите; 
 • Дали и къде да има такива; 
 • Какви точно да са те; 
 • Какво да прикриваш, подчертаваш, акцентираш или оставаш изчистено; 

Всичко това  взето заедно ти е нужно, за да можеш да прецениш най-правилно дали определени дрехи ще ти паснат. Твоята уникална система ти помага да създадеш своя функционален гардероб с дрехи, които обожаваш да носиш и съчетаваш безпроблемно. 

 

Как да създадеш своята система за анализ на тялото? 

Ето тук нещата вече стават строго индивидуални, защото само ти можеш да кажеш как точно би желала да изглеждаш. Например, някои жени с пищно дупе не искат да го прикриват – напротив, те смятат тази част за най-красивата си и достойна за всичкото внимание на света.  

Затова е важно да разбереш за себе си как ще използваш своите Силует, Пропорции и Вариации, така че да се чувстваш най-щастлива, уверена и красива в облеклото си. Задай си следните въпроси: 

? Какво те притеснява най-много? 

Кои са онези части от тялото ти, които ти създават най-много притеснения? Напиши ги на един лист, опиши точно какво те притеснява и използвай това за отправна точка. 

? Кои части би желала да подчертаеш? 

В ето тази статия съм ти изброила 9 дамски части, които заслужават повече внимание. Ако сама не можеш да назовеш кои точно части да подчертаваш, можеш да използваш информацията от нея и да се подсетиш с какво разполагаш. 

 

Най-успешната тактика е да пробваш различните препоръки, да наблюдаваш как влияят на тялото ти, дали са приложими и подходящи за теб и дали това, което виждаш в огледалото, съответства на това, което ти би искала да излъчваш. 

 

В края на краищата можеш и да се свържеш с мен и заедно да разберем каква е твоята уникална система за избор на облекло и как с нея да създадеш един гардероб, който при всяко отваряне да желаеш да носиш всичко постоянно. 

 Прочети и:

Научи се да прикриваш, започни да подчертаваш!

12 начина да прикриеш коремчето си

7 хитрини за визуално увеличаване на бюста

Как да разбереш дали имаш дълъг или къс врат?

Рецептата за твоя стил – от необходимите продукти до украсата

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *