Skip to content

Пропорции – измерване и значение за облеклото ти

Скъпа моя, искам да те запозная с една много полезна информация относно тялото ти. Сигурно вече си разбрала, че определянето на фигурата ти не е единственото, което можеш да направиш, за да подбираш правилно гардероба си.

 

Има още няколко важни аспекта, които трябва да имаш предвид, когато се обличаш и си купуваш дрехи. Сега ще се спра на пропорциите на тялото ти. За да ти обясня най-лесно за какво иде реч, ще ти напомня за Витрувианския човек на чичо ти Лео да Винчи (заглавната снимка).

Леонардо да Винчи е бил безспорен гении, не само в изкуството, но и в науката. Неговият Вутрувиански човек се използва за еталон на човешките пропорции. Според да Винчи дължината на главата на човека се нанася 7 пъти на дължината на тялото.

Но не всеки човек е Витрувиански. Тези 7 пъти варират в дължината си и на някой места може да се нанася половин глава, на други глава и половина. Обърках ли те леко така? Ей сега ще ти обясня как се прави измерването, за да ти стане по-ясно.

Правят се следните 2D измервания:

  1. Дължина на главата – от върха на главата до брадичката;
  2. Средата на гърдите – от края на брадичката до зърната на гърдите ти;
  3. Средата на гърдите до талията ти (най-тънката част, която се получава като се наведеш настрани);
  4. От пъпа почти до чатала (там, където като си сгънеш крака и се получават гънки на дрехите);
  5. От чатала до средата на бедрото;
  6. От средата на бедрото до средата на коляното;
  7. От средата на коляното до средата на долната част на крака;
  8. От средата на долната част до края на крака, т.е. петата.

Най-лесно можеш да направиш тези измервания като вземеш една връв и измериш дължината на главата си. Но внимавай връвта да е права, не да я кривиш по очертанията на профила си.

За по-голяма яснота, реших да направя кратко видео и да ти покажа как се измерих аз.

 

За какво ти е цялата тази информация?

Ами, знаейки какви са твоите пропорции, ще разбереш къде да свършват дрехите ти. Блузите ти дали да свършват над, под или около ханша? Какви поли да избираш, с каква дължина? Ами палтата и якетата? Панталоните и полите с каква талия да са и висока, ниска, средна? Ами коланите, къде да ги слагаш? И това е само една част от информацията, която ти дава познанието на собствените ти пропорции.

Прочети: Полата – Инструкции за избор на дължина

Прочети и: До къде да стигат блузите ти?

 

Пропорции и фигура.

Ако обърнеш внимание, ще забележиш, че напълняваш най-много в областите, които са по-къси. Така, ако си с Фигура А, то може би си най-къса в зините 5 и 6 – около бедрата и там се намира мастното ти депо. За Фигури като Н и О тази област е 3 и 4, понякога и 2 (торса като цяло).

Прочети: Как напълняват различните фигури?

Нека приемем, че фигурата ти е хоризонталният изглед, а пропорциите са вертикалният изглед на фигурата ти. Тук отново не говорим за форми, всичко е 2D. Но и при двете се стремим към придаване на баланс на изгледа.

Прочети: Тест- Каква е твоята фигура и как да се обличаш според него?

 

Когато направиш своите изчисления за пропорциите си, сподели в коментарите къде си по-дълга и къде по-къса и как работиш с тези пропорции.

Ако се чудиш всеки ден какво да облечеш, можеш да използваш съветите, които съм ти дала тук.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: