fbpx
Цветови анализ и твоите цветове

Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

Цветовият анализ може да преобърне стилния ти свят и да те накара да се разделиш с много от досега носените от теб цветове. Може също и доста да те обърка и изнерви, ако не е направен правилно.

 

Какво е това цветови анализ?

Цветовият анализ, мила моя, се извършва с цел определяне на най-подходящите за теб цветове, като за база се взимат оцветяването на кожата, косата и очите ти. Когато сложиш близо до лицето си дрехи и аксесоари в определените за теб цветове, кожата ти засиява, очите ти изпъкват и косата ти изглежда страхотно.

 

Как се прави цветови анализ?

Най-добри резултати ще получиш от специалист, който има необходимите материали, за да определи бързо и надеждно кои са твоите цветове. Ако не можеш да си позволиш цветови анализ (не е кой знае колко скъп, но не е и евтин), ти предлагам следните начини.

 

Естествено оцветяване.

Първо трябва да определиш какво е твоето оцветяване, т.е. какви са косата, очите и кожата ти. Каква е кожата ти – бледа, със зачервявания, с тен? Косата ти тъмна или светла е в момента? Каква е естествената ти коса? Какви са очите ти – тъмни, светли, ярки, мътни?

Определи и какъв е контрастът между косата, очите и кожата ти? Ако имаш тъмна коса и очи, но бледа кожа, контрастът е голям. Ако си с руса коса, сини очи и светла кожа, контрастът е нисък.

 

Топла или студена.

Тук вече вкарваме познанията си по подтон (за него чети тук). Отново трябва да определиш дали косата, очите и кожата ти са по-скоро със студен или топъл подтон. Нека видим кожата, защото мога най-лесно да ти обясня как да го направиш.

Единият вариант е с изчервяването. Когато се изчервяваш или зачервяваш бузите по различни причини (срам, напрежение, натоварване, напиване), какъв е цветът на бузите ти – по-скоро розов или прасковен? Розовият е студен, а прасковеният е топъл.

Ако се колебаеш, на помощ идва вторият вариант – използване на оранжево. Първо ми отговори на въпроса – носиш ли оранжево или избягваш този цвят? Ако оранжевото ти седи добре до лицето и го кара да се озари – значи си с топъл подтон. Ако, обаче, направо те кара да изглеждаш като болна от жълтеница или сякаш всеки момент ще ни покажеш какво си яла- значи си със студен подтон.

Третият вариант включва наблюдението на оцветяването на вените ти. Погледни си вените на китката или там, където са най-видими. Какъв цвят са? Ако са зелени – топъл подтон, ако са сини и лилави – студен. Ако не можеш да кажеш със сигурност – неутрален. Тези начини не са най-коректните, трябва да те предупредя, но могат да те насочат.

 

Анализ с налични цветове.

Избери дрехи от гардероба си, които са в различни цветове. Най-добре да са едноцветни. Също можеш да извадиш всички дрехи в един цвят (например всички червени) и да ги разгледаш и определиш тона, нюанса, отсянката, оттенъка и подтона на всяка. Колкото повече различни червени (или сини, или лилави) имаш, толкова по-добре.

Облечи се в бяло или сиво, нещо неутрално, или си сложи бяла кърпа под брадичката. Застани на естествена светлина, но не пряка слънчева, и пред огледало, за да можеш да наблюдаваш какво се счува с лицето ти. Гледай зад теб и около теб да няма други цветове. Фонът зад теб трябва да е неутрален.

Вземи първо контрастни дрехи – светли и тъмни. Наложи под брадичката си например жълта блуза и под нея тъмно синя блуза. Махай и слагай обратно синята, като условието е да наблюдаваш как се променя лицето ти в момента на смяната. Не гледай дрехата, а само очите, косата и кожата на лицето си. Те ти дават отговорите.

Ако първо цветът привлича вниманието ти, това оцветяване (включва всички свойства на цвета) не е за теб. По-добре ти седи тъмния цвят или повече те озарява светлия? Очите ти светват, когато дръпнеш горната дреха и се разкрие долната, а бяха някак мътни с предната.

 

Промяна на кожата.

Наблюдавай как се променя кожата на лицето ти при смяната на цветовете. Гледаш си само лицето, нали, не дрехите! Дрехата дърпа ли ти прекалено вниманието, значи тя носи теб, не ти нея и е неподходяща. Кожата ти отразява цветовете, с които си облечена. Особено кожата на лицето. По това какъв е резултатът от това отражение, можеш да съдиш дали даден цвят е подходящ или въобще не е за теб.

Промените в кожата, за които трябва да следиш са следните

  • Прави ли те бледа и болна или кожата ти заблестява;
  • Появяват ли се тъмни кръгове около очите ти;
  • Появява ли се сянка около устата ти (все едно на 5 без 22 (16:43) часа);
  • Брадичката ти става ли друг цвят (зелена примерно).

 

Да си направиш сама цветови анализ си е предизвикателство, но не е невъзможно. Ако имаш приятелка, която има набито око за цветове (може да е художничка, фотографка, стилист или просто да си го има в ДНК-то това усещане), помоли нея да ти помогне. Тя ще ти даде оценка за промените, които настъпват с кожата на лицето, очите и косата ти.

Освен това тя няма да е толкова обременена като теб и твоето убеждение за правилните цветове, а ще гледа по-обективно на случващото се с цветовете. Но, ако ти самата си станала вече факир след всичките Уроци по Стил, които съм ти преподала, давай смело и определяй.

Отдели дрехите, чийто цветове са ти се сторили най-разкрасяващи за твоето оцветяване. Само да вметна, че може да използваш не само блузи, но и рокли, поли, панталони, шалове с условието да са едноцветни и да си ги слагаш точно под врата на ключиците. Важното е да са едноцветни.

 

Та, отделила си дрехите, минали теста. Разгледай ги добре, какво ти прави впечатление? Тъмни ли са или са светли, топли или студени? По-нюансирани (с добавено бяло) и пастелни ли са или по-скоро са тъмни и наситени? Ярки ли са или притъпени (тонирани, с добавено сиво)? Жълтеят ли, топли ли са или са по-скоро студени, със син, бял подтон?

Тук ще намериш информация за метода на 4-те Сезона в Цветовия анализ.

А пък тук за 12-те Сезона.

Предлагам ти да прочетеш в категорията Уроци по стил следните теми, които ще ти помогнат да разбираш какво означават някои термини, които използвам:

Свойства на Цветовете

Цветният кръг

Подтон и надтон

А след цялото вадене на дрехи, сигурно ще трябва да ги върнеш обратно.

Прочети тук какви начини съм те посъветвала да използваш.

 

Ако си нова в Advanced Style Advice, те съветвам да започнеш с ето тази страницаДобре Дошла!

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Бутон за контакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *