Пропорции - измерване и значение за облеклото ти + видео ~ Advanced Style Advice
Измерване на пропорциите на тялото

Пропорции – измерване и значение за облеклото ти + видео

Скъпа моя, искам да те запозная с една много полезна информация относно тялото ти. Сигурно вече си разбрала, че определянето на силуета ти не е единственото, което можеш да направиш, за да подбираш правилно гардероба си. (Направи теста тук).

Има още няколко важни аспекта, които трябва да имаш предвид, когато се обличаш и си купуваш дрехи. Сега ще се спра на пропорциите на тялото ти. За да ти обясня най-лесно за какво иде реч, ще ти напомня за Витрувианския човек на чичо ти Лео да Винчи (заглавната снимка).

Леонардо да Винчи е бил безспорен гении, не само в изкуството, но и в науката. Неговият Вутрувиански човек се използва за еталон на човешките пропорции. Според да Винчи дължината на главата на човека се нанася 7 пъти на дължината на тялото.

Но не всеки човек е Витрувиански. Тези 7 пъти варират в дължината си и на някой места може да се нанася половин глава, на други глава и половина. Обърках ли те леко така? Ей сега ще ти обясня как се прави измерването, за да ти стане по-ясно.

Правят се следните 2D измервания:

  1. Дължина на главата – от върха на главата до брадичката;
  2. Средата на гърдите – от края на брадичката до зърната на гърдите ти;
  3. Средата на гърдите до талията ти (най-тънката част, която се получава като се наведеш настрани);
  4. От пъпа почти до чатала (там, където като си сгънеш крака и се получават гънки на дрехите);
  5. От чатала до средата на бедрото;
  6. От средата на бедрото до средата на коляното;
  7. От средата на коляното до средата на долната част на крака;
  8. От средата на долната част до края на крака, т.е. петата.

 

Най-лесно можеш да направиш тези измервания като вземеш една връв и измериш дължината на главата си. Но внимавай връвта да е права, не да я кривиш по очертанията на профила си.

За по-голяма яснота, реших да направя кратко видео и да ти покажа как се измерих аз.

 

За какво ти е цялата тази информация?

Ами, знаейки какви са твоите пропорции, ще разбереш къде да свършват дрехите ти. Блузите ти дали да свършват над, под или около ханша? Какви поли да избираш, с каква дължина? Ами палтата и якетата? Панталоните и полите с каква талия да са и висока, ниска, средна? Ами коланите, къде да ги слагаш? И това е само една част от информацията, която ти дава познанието на собствените ти пропорции.

Ако обърнеш внимание, ще забележиш, че напълняваш най-много в областите, които са по-къси. Така, ако си със силует А, то може би си най-къса в зините 5 и 6 – около бедрата и там се намира мастното ти депо. За силуети като Н и О тази област е 3 и 4, понякога и 2 (торса като цяло).

Как напълняват различните силуети съм описала тук.

Нека приемем, че силуетът ти е хоризонталният изглед, а пропорциите са вертикалният изглед на фигурата ти. Тук отново не говорим за форми, всичко е 2D. Но и при двете се стремим към придаване на баланс на изгледа.

Когато направиш своите изчисления за пропорциите си, сподели в коментарите къде си по-дълга и къде по-къса. Като събера достатъчно информация, ще напиша за най-често срещаните разлики в пропорциите и как да се обличаш според тях.

Почвай измерването и коментирането! 🙂

Кой е твоят личен стил, можеш да разбереш от съветите тук.

Ако се чудиш всеки ден какво да облечеш, можеш да използваш съветите, които съм ти дала тук.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *